#KORONAVÍRUS

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

Ambuláns mintavételi pontok segítik az ingyenes tesztelést

Új eljárás a mellrák gyógyításában?

2013. 03. 28.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Mellrák  Mell  Kutatás 
Szerző: Szimpatika
Egy Japánban kifejlesztett új eljárásnak köszönhetően az emlőmegtartó műtéten átesett mellrákos nők szervezete képes lehet „újranöveszteni” az eltávolított mellszövetet.
Japán kutatók az érintett nők saját őssejtjeit és más testrészeikből származó zsírszövetet kombináltak és ültettek be az emlőmegtartó műtét során eltávolított szövetek helyére. Zsírszövet felhasználásával már korábban is próbálkoztak a mellszövet regenerálásához, ám az csak 30 százalékban volt sikeres, mivel a legtöbb esetben a zsírsejtek hamar felszívódtak. Az őssejtek hozzáadásával azonban sikerült 70-90 százalékra növelni a regenerálódás esélyét, mivel így olyan új vérerek jöttek létre, amelyek képesek voltak megfelelően ellátni, fenntartani az új szövetet.

Fotó: femina.hu
A The Daily Telegraph online kiadásában ismertetett tanulmányhoz, amelyet Nakajama Bin, a Tottori Egyetem professzora vezetett, összesen öt, 30 és 60 év közötti nőt választottak ki. A beavatkozás után egy évvel a kutatók mindegyik esetben sikeresnek nyilvánították a beavatkozást: senkinél sem alakult ki fertőzés, és a rák sem újult ki.

Nakajama professzor szerint a tanulmány célja az volt, hogy ellenőrizzék az eljárás biztonságosságát. A kutatók abban reménykednek, hogy Japánban már egy éven belül alkalmazható lesz a módszer, ez azonban nagyban függ az őssejtek felhasználásáról szóló szabályozástól, amelyről várhatóan idén dönt az ottani kormány.

Rachel Greig, Nagy-Britannia vezető mellrákellenes jótékonysági szervezetének, a Breakthrough Breast Cancernek a munkatársa izgalmasnak találja a japán tanulmányt. Mivel azonban a vizsgálatokat kis mintán végezték, és még nagyon korai szakaszban vannak, egyelőre nehéz megmondani, milyen szerepe lehet az új eljárásnak a mellrákos páciensek jövőbeni kezelésében. Mindenesetre érdeklődéssel figyelik majd a fejleményeket – tette hozzá.

Világszerte egyre több klinikai vizsgálat összpontosít az őssejtek felhasználásával végzett mellműtétekre, a kutatók azonban korábban arra figyelmeztettek, hogy az eljárások biztonságosságának bizonyításához többéves megfigyelésekre van szükség.


Forrás: MTI
Rábízhatjuk-e a betegségek diagnosztizálását a számítógépekre?

Rábízhatjuk-e a betegségek diagnosztizálását a számítógépekre?

A gyógyítás kétségtelenül a bizalomról is szól: meghallgatjuk az orvosok által felállított diagnózist, beszedjük az általuk kiírt gyógyszereket, vagy éppen követjük az étkezési tanácsaikat. Egy számítógépben is ugyanennyire megbíznánk?
Sikerült megállítani a legagresszívebb mellrák sejtjeinek terjedését

Sikerült megállítani a legagresszívebb mellrák sejtjeinek terjedését

A melldaganatok egyik legagresszívebb formája, a tripla negatív mellrák sejtjeinek terjedését állították meg laboratóriumi kísérletekben a CRISPR nevű génszerkesztést használva.
Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

A járvány egészségügyi kockázatának csökkentése érdekében minden iskola több területre kiterjedő ajánlást kapott, amelynek fontos része az iskolai étkeztetésre vonatkozó javaslatsor is.
Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

Ez a nyár nem egy szokásos nyár volt, kb. fél éve itthon vannak gyermekeim. Feleségemmel az egész tavaszi vírushelyzetet végigdolgoztuk, és rengeteg kompromisszumot kellett meghozni, sok szervezést igényelt, és ami a legfontosabb: a gyermekeink részéről elképesztő rugalmasságra volt szükség.