#KORONAVÍRUS

A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

Megfázás ellen csipkebogyót!

2008. 11. 13.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A rossz idő beálltával fokozottabban kell odafigyelnünk arra, hogy vitaminkészleteink nehogy megcsappanjanak, jobb nem is esélyt adni a megfázásnak, influenzának. A csipkebogyó rendszeres fogyasztásával nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegségeket, nem csoda, hisz az összes vad és kerti növény közül a csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint.
Csipkerózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, bicskefa, ebrózsa, csitkenye, hecsedli, rosa canina – ezek mind-mind a csipkebogyót jelentik. Mindegy is, hogy hogy nevezzük, a lényeg a jótékony hatás, amit kifejt.

A vadrózsa élénkpiros áltermésével hazánkban bárhol találkozhatunk, ha hegy és domboldalakon, erdőszéleken kirándulunk. Már az ókorban is ismerték jótékony hatásait, amiből van bőven. Immunerősítő, roboráló hatású, használhatjuk náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére, jót tesz bélhurut, hörghurut esetén, javítja az emésztést, vízhajtó, vese – és hólyagbántalmakat is gyógyít, serkenti a mellékvesék és a máj működését, és idegnyugtató is. Az apró piros bogyók ugyanis valójában hatalmas C-vitamin raktárok, tízszer több C-vitamint tartalmaznak, mint a citrom, de van bennük még vas, kálcium, magnézium, flavonoidok, alma – és citromsav is. Megvásárolhatjuk szárítva, és szőreitől, magvaitól megtisztítva "csipkehúsként" is. Hazánkban főleg teaként és lekvárként szokták elkészíteni, de más országokban még bort, pálinkát, levest is készítenek belőle.
Vörösáfonyával a húgyúti fertőzések ellen

Vörösáfonyával a húgyúti fertőzések ellen

Hazánkban nem olyan gyakori az előfordulása, sokkal elterjedtebb a fekete áfonya, de a vörös áfonyáról sem érdemes megfeledkezni. Különösen azoknak nem, akik hajlamosak a húgyúti fertőzésekre.
Fogyjon szőlővel!

Fogyjon szőlővel!

Nyersen vagy bornak, kenve vagy megéve egyaránt egészséges a szőlő. Feszesít, erősíti a hajhagymákat és még fogyaszt is. Számos vitamint és antioxidánst tartalmaz, és még finom is. Szőlőre fel, lássuk mit tud ez a csodás gyümölcs.
A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

A Semmelweis Egyetem kutatóinak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatóival együttműködve először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni.
Miért félünk használni a defibrillátort?

Miért félünk használni a defibrillátort?

Hirtelen szívleállás esetén a nyilvánosan elérhető defibrillátorokkal a kezünkben van a megoldás, mégis tízből csupán hárman tudják pontosan, mire való ez az életmentő készülék – derül ki az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) online felméréséből.