Magasságunkat is befolyásolja a szennyezett környezet

2010. 12. 30.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika/MTI
Alacsonyabbak azok a gyerekek, akik szennyezett környezetben élnek, és vérükben magasabb egyes vegyi anyagok szintje – állapították meg orosz fiúk vizsgálata alapján a kutatók.

Egy nemzetközi kutatócsoport ötszáz 8–9 éves orosz fiú egészségét követte nyomon három éven át, ennek részeként mérték vérükben a poliklórozott bifenilek (PCB-k) szintjét is. A Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában közzétett tanulmány szerzői úgy találták, hogy azok a fiúk, akik vérében a legmagasabb volt a PCB-k szintje, csaknem 3 centiméterrel voltak alacsonyabbak, mint azok, akiknél a legalacsonyabb értékeket mérték. Ugyanezen csoportban a testtömegindex (BMI) is átlagosan két ponttal alacsonyabb volt.

A dioxin nevű vegyületre vonatkozóan hasonló eredményeket adott a vizsgálat.

„Kicsit mindig meglepődünk, amikor ilyen drámai hatást tapasztalunk" – nyilatkozta Jane Burns, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa, a tanulmány szerzője.

Burns magyarázata szerint a fiúk Csapajevszkben élnek egy vegyi gyár közelében, amelyben dioxin és más mérgező anyagok keletkeznek. Ezeket a zsírban oldódó klórvegyületeket – melyek felhalmozódnak az élő szervezetekben – lehetséges egészségügyi veszélyeik miatt az 1970-es években betiltották, ám máig jelen vannak környezetünkben, például építőanyagokban vagy elektromos transzformátorokban, de raktározódása következtében az élővilágban is.
Tízből kilenc városlakó erősen szennyezett levegőt szív

Tízből kilenc városlakó erősen szennyezett levegőt szív

A légszennyezés a becslések szerint az Európai Unió (EU) 28 tagállamában mintegy 430 ezer ember korai halálát okozhatja - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) éves jelentéséből.
Az ortopédus tanácsai a futószezonra

Az ortopédus tanácsai a futószezonra

Tavasszal sokan belevágnak a szabadtéri futóedzésekbe, amelyek azonban felkészülés nélkül akár sérülésekhez is vezethetnek. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopédusa a felkészülés, és szükség esetén a kivizsgálás, kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Régi ismerős: Bayer Ilona

Régi ismerős: Bayer Ilona

Bayer Ilona meghatározó alakja a magyar televíziózás történetének. Ő volt a rendszerváltás éveiben a komoly szakmai felkészültséget igénylő, sokmillió nézőt vonzó TV Híradó egyetlen női műsorvezetője.
A vérszegénység tüneteit nem mindig könnyű felismerni

A vérszegénység tüneteit nem mindig könnyű felismerni

Fáradtság, sápadtság és levertség – ha ezeket a tüneteket tapasztalja, felmerülhet a vérszegénység gyanúja.