#KORONAVÍRUS

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

A baba már megjött, de mikor fogok újra menstruálni?

2008. 04. 28.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Baba-mama  Terhesség 
A menstruáció a terhesség alatt eltűnik – ez közismert tény, az azonban kevésbé alaposan körbejárt téma, hogy mikor tér vissza a havi vérzés a szülést követően. Ennek egyik oka bizonyára az, hogy jóval kevésbé határozható meg pontosan.
A terhesség bekövetkeztének feltétele a petefészekben megérett petesejt kiszabadulása, azaz a ciklus általában 14. napján bekövetkező peteérés (ovuláció). Szabályos ciklus esetén az így létrejött hormonális változások eredményeként jön létre a ciklus 28. napján a méhnyálkahártya lelökődése, a menstruáció.

A szülés után a hormonális viszonyok nem állnak vissza a terhesség előtti normális kerékvágásba, hiszen a szervezetnek még kötelessége van a babával szemben: biztosítania kell, hogy a mell mirigyei anyatejet termeljenek a szoptatáshoz. Ezért bizonyos hormonális változások, melyek gátolják a peteérést és a szabályos méhnyálkahártya-lelökődést, a szülés után is fennmaradnak.

Egyénenként eltérő, hogy kinél mikor jön meg újra a menstruáció szülés után. A vérzés hat héttel a baba érkezését követően már jelentkezhet, függetlenül attól, hogy van-e teje az anyának vagy sem. A ciklus szabályos beállására általában várni kell egy kicsit, az első hónapokban jelentkező kilengések teljesen természetesek és normálisak. Bizonyos csecsemők észreveszik az anyatejen, hogy valami megváltozott, mások nem. Egyes nőknél csak a szülés után egy évvel jelentkezik a havivérzés, másoknál pedig már az elválasztás után, a tej elapadtát követően.

Amennyiben a fentiek nem nyugtatták meg, konzultáljon nőgyógyászával a kérdésről.
Táplálék a mamának és a babának

Táplálék a mamának és a babának

A fejlődő magzat egészsége szempontjából döntő fontosságú a kismama táplálkozása. A hiányos étrend befolyásolhatja a baba szerveinek kialakulását, a szervrendszerek fejlődését és alacsonyabb születési súlyt is okozhat. Az alapvető tápanyagok közül az anya szervezetének nagy mennyiségben van szüksége fehérjékre, melyek biztosítják a sejtek, a szövetek felépítését és regenerálódását, valamint az enzimtermelést.
Szex a szülés után: semmi sincs kőbe vésve

Szex a szülés után: semmi sincs kőbe vésve

Habár sokan sokfélét állítanak ezzel kapcsolatban, igazából nincs szabály arra, hogy mikor a legegészségesebb újrakezdeni a szexuális életet a szülés után. Akad, aki már a szülés után két héttel mind fizikailag, mind érzelmileg kész arra, hogy ott folytassa, ahol abbahagyta, de olyan is van, akinek több hosszú hónapra van szüksége ahhoz, hogy visszatérjenek a dolgok a rendes kerékvágásba.
Az év kiegészítője – a szájmaszk

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Akadnak olyan helyzetek az életben, amikor a divat háttérbe szorul, de a stílusos megjelenés a feszültségoldás eszköze is lehet.
Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

A járvány második hullámában ismét mindannyiunknak nagy a felelőssége abban, hogy mennyire lesz sikeres a védekezés. Figyeljünk egymásra, hogy elkerülhessük a további korlátozó intézkedéseket!