#KORONAVÍRUS

A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

Válaszol a szervezet

2008. 11. 19.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A csalánkiütések a szervezet válaszaként jelentkeznek valamely olyan anyaggal szemben, melynek hatására a hízósejtek megkezdték a hisztamin kibocsátását. A fehérvérsejtekből kiszabaduló hisztamin viszkető bőrkiütéseket, vöröses dudorokat hoz létre, melyek nagysága eltérő lehet.
A tünetek jellegzetessége, hogy testszerte – rendszerint a tenyerek és talpak kivételével – bárhol jelentkezhetnek. A kiütések határvonala mentén erős vörös elszíneződés is kialakulhat. A csalánkiütés tünetei gyakran perceken, vagy órákon belül eltűnhetnek, majd kiújulhatnak, s más-más testrészen bukkanhatnak fel.

Előfordulhat, hogy sem új gyógyszert, sem ételt nem fogyasztottunk, mégis testszerte csalánkiütés jelentkezik. Az okok pontos felderítéséhez alapos önmegfigyelés szükséges. Mielőtt orvoshoz fordulnánk, célszerű már otthon tisztáznunk, hogy mikor jelentkeztek a tünetek, a kiütések a test mely részén jelentkeztek, mennyi ideig tartottak és előfordult-e a családban már korábban is csalánkiütéses megbetegedés. Amennyiben igen, úgy fokozottan számíthatunk megjelenésére.

A csalánkiütést kísérte-e egyéb tünet is, mint légzési, vagy nyelési nehézségek, zihálás, mellkasi fájdalom. Van-e allergiás, asztmás megbetegedésünk, latex allergia, vagy más egészségügyi problémánk. A tünetek jelentkezése előtt találkoztunk-e olyan tényezővel, mely a csalánkiütések megjelenését kiválthatta: állatok, növények, kémiai anyagok, vagy egyéb. A csalánkiütések jelentkezhetnek akut (rövid ideig tartó) és krónikus (6 hétnél tovább tartó) formában is. A jelenség fő okai lehetnek ételallergiák (búza, szója, mogyoró, hal és mások), gyógyszerallergiák (például aszpirin), vagy kialakulhatnak rovarcsípések (méh, darázs, hangya) következtében, azok méreganyagára adott reakcióként.

Nem ritka, hogy a tüneteket hideg levegő, vagy víz okozza, de a stressz és szorongás is okozhat csalánkiütést. Megerőltető gyakorlatok, vagy forró tusolás után 15-30 perccel is jelentkezhetnek tünetek. Krónikus csalánkiütés esetén mindenképpen vér- és egyéb vizsgálatok elvégeztetése indokolt az esetleges súlyos betegségek –lupus, pajzsmirigy problémák, vagy daganatos betegségek szűrésére.

A legnagyobb odafigyelés mellett is jelentkezhetnek tünetek, a kiváltó okok azonban sokszor ismeretlenek. Antihisztamin segítségével az égő, viszkető érzéssel jár tünetek csökkenthetők, súlyosabb esetben pedig epinephrin injekció nyújthat megoldást a szakszerű segítség eléréséig.

Az okok pontos ismeretében a csalánkiütés tünetei megelőzhetők, csökkenthetők. A pontos orvosi diagnózishoz szükség lehet fényképre, melyet a kiütésekről készítettünk, ugyanis előfordulhat, hogy a tünetek elmúlnak, mire az orvoshoz megérkezünk. Így viszont és a fenti részletek pontos ismeretében az okok nagy eséllyel feltárhatók, s a tünetek kezelhetők.
Mi okozza a pikkelysömört?

Mi okozza a pikkelysömört?

A pikkelysömör az autoimmun betegségek közé tartozik: ezek közös jellemzője, hogy a szervezet immunrendszere túlzott működéssel reagál egy vélt „ellenségre”. Ennek következménye ez a rendkívül csúnya tünetekkel járó, igen kellemetlen betegség.
Fényérzékenységet okozó gyógyszerek

Fényérzékenységet okozó gyógyszerek

A látszólag minden ok nélkül jelentkező tünetek hátterében fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése is állhat.
A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

A Semmelweis Egyetem kutatóinak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatóival együttműködve először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni.
Miért félünk használni a defibrillátort?

Miért félünk használni a defibrillátort?

Hirtelen szívleállás esetén a nyilvánosan elérhető defibrillátorokkal a kezünkben van a megoldás, mégis tízből csupán hárman tudják pontosan, mire való ez az életmentő készülék – derül ki az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) online felméréséből.