A legfinomabb vasforrásunk

2021. 06. 22.
A bazsalikom az egyik legkedveltebb fűszer, amely rengeteg jótékony hatású vegyi elemet tartalmaz. A „zöldségek királyaként” is emlegetik, sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít.

Kerülhet salátába, hideg és meleg mártásba, az olasz tésztaételekből kihagyhatatlan, és akár még desszertekbe is használhatjuk. Szárított formában minden konyhában megtalálható, de érdemes frissen, cserépben is tartani.

Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságúak. Kalóriatartalma igen alacsony és nincs benne koleszterin, de rendkívül gazdag alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, optimálisan hatva az emberi egészségre:

A béta-karotin, kriptoxantin, lutein és zea-xantin védik a szervezetet a szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában. Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságáról híres és rendkívül fontos a jó látáshoz. Használják a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzésére is. A K-vitamin a véralvadáshoz elengedhetetlen, de nélkülözhetetlen az ásványi sók csontokban történő megkötéséhez is. A kálium fontos szerepet játszik a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.

A bazsalikom levele gazdag vasforrás: 100 g bazsalikom 3,17 mg-ot tartalmaz (ez kb. 26%-a a javasolt napi mennyiségnek). A vasra, mint a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóelemére, fontos szerep hárul a vér oxigénszállításában.

A legjobb természetes gyógyír

A legjobb természetes gyógyír

A hagyma ősrégi konyhai fűszer – a kínai kertekben már 5000 évvel ezelőtt is termesztették –, amivel nemcsak ételeinket tehetjük ízletesebbé, de az egészségünkre is jó hatással van.
Téli vitaminbomba

Téli vitaminbomba

A cékla, másnéven vörösrépa a téli hónapokban az egyik legegészségesebb zöldségünk, amely tele van antioxidánsokkal, valamint fontos vitamin- és ásványianyag-forrás.
Meghatározták a Mars belső szerkezetét

Meghatározták a Mars belső szerkezetét

Idén annyi új dolog történt már a Mars körül, hogy szinte el is felejtettük, hogy az InSight szonda is ott dolgozik.
Amit a szürkehályog-műtétről tudni érdemes

Amit a szürkehályog-műtétről tudni érdemes

Gyógyszerrel és különféle kezelésekkel sem tudjuk visszafordítani a szemlencse elhomályosodásával járó szembetegséget. A szürkehályog csak és kizárólag műtéttel gyógyítható.