#KORONAVÍRUS

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

2008. 03. 07.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Életmód  Immunrendszer 
Sokan gondolják, hogy a napi szükséges D-vitamin mennyiséget a napsugárzás hatására sikeresen fedeztük, azonban kutatások sora bizonyítja, hogy például az amerikai lakosság 65 százaléka D-vitamin hiányban szenved. Ennek oka, hogy télen a napsugárzás nem elegendő erősségű, a melegebb hónapokban pedig gyakran kevesen jutunk ki a szabadba, vagy ha mégis, napvédő krémekkel védekezünk a sugarak ellen, így azok nem érik testünket.
Kutatók állítása szerint nyári napsütésben, napi 10-15 perces, délidőben tett sétával fedezni tudjuk a szervezetünk számára szükséges D-vitamin mennyiséget. Az 1980-as évekig visszamenőleg kutatások sora bizonyítja, hogy a D vitamin és kalcium kombinációját tartalmazó étrendkiegészítők rendszeres szedése csökkenti a csonttörések veszélyét. Azóta arra is fény derült, hogy a D-vitamin nem csak a csontok, de az izmok teljesítményét, erősségét is kedvezően befolyásolja.

A hatékony D-vitamin utánpótlás eléréséhez elengedhetetlenül fontos, hogy megfelelő dózisban alkalmazzuk a készítményt. Ehhez a csontritkulás klinikákon vérmintából vett vizsgálattal határozzák meg az optimális szint eléréséhez szükséges mennyiséget. Bizonyos, a csonttal és csonttörésekkel kapcsolatos kutatásokban a résztvevők számára az ajánlott napi D-vitamin mennyiség kétszeresét, vagyis 800 NE-t (nemzetközi egység) tartalmazó készítmény hozott javulást. Számos intézet, köztük a vitaminok kombinációjával és dózisának beállításával foglalkozó Egyesült Államok beli The Cooper Institute, vagy a Harvard School of Public Health munkatársai éppen ezért aktívan dolgoznak a napi ajánlott D-vitamin mennyiségének emelésén.

A korábban már említett tényezőkön kívül az elegendő D-vitamin bevitel a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet tölt be. Néhány évtizeddel ezelőtt ugyanis kutatók már felfedezték, hogy az északi, napsütés által alig érintett vidékeken nagy számban fordul elő vastagbélrák. Ennek kivizsgálására a Harvard Intézet munkatársai 30.000 egészséges nőtől vettek vérmintát, hogy a szervezetükben lévő D-vitamin szintet meghatározzák. Hosszú évekig tartó nyomonkövetés végeredményeképp látható, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező résztvevők esélye a vastagbélrák kialakulására kétszerese a magas D-vitamin szinttel rendelkezőkéhez képest.

Mindez nem azt jelenti természetesen, hogy a D-vitamin védelmet nyújt a daganatos betegségek ellen. Azonban laboratóriumi kísérletek igazolják, hogy a D-vitamin csökkenti a sejtek sokszorozódásának mértékét. A Tufts Egyetem Csont Anyagcsere Laboratóriumában is folynak kutatások, melyek igazolják az összefüggést a magas D-vitamin szint és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására való kisebb esély közt.

A kutatók éppen ezért számos új vizsgálatot indítanak annak igazolására, hogy az ajánlott napi 400 NE mennyiségnél nagyobb dózisú D-vitamin szedése sem károsítja a szervezetet. Céljaik szerint sikerül elérni, hogy a felnőttek számára ajánlott napi dózis 1000 NE legyen.
Megtalálták az IBS kiváltó okát

Megtalálták az IBS kiváltó okát

Az irritábilis bél szindróma a becslések szerint akár a népesség 15-20 százalékát is érintheti. A betegséggel küzdőket gyakran hipochondernek minősítik. A  Technische Universitaet München kutatói most úgy tűnik megtalálták a betegség kiváltó okát.
Fogyjon szőlővel!

Fogyjon szőlővel!

Nyersen vagy bornak, kenve vagy megéve egyaránt egészséges a szőlő. Feszesít, erősíti a hajhagymákat és még fogyaszt is. Számos vitamint és antioxidánst tartalmaz, és még finom is. Szőlőre fel, lássuk mit tud ez a csodás gyümölcs.
Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást.
Az év kiegészítője – a szájmaszk

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Akadnak olyan helyzetek az életben, amikor a divat háttérbe szorul, de a stílusos megjelenés a feszültségoldás eszköze is lehet.