A gyógyító csodafa

2012. 01. 29.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
A hagyományos kínai orvoslás legalább ötezer éve használja az úgynevezett kínai páfrányfenyőt, csak ott „ezüst baracknak” hívják füzéres gyümölcse miatt. A növényben található hatóanyagok értágító hatásúak, biztosítják a bőr, az izmok, az agy jó vérellátását, fokozzák az anyagcserét, javítják a memóriát, a hallást, gyógyítanak szédülést, fülzúgást, jótékonyan hatnak visszérre, aranyérre, lábszárfekélyre.

A páfrányfenyők törzsébe sorolt fajok uralták 200 millió éve a Föld északi féltekéjét. A törzsből ma egyetlen faj, a ginkgo biloba maradt meg, eredeti élőhelyein az is végveszélybe került. Ma arborétumokban, például a budapesti Fűvészkertben őrzik, szaporítják.

A hagyományos kínai orvoslás legalább ötezer éve használja. A növényben található hatóanyagok értágító hatásúak, biztosítják a bőr, az izmok, az agy jó vérellátását, fokozzák az anyagcserét, javítják a memóriát, a hallást, gyógyítanak szédülést, fülzúgást, jótékonyan hatnak visszérre, aranyérre, lábszárfekélyre. Kórházakban nagyszámú műszeres megfigyeléssel igazolták, hogy agyi elégtelenséggel küszködőknél négy héten át emelt dózisban, majd három hónapon keresztül fenntartó szinten adagolt ginkgo-kivonat kedvezően befolyásolta a páciensek memóriáját és érzelmi állapotát

Persze, nem csak betegek fogyasztják, hiszen Keleten elsődleges cél az egészség megőrzése – és a ginkgo különösen kedvező hatást gyakorol az erek állapotára! Keringést javító tulajdonságának köszönhetően élénkít, vitalizál, segíti a koncentrációt, serkenti a fizikai, szellemi és a szexuális teljesítőképességet. A vegetáriánusok szívesen fogyasztják a növény magját is, amely szintén rendkívül gazdag gyógyhatású anyagokban. Nyersen mérgező lehet, de a főzött, pörkölt mag gasztronómiai kuriózum, Ázsiában piacon árult kedvelt csemege. Konzervben is kínálják, mert csökkenti a magas vérnyomást, segít a menstruáció és a klimax idején.

A meggy erősebb gyulladáscsökkentő, mint a gyógyszerek

A meggy erősebb gyulladáscsökkentő, mint a gyógyszerek

A kutatók szerint a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag valamennyi élelmiszer közül, a meggylékúra pedig semmilyen mellékhatással nem fenyeget.
Meggymag, a tökéletes szívvédő

Meggymag, a tökéletes szívvédő

A meggymagban található hatóanyagokat vizsgálva jöttek rá a kutatók arra, hogy összetevői rendelkeznek az úgynevezett „reaktív szabad gyököket” megkötő képességgel, vagyis védik a szívizmot a súlyosabb szöveti károsodástól.
Jazz+Az lányok újratöltve

Jazz+Az lányok újratöltve

Májusi magazinunk címlapinterjúját a Jazz+Az három énekesnőjével, Behumi Dórival, Váczi Eszterrel és Kozma Orsival készítettük volna el, de a járványhelyzet miatt a lap nem jelenhetett meg. Az énekesnőkkel már a korlátozások feloldása után beszélgettünk karrierről, családról, és arról, hogy mit gondolnak az anyaságról.
Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

A hulladékot a víz felszínéről összegyűjtő tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére.