#KORONAVÍRUS

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

A gyakori gyermekkori fülgyulladásról

2008. 04. 07.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Immunrendszer 
A kisgyermekek egy részének nagyon gyakran begyullad a füle, a többiek pedig szinte sosem keresik fel az orvost ezzel a betegséggel. Ennek oka valószínűleg abban rejlik, hogy milyen mértékben képes megbirkózni a gyerek immunrendszere a fertőzéssel.
A szervezet egyik legfontosabb védekező rendszerét, az immunrendszert nagyon sok külső hatás gyengítheti: fizikai trauma, nem megfelelő étrend, túl sok antibiotikum szedése, érzelmi stressz, öröklött hajlam, valamint olyan káros környezeti hatások, mint a passzív dohányzás, az allergiát kiváltó pollenek és egyéb allergizáló anyagok.

Az immunrendszert az idegrendszer szabályozza, és a "fertőzések ellen harcoló" szövetekhez és szervekhez vezető, a szimpatikus idegrendszerhez tartozó idegek nagy része a gerincoszlop felső részén (a fej alsó, hátsó részén) található. A kisgyermeket számos fizikai sérülés éri első éveiben, például nem ritka a születési trauma, később sokszor elesik, kiesik az ágyból vagy leesik a lépcsőről, a kerékpárról stb. Mindezek során megsérülhetnek a gerinc- és nyakcsigolyák, és velük együtt az ott átvezető idegek, a trauma hatása pedig eljut az agyba és az idegeken keresztül a különböző szervekhez is. Így ha a sérülés során a gerincoszlop felső része is érintett, akkor a nyak körül lévő izmok feszültté vagy görcsössé válhatnak, és ez hatással van az immunrendszerre is: a spazmus miatt a nyirokcsomók nem tudják tökéletesen eltávolítani a szervezetből a káros és felesleges dolgokat (mérgek, baktériumok, vírusok).

Ekkor a legfontosabb, hogy a gerincoszlop egyensúlya helyreálljon, és újra megfelelő módon tudjon működni az immunrendszer. A gerincet kiropraktikai módszerekkel, vagy pedig egy olyan eszközzel lehet "restaurálni", amely gyengéden megütögeti a felső csigolyát. Ezt a kezelést a gyermekek jól tűrik, és a kezelés után, ha visszaállt a gerincoszlop egyensúlyi helyzete, általában meggyógyulnak a különböző fertőzésekből. Emellett az is fontos, hogy ne szedjenek sokáig antibiotikumokat, mivel ezek a gyógyszerek is gyengítik az immunrendszert, és a szervezetnek saját magának kell megküzdenie a kórokozókkal: a gyógyításnak belülről kell elindulnia.
A csók útján terjedő kór

A csók útján terjedő kór

A mononucleosis - magyar nevén mirigyláz - egy vírus, az Epstein-Barr vírus (EBV) más nevén human herpesvirus 4 által okozott betegség. Az egyik legkellemetlenebb immunrendszeri kór, mely hónapokra legyengítheti a beteget, de extrém esetben akár örökre vele maradhat.
Hogyan váljunk Claudia Schifferré?

Hogyan váljunk Claudia Schifferré?

A látszat ellenére itt a tavasz. Ezt onnan lehet tudni, hogy a 'glossy' magazinok színes szagos hirdetésekben kínálják a cellulitisz eltüntető csodaszereket, napvédő krémeket, kis rózsaszín cuki-muki rúzsokat.
Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást.
Az év kiegészítője – a szájmaszk

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Akadnak olyan helyzetek az életben, amikor a divat háttérbe szorul, de a stílusos megjelenés a feszültségoldás eszköze is lehet.