Itt a forróság: hogyan védekezzünk?

2009. 05. 22.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Korán érkezett idén a kánikula, és habár a tavaszi változékonyság még erősen jellemzi az időjárást, a hőséget nem szabad félvállról venni. Összeállításunkból kiderül, mit tehetünk a nedvességhiány elkerülése és szervezetünk felfrissítése érdekében.
Testsúlytól és a verejtékezés mértékétől függően testmozgás során óránként megközelítőleg 1 liter folyadék távozik szervezetünkből. Ez a mennyiség a mozgás intenzitásának és a környezet hőfokának emelkedésével egyenes arányban nő. Hőségben végzett testmozgás hatására a kiszáradás akár 30 perc alatt is bekövetkezhet. Amennyiben mozgás közben elmulasztjuk a folyadék pótlását, úgy hamarabb fáradunk el. Azonban ha mozgás után sem gondoskodunk szervezetünk vízháztartásának egyensúlyáról, úgy a következő napokban fizikai aktivitásunk romlását észlelhetjük, hosszú távon pedig egészségünket veszélyeztetjük.

Nem megfelelő folyadékpótlás esetén teljesítőképességünk kevesebb, mint egy óra intenzív mozgás után csökkenni kezd, illetve ennél rövidebb idő alatt, amennyiben az edzést már eleve vízhiányos állapotban kezdtük, ezzel tovább növelve a hőguta és kiszáradás esélyét. Kiszáradás azonban nem csak az aktívan sportolókat fenyegeti. A két legveszélyeztetettebb csoport különösen a gyermekek és idősek korosztálya.

A nedvességhiány elkerülése érdekében a következőket tehetjük:

1. Nyáron fokozottan figyeljük szánk, ajkaink állapotát, akkor is, ha épp semmilyen aktív tevékenységet nem végzünk. Amennyiben száraznak érezzük, akkor több folyadékra van szükségünk.

2. Ne várjuk meg a kiszáradás állapotát, hogy inni kezdjük, hőségben folyamatos időközönként fogyasszunk folyadékot, inkább többször kis mennyiséget.

3. A vizelet színe is árulkodó jel lehet, ugyanis ha inkább sötétebb, az almaléhoz hasonló színt mutat valószínűleg nem fogyasztunk elegendő folyadékot. Világosabb, limonádéra emlékeztető szín esetén nyugodtak lehetünk, megfelelően gondoskodunk szervezetünk vízháztartásáról.

4. Folyadékpótlás céljából jobb, ha elkerüljük a cukrozott szénsavas üdítők vagy gyümölcslevek fogyasztását, mivel ezekkel épp ellentétes hatást érünk el, egyre szomjasabbak leszünk. Szomjunkat oltsuk inkább natúr, vagy ízesített, cukor hozzáadása nélkül készült, lehetőleg szénsavmentes ásványvízzel. A szénsavas ásványvíz telítettség érzetet okoz a gyomorban, ezáltal csökkentve a bevitt folyadék mennyiségét.

4. Készíthetünk ásványvizet saját ízlésünknek megfelelően frissen facsart gyümölcslé, menta, citromlé, vagy hibiszkusz tea hozzáadásával.

5. Öntsünk egy kancsóba ásványvizet, adjunk hozzá szeletekre vágott epret, narancsot, vagy barackot és tároljuk hűtőben, míg az ízek kellemesen összeérnek.

6. Fogyasszuk magas víztartalmú gyümölcsöket: dinnyét, szilvát, barackot.

7. Törekedjünk rá, hogy naponta 2-2.5 liter folyadékot vegyünk magunkhoz, ebből 1 liter körüli mennyiséget tiszta víz, ásványvíz formájában fogyasszunk.
Fogyjon szőlővel!

Fogyjon szőlővel!

Nyersen vagy bornak, kenve vagy megéve egyaránt egészséges a szőlő. Feszesít, erősíti a hajhagymákat és még fogyaszt is. Számos vitamint és antioxidánst tartalmaz, és még finom is. Szőlőre fel, lássuk mit tud ez a csodás gyümölcs.
Hatékony természetes vírusölő

Hatékony természetes vírusölő

A citromot leginkább ízesítésre használjuk, pedig gyógyszerként nagyobb mennyiségre van belőle szükség. Az emberi test nem állítja elő a C-vitamint, és nem is tárolja, a sejtek számára azonban elengedhetetlen alkotóelem. Fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert hasmenést okozhat, különösen kisgyereknél.
Jazz+Az lányok újratöltve

Jazz+Az lányok újratöltve

Májusi magazinunk címlapinterjúját a Jazz+Az három énekesnőjével, Behumi Dórival, Váczi Eszterrel és Kozma Orsival készítettük volna el, de a járványhelyzet miatt a lap nem jelenhetett meg. Az énekesnőkkel már a korlátozások feloldása után beszélgettünk karrierről, családról, és arról, hogy mit gondolnak az anyaságról.
Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

A hulladékot a víz felszínéről összegyűjtő tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére.