#KORONAVÍRUS

A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

A sérült zöldségben, gyümölcsben kevesebb a C-vitamin

2011. 10. 03.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Mindenki tudja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök természetes C-vitamin források, de azt kevesebben, hogy a vitamintartalom alakulása is sok mindentől függ. Gilingerné Dr. Pankotai Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék docense hosszú évek óta kutatja egyebek mellett a zöldségek és gyümölcsök táplálkozási értékeit, vitamintartalmának változásait.

A Kutatók Éjszakája programsorozat keretében tartott előadásán Gilingerné Dr. Pankotai Mária ismertette azon kísérleteik eredményét, amelyekben végigkövették különböző fajta paprikák érési és utóérési folyamatát, mérve közben a C-vitamin tartalom változását is.

A kutatások igazolták, hogy érettebb állapotban magasabb a paprika vitamintartalma.  Ebből a szempontból a legoptimálisabb időszak a biológiai érettség csúcsa, amikor megérett a növény magja. Innentől kezdve gyorsan és folyamatosan csökken a vitamintartalom.

A docens elmondta: a kutatások során döbbenten tapasztalta, hogy az azonos színű, azonos érettségi állapotú paprikák közül a sérülteknek nagyságrendekkel kevesebb a C-vitamin tartalma. Az előadásában ezzel összefüggésben beszélt arról is, hogy felesleges és értelmetlen sérült bio gyümölcsöt vagy zöldséget venni, mert ezekben jóval kevesebb a vitamintartalom, mint azokban, amelyek a hagyományos zöldségestől származnak, de épek.

 

Előadásában bemutatta, hogy a paprika nagyon változatos növény, sokféle típusa van, amelyeknek máskor van az érési idejük és más a vitamintartalmuk is. Kiderült, az sem mindegy, hogy az emberek mikor, az érési folyamat mely pontján eszik meg a paprikát.

Glingerné Dr. Pankotai Mária kiemelte: minden paprikafajtának magas a C-vitamin tartalma, de ő leginkább a magyar, helyben szedett, sötétpiros, szépen beérett kápiát javasolja. A kápiának ugyanis nagyon magas a C-vitamin tartalma, magasabb például, mint a pritamin paprikáé.

 

A gyümölcsökénél a lista elején a bodza áll. A docens szerint a bodzával az a baj, hogy nehéz feldolgozni a bogyóját, ezért a többség inkább a virágait hasznosítja, amiben viszont minimális a C-vitamin tartalom. A második és a harmadik hely a feketeribizlié és a szederé. Mindkettőhöz könnyű hozzájutni Magyarországon, ezért azt javasolta, hogy mindenki egyen belőlük, amennyit csak tud… persze leginkább akkor, amikor érett a termésük.

Ételek, amiktől éhesek leszünk

Ételek, amiktől éhesek leszünk

Az egészségtelen élelmiszerek nem verik el az éhségünket – elfogyasztásuk után inkább úgy érezzük magunkat, mintha semmit sem ettünk volna.
Természetes vitaminok ősszel is!

Természetes vitaminok ősszel is!

Habár jócskán benne járunk az őszben, a természetes vitaminokról nem kell lemondanunk.
A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

A Semmelweis Egyetem kutatóinak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatóival együttműködve először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni.
Miért félünk használni a defibrillátort?

Miért félünk használni a defibrillátort?

Hirtelen szívleállás esetén a nyilvánosan elérhető defibrillátorokkal a kezünkben van a megoldás, mégis tízből csupán hárman tudják pontosan, mire való ez az életmentő készülék – derül ki az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) online felméréséből.