#KORONAVÍRUS

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

Vörösáfonyával a húgyúti fertőzések ellen

2009. 01. 16.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Hazánkban nem olyan gyakori az előfordulása, sokkal elterjedtebb a fekete áfonya, de a vörös áfonyáról sem érdemes megfeledkezni. Különösen azoknak nem, akik hajlamosak a húgyúti fertőzésekre.
A vörösáfonya, vagy tőzegáfonya, népies elnevezéssel havasi megy, vagy kövi málna Észak-Amerikában őshonos, lápos, mocsaras vidékeken él meg, de nálunk is megtalálható például a Mecsekben, a Zempléni –hegységben, az Őrségben, vagy a Kőszegi-hegységben. Élénkpiros bogyói nagyobbak, mint ismertebb rokonáé, a fekete áfonyáé, és íze savanyúbb, ezért inkább csak valamilyen formában feldolgozva fogyasztható.

A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban, de tartalmaz E-vitamint, béta-karotint, nagy mennyiségű C-vitamint is, valamint nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, és ként, is.

Érvédőként és sejtregenerálóként is használják, de leg hatékonyabban a húgyúti fertőzésekre alkalmazható, kísérletek ugyanis bebizonyították, hogy a vörösáfonya gátolja a húgyúti fertőzéseket leggyakrabban okozó E Coli baktérium elszaporodását a hólyagban. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kapszula formájában szedett vörösáfonya-koncentrátum (400 mg naponta kétszer) három hónapig tartó szedésével a húgyúti fertőzések állandó visszatérésétől szenvedő betegek esetében a fertőzés kiújulása látványosan lecsökkent.
Megfázás ellen csipkebogyót!

Megfázás ellen csipkebogyót!

A rossz idő beálltával fokozottabban kell odafigyelnünk arra, hogy vitaminkészleteink nehogy megcsappanjanak, jobb nem is esélyt adni a megfázásnak, influenzának. A csipkebogyó rendszeres fogyasztásával nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegségeket, nem csoda, hisz az összes vad és kerti növény közül a csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint.
Tavaszi nagytakarítás belülről

Tavaszi nagytakarítás belülről

Eddig ettünk, ittunk, mulattunk, most itt az idő a tisztulásra. Hamvazószerda után kezdődik a keresztény kultúrkörben a böjti időszak. Ehhez próbálunk tanácsokat adni.
Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást.
Az év kiegészítője – a szájmaszk

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Akadnak olyan helyzetek az életben, amikor a divat háttérbe szorul, de a stílusos megjelenés a feszültségoldás eszköze is lehet.