Veszélyes a szolárium, vagy nem?

2012. 10. 20.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
A melanoma malignum a pigmentsejtekből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat, melynek kialakulását számos tényező befolyásolhatja. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa a szolárium hatásairól és a szűrés jelentőségéről beszélt.

Az Egyesült Államokban közel 1 millió új melanoma-esetet diagnosztizálnak évente, és előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik az utóbbi évtizedekben világszerte. A melanoma áttétképző hajlama igen magas, a fiatal (20-25 éves) nők között ez a leggyakrabban halálhoz vezető daganatos megbetegedés.
A Földre érkező UV-sugárzás bizonyítottan fontos tényező a bőrdaganatok kialakulásában.

Mára az is világossá vált, hogy a szoláriumokban használt ultraibolya fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanoma kialakulásának rizikóját – különösen a 45 év alatti nőknél. A készülékek mögött álló iparág igyekszik bizonyítani a szoláriumozás biztonságosságát, ám  egyre újabb tények igazolják ennek veszélyét is. Éppen ezért az elmúlt 20 évben kutatások sora vizsgálta a napágyak használata és a bőrrák összefüggését, kiemelten hangsúlyozva a fiatalok érintettségét.

Bőrgyógyászok vs. szoláriumipar?

Ahogyan a cigarettafüstöt, úgy a szoláriumokban tapasztalható UV-sugárzást is rákkeltőnek és veszélyesnek minősítette két jelentős szervezet: a The United States Department of Health and Human Services és a World Health Organization's International Agency for Research on Cancer. Ráadásul a kutatók is úgy találták, hogy 75 százalékkal nő a melanoma kialakulásának esélye azoknál, akik ilyen módon barnulnak. Egy 2010-es tanulmányban több mint ezer,  25–59 éves, melanomával diagnosztizált személyt vizsgáltak, és kiderült, hogy 62,9 százalékuk rendszeresen szoláriumozott.
A szolárium hirdetésekben gyakran kedvező hatásként említik a D-vitamin-pótlást, de az alkalmazott fényspektrum erre általában nem alkalmas, és megfelelő táplálkozással ezt kockázatmentesen is megtehetjük. Sajnálatos, hogy a reklámok pont a rizikócsoportba tartozó fiatal nőket célozzák meg.

A szűrés életet menthet

A bőrgyógyászati daganatok megelőzésében legfontosabb a felvilágosítás, az UV-sugárzás káros hatásairól, a megfelelő védekezésről, és a daganatok korai felismerési lehetőségeiről – hangsúlyozza dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa.
A rendszeres szakorvosi vizsgálat különösen fontos azoknál, akiknek több mint 50 anyajegye van, vagy kevesebb számú, de szabálytalan a megjelenésük. Rizikócsoportba tartoznak a világos bőrűek, szőkék, kék szeműek, vagy vörös hajúak is. Fokozottan veszélyeztetett, aki gyermekkorban hólyagos napégést szenvedett, vagy közeli rokonuknál melanomát diagnosztizáltak.

Feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az anyajegyeknél, az alábbi változásokat tapasztaljuk:
- Megváltozik a színe, vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. A barna különböző árnyalatai, fekete, kék, szürke, vörös, vagy fehéres területek jelennek meg.
- Megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
- A korábbi mellett új, többitől eltérő anyajegy jelentkezik.
- Az alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
- Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is, bár érdemes tudni, hogy ezek a jelek gyakran már a betegség későbbi stádiumára jellemzőek. A korai felismerés csak rendszeres önellenőrzés és szakorvosi vizsgálat segítségével valósítható meg. Akinek a családjában előfordult már bőrdaganat, mindenképpen mérlegelje a szoláriumozás kockázatait.

www.oxygenmedical.hu

Egyre több a hámsejtekből kiinduló bőrrák

Egyre több a hámsejtekből kiinduló bőrrák

Nemcsak pigmentfoltok vagy megváltozott anyajegyek esetén kell bőrrákra gyanakodni, vannak ugyanis bőrszínű kinövések formájában jelentkező, hámsejtekből kiinduló daganatok is.
A három leggyakoribb bőrrák

A három leggyakoribb bőrrák

A nyár vége az egyik legjobb időszak arra, hogy ellenőriztessük bőrünk állapotát, hiszen az UV-sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja.
A legfinomabb vasforrásunk

A legfinomabb vasforrásunk

A bazsalikom az egyik legkedveltebb fűszer, amely rengeteg jótékony hatású vegyi elemet tartalmaz. A „zöldségek királyaként” is emlegetik, sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít.
Mégis hasznosak a poloskák?

Mégis hasznosak a poloskák?

Kicsik, idegesítőek és büdösek a mindenki által ismert poloskák, amelyek időről-időre nemcsak az otthonainkban képesek felbukkanni, hanem gyakran a legkülönbözőbb tevékenységeinkben is kellemetlenséget okoznak számunkra.