Drasztikusan emelkedhet a csokoládé ára

2010. 12. 04.
Szerző: Szimpatika/MTI
Ennek oka, hogy jelenleg sokkal több csokoládét fogyasztunk, mint amit meg tudunk termelni.
A kakaóbab-ültetvények csökkenése és az egyre növekvő kereslet miatt hamarosan a csokoládét is a luxuscikkek kategóriájába lehet sorolni - figyelmeztettek szakemberek.

A vidéki területek gazdasági fejlődésével és az erőforrások megőrzésével foglalkozó, ghánai központú Natural Conservation Research Council (NCRC) szerint a világ csokoládéfogyasztásának jelenlegi szintje tovább már nem tartható fenn, ezért az édesség 2030-ra olyan ritka csemege lehet, mint manapság a kaviár - adta hírül az ABC News ausztrál hírportál.

A kakaóbab hiányát többek között a nyugat-afrikai aszályos időjárással és az indonéziai ültetvényeket megtámadó kártevőkkel magyarázzák.

A Sydney Egyetem kakaószakértője, Jeffrey Neilson szerint a probléma jelentőségét jelzi, hogy csokoládégyárak is próbálnak már közbelépni. "Egyre többen ébrednek rá arra, hogy ami a termelőt érinti, az hamarosan a felvásárlóknál is jelentkezni fog" - tette hozzá Neilson.

Jelenleg az ültetvényeken - elsősorban a kártevők miatt - csökken a terméshozam, így a bevételek is elmaradnak, és a csalódott gazdák végül más haszonnövények termesztésébe fognak - magyarázta a szakértő.

Az NCRC szerint az ültetvények területének növelését még az is nehezíti, hogy a kakaóbab csak az Egyenlítő közelében terem meg.


A keserű csokoládé rengeteg antioxidánst tartalmaz. Ennek köszönhetően beállítja a vércukorszintet, csökkenti a vérnyomást. Kutatások bizonyítják, hogy aki rendszeresen fogyaszt étcsokoládét, annál alacsonyabb a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. Emellett felszabadítja az agyban a már említett boldogsághormonokat, tehát javítja a közérzetet, és élénkítő hatással is bír. Ezért is kerül a mai napig minden katonai túlélőcsomagba étcsokoládé: ha minden kötél szakad, ideális arra, hogy fedezze a szervezet bizonyos igényeit.

Lehetőleg igyekezzünk ebből is minél magasabb kakaótartalmút vásárolni, és természetesen ne tömjük magunkba mértéktelenül azzal a felkiáltással, hogy jót tesz. Ha mindennap befalunk belőle két táblával, óhatatlanul el fogunk hízni, a kalóriatartalmuk ugyanis ezeknek is igen magas. Egy napra bőven elég egy-két sornyi. Nemzetközi összehasonlításban egyébként a magyarok nem esznek olyan sok csokoládét, mint például a nyugat-európaiak.