Hogy védjük meg kisbabánkat a káros napsugaraktól?

2009. 05. 28.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Az orvosok mindenkit óvnak attól, hogy közvetlen napsugárzásnak tegye ki bőrét. A kisbabák érzékeny bőrére pedig különösen oda kell figyelni. Mit tehetünk, hogy megvédjük a csöppségeket a káros sugaraktól? Gyógyszerészünk tanácsai következnek.
Kedves Katalin!

Kérdésem az lenne, hogy 3 hetes kisbabámat milyen naptejjel célszerű bekenni a napsugár káros hatása ellen sétáltatás alatt? Van esetleg gyógyszertári alapanyagból összeállított naptej? Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel: Emese

Kérdés esetén mindenki bizalommal fordulhat szimpatikus gyógyszerészéhez a Szimpatika patikákban is, de már weboldalunkon a Gyógyszerészünk válaszol rovatra kattintva is bárki felteheti kérdését. A Szimpatika.hu gyógyszerész szakértője, Rábainé Maul Katalin e-mailben válaszol minden kérdésre, de, hogy mindannyian okulhassunk a válaszokból, azokat itt a Magazin rovatban is közzétesszük.

Kedves Emese!

Azok a magas faktorszámú naptejek, melyek szükségesek a mai erős napsugárzás káros hatásainak kivédésére olyan speciális UV szűrő anyagokat tartalmaznak, amelyekhez a gyógyszertári gyógyszerkészítés során nem jutunk hozzá. Ezért mindenképpen gyári készítésű termék megvásárlását javaslom. Vannak csak gyógyszertárak által forgalmazható, nagyon komoly klinikai vizsgálatoknak alávetett, illat és színezőanyag-mentes, hipoallérgén készítmények is a piacon. Ezek általában elég hosszú ideig is hatnak, és ez fontos szempont, hiszen a gyakori kenegetés (esetleg az emiatt történő felébresztés) sem Ön, sem pedig a kisbabája számára nem kényelmes. Érdeklődjön ezekről a termékekről a patikákban!

Amennyiben tart attól, hogy túl sok kémiai anyagból álló krémekkel találkozik a kisbabája bőre már ilyen pici korban, akkor javaslom, hogy próbálja meg egyszerűen elkerülni, hogy napsugárzás érje a picit. Ő még nincs abban a korban, hogy óvatlanul kiszaladgálna a napra. Használja a babakocsi napernyőjét, lógasson le róla további árnyékolás céljából textilpelenkát, ez utóbbival be is takarhatja a babát még a legnagyobb melegben is, hisz elég vékony. (Sőt, ha enyhén benedvesíti a lábaknál, akkor még a kánikulában egy kis enyhítő hűtést is tud biztosítani a kisbabájának.) Strandon is fektesse mindig a napernyő alá. A horgászsátor is elég jó megoldás, de vigyázni kell, mert az alatt nem mindig tud járni a levegő, és benn rekedhet alatta a meleg. Ezt mindig ellenőrizze, nehogy túlmelegedjen a baba a sátor alatt. Az árnyas fák nagyon kellemesek, de nem szűrik ki teljesen az UV sugarakat (le lehet égni fa alatt ülve is!), ezért még a fa árnyékában is célszerű felállítani a napernyőt.

Szép nyarat kívánok a kisbabájával!

Rábainé Maul Katalin