#KORONAVÍRUS

Hazahívják külföldről a szlovák orvosokat

Egyes antiszeptikumok és szájvizek képesek a koronavírus hatástalanítására

Minden uniós tagország egy időben fér majd hozzá az oltóanyaghoz

Probiotikumok és a sportteljesítmény

2012. 09. 07.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Ki gondolná, hogy intenzív edzésmunka hatására nemcsak az immunrendszerben és hormonháztartásban, hanem a gyomor-bélrendszerben is számos változás következik be. Pro- és prebiotikumokkal megvédhetjük szervezetünket a kedvezőtlen hatásokkal szemben.

Mi történik egy hosszantartó, legalább másfél órás, vagy egy magas intenzitású tréning hatására? Számos változás következik be az immunrendszerben, amelyet a sportorvosi szakmai szleng „nyitott ablak tünet"-ként ír le. Arról van ugyanis szó, hogy bizonyos immunsejtek száma és aránya megváltozik, ezért a szervezetünk közvetlenül edzés után és azt követő néhány órán át igen sebezhető. Ekkor elég kinyitni az ablakot és beengedni egy kis friss levegőt ahhoz, hogy a légutak megfázzanak. A háttérben a nyálkahártyákat védő ún. immunglobulin-A hanyatlása, IL-/, TNF-alfa emelkedése, a tesztoszteron hormonszint átmeneti csökkenése figyelhető meg.

 

Számos tudományos vizsgálat bebizonyította, hogy edzések, versenyek alatt a belek vérellátása jelentősen (kb. 80 százalékkal) csökken. Ennek hatására a bélrendszerben élő jótékony baktériumok, immunsejtek száma is megritkul. Mindez számos gyomor-bélrendszeri panaszt eredményezhet, például gyomorfájdalmat, hányingert, hányást, görcsöt, vérzést, hasmenést, stb. Az elektrolitok (magnézium-, nátrium, kálium, kalcium), valamint a tápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír) nehezebben képesek felszívódni és megváltozik a széklet összetétele is. Jóval több emésztetlen fehérje, cukor és zsír, valamint folyadék jelenik meg a székletben. De vajon mi okozza a kedvezőtlen változást és hogyan védekezhetünk ellene?

 

Nos, igazából a bélrendszer egy nagyon fontos immunszerv, amelynek jótékony lakói képesek a káros, betegségeket kiváltó „rosszfiúk" támadását kivédeni. A jótékony baktériumokat más néven probiotikumoknak nevezik, ide tartoznak például a lactobacillus fajok és a bifidobaktériumok. Ahhoz, hogy a jótékony baktériumok ne pusztuljanak ki a bélrendszerből, folyamatos pótlásra van szükség. Emellett fontos, hogy sokáig éljenek, amelyhez a prebiotikumok járulnak hozzá.

Feltehetjük a kérdést, hogy vajon mivel tudjuk pótolni és éltetni gyomor-bélrendszerünk védőbaktériumait? A jó minőségű tejtermékek – különösen a joghurtok – bővelkednek probiotikus törzsekben. Táplálásukhoz pedig a zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákban (pl. zabban) lévő rostanyagok, összetett szénhidrátok – például az oligofruktóz és inulin – járulnak hozzá.

Mi tehát a teendő? Semmi más, csak az edzés utáni folyadékpótlást követően hörpintsünk fel egy-két pohár natúr vagy gyümölcsös joghurtot és törekedjünk a zöldségek gyümölcsök kielégítő bevitelére. Néhány évvel ezelőtt egy tudományos vizsgálatban a gabonapehely tejjel való fogyasztásának, valamint a kakaóivásnak jelentőségére hívták fel a figyelmet. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a probiotikumoknak köszönhetően jobb választásnak bizonyulnak a szénhidrátpótlás, a gyors és hatékony regeneráció tekintetében.

Természetesen léteznek olyan helyzetek (pl. fokozott edzésmunka, versenyek, utazás, feszített életritmus, stb.), amikor nem tudjuk megfelelő táplálkozással biztosítani a pro- és prebiotikumok bevitelét. Ekkor érdemes olyan speciális étrend-kiegészítőt választani, amelyben magas csíraszámban találhatók meg a probiotikumok és emellett az őket életben tartó prebiotikumok is helyet kapnak. Rendszeres szedésükkel megakadályozhatók a kellemetlen gyomor-bélrendszeri panaszok, fokozható a regeneráció üteme, javítható a szénhidrátraktárak feltöltése, egyszóval biztosítható a jó sportteljesítmény.

 

forrás https://www.sportorvos.hu

Vajon a sportital és az energiaital ugyanaz?

Vajon a sportital és az energiaital ugyanaz?

Az ÁNTSZ honlapján elérhető, 10–18 éves korosztály számára összeállított kérdőívet 2012. január 17. és február 23. között összesen 7791 fő töltötte ki. A felmérés célja, hogy pontos képet kapjunk a fiatalok energiaital-fogyasztási szokásairól és arról, mennyire ismerik az energiaitalok egészségre gyakorolt káros hatásait, veszélyeit.
A gombás megbetegedések komplex kezelése

A gombás megbetegedések komplex kezelése

Egyes statisztikai adatok szerint ma már minden negyedik ember valamilyen gombás megbetegedésben szenved: a fertőzött esetek száma, az elváltozások kiterjedése és súlyossága is egyre aggasztóbb. A gombás betegségek kezelése, különösen, ha már nem friss a fertőzés, nagyon nehéz, az orvostól és a betegtől egyaránt sok türelmet kíván. Éppen ezért érdemes a betegség elhúzódását megelőzni, és a friss elváltozások kezelését mielőbb elkezdeni.
Új szervet azonosítottak az emberi testben

Új szervet azonosítottak az emberi testben

A holland rákkutató intézet tudósai új, eddig ismeretlen szervet azonosítottak az emberi testben.
A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

A fruktózban gazdag étrend súlyosbítja a gyulladásos bélbetegséget.