Az infarktus megelőzhető

2012. 01. 21.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Az orvosok szerint a szívtrombózis igenis megelőzhető. Nem kell hozzá más, „csak” egészséges életmód. A megelőzésre leginkább azoknak kell figyelniük, akiknél anyai ágon előfordult már szívbetegség. Ám nemcsak az ő esetükben fontos cél: óvni és védeni a szívet.

Lássuk hát, mi a teendő.

A rendszeres, mindennapos, aktív testmozgás csodát tesz!

Csökkenti a vérnyomást és javítja a koleszterinszintet. Az aktív nőknél 40%-kal csökken a szívtrombózis veszélye. A testmozgáskor nem kell feltétlenül nehéz, megerőltető sportra gondolni, a mindennapi 30 perces tempós séta már áldás a szívnek.


Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, halat.

Utóbbi azért fontos, mert olyan zsírsavat tartalmaz, amely csökkenti a vérrögök kialakulásának veszélyét. „Szívvédők” még az olívaolaj és a dió: ugyancsak egészséges zsírokat tartalmaznak.

 

Szálljunk szembe az elhízással

Már 5-6 kilós felnőttkori súlygyarapodás is (kivéve, ha korábban túlzottan sovány volt) megnöveli a trombózis kialakulásának kockázatát.

 

Évente legalább egyszer ellenőriztessük a vérnyomásunkat.

Akkor jó, ha értéke 130/80. Ötévenként nézesse meg koleszterinszintjét. Ha kiderül, hogy magas, gyakrabban kell orvoshoz fordulnia, az ő utasítására gyógyszert kell szednie.

 

Szokjunk le a dohányzásról.

Az összes előforduló szívtrombózis csaknem feléért a dohányzás a felelős!

A tojás csaknem annyira káros, mint a dohányzás?

A tojás csaknem annyira káros, mint a dohányzás?

A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás - állítják kanadai kutatók.
Mi növeli a szívroham kockázatát?

Mi növeli a szívroham kockázatát?

Az érbetegségek (érelmeszesedés, koszorúér-betegségek) rizikófaktorai a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is növelik. Vannak olyan tényezők, amelyek nem befolyásolhatók, ilyen az életkor és a betegség(ek)re való hajlam. A kockázati tényezők közül azonban néhány kordában tartható vagy akár ki is iktatható egészséges életmóddal, életmódváltással.
Jazz+Az lányok újratöltve

Jazz+Az lányok újratöltve

Májusi magazinunk címlapinterjúját a Jazz+Az három énekesnőjével, Behumi Dórival, Váczi Eszterrel és Kozma Orsival készítettük volna el, de a járványhelyzet miatt a lap nem jelenhetett meg. Az énekesnőkkel már a korlátozások feloldása után beszélgettünk karrierről, családról, és arról, hogy mit gondolnak az anyaságról.
Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

A hulladékot a víz felszínéről összegyűjtő tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére.