Leszokni megéri!

2013. 04. 07.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
A dohányzás számos halálhoz vezető betegség okozója: évente több mint ötmillió ember hal meg világszerte a dohányzás következtében. Magyarországon minden évben harmincezer ember halálát okozzák a dohányzás miatt kialakuló betegségek.

Miért szokjak le?

– Csökken a dohányzással összefüggő betegségek kockázata (pl. szívinfarktus, tüdőrák, agyvérzés).

– Évekkel tovább élhet.

– Jobb lesz a fizikai teljesítőképessége.

– Nem árt a családjának és a környezetének a passzív dohányzás révén.

– Nagyobb lesz a szexuális aktivitása.

– Évente akár kétszázezer (!) forintot is megtakaríthat.


Miért kell leszokni a dohányzásról?

Évente több mint ötmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében. Magyarországon minden évben harmincezer ember halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek. A dohányzás számos halálhoz vezető betegség okozója. Lássuk, melyek ezek a betegségek:

– Érelmeszesedés, magas vérnyomás

– Szívinfarktus

– Agyvérzés

– Tüdőrák

– Egyéb rosszindulatú daganatok (gége-, nyelőcső-, hasnyálmirigy- és hólyagrák)

– Idült hörghurut és tüdőtágulás

Hazánkban évente mintegy nyolcezer ember hal meg tüdőrákban, és a megbetegedések kilenctizede a dohányzás következtében alakul ki. Ezzel sajnos elsők vagyunk a világon a tüdőrák okozta halálozás terén. A fenti kórképek kialakulásának kockázata is többszörös a dohányosok esetében. A dohányosok 15-ször gyakrabban betegednek meg tüdőrákban, 24-szer gyakrabban gégerákban és 12-szer gyakrabban idült hörghurutban, mint a nemdohányzók. A dohányzók átlagosan nyolc évvel hamarabb halnak meg, mint nemdohányzó társaik.


Miért ártalmas a dohányzás?

A dohányfüstben közel négyezer kémiai anyag van, amelyek közül négyszáz bizonyítottan káros az egészségre. Több mint hatvan, a cigarettafüstben lévő vegyi anyagról az is bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatású. Ezek közül néhány ismert vegyi anyag, amelynek mérgező hatása közismert:

– Kátrány

– Szénmonoxid

– Arzén

– Ciánhidrogén

– Formaldehid

– Ammónia

– Aceton

– Benzol

– Polónium

– DDT

A halálhoz vezető súlyos betegségek mellett a dohányzás szerepet játszik olyan kórképek kialakulásában is, amelyek nem vezetnek ugyan közvetlenül halálhoz, de megkeseríthetik az életet. Ilyen betegségek az időskori vaksághoz vezető szürke hályog és makula degeneráció, vagy a gyakori csonttörést okozó csontritkulás. A cukorbetegség egyik okozója is éppen a cigarettázás lehet. A dohányzás vezethet korai fogvesztéshez, a haj és a körmök töredezéséhez és a bőr ráncosodásához is.

Kevesen gondolnak rá, de sok fiatal nő éppen a dohányzás miatt lesz meddő, a férfiak pedig nemzőképtelenek, impotensek. A terhességük alatt dohányzó vagy passzív dohányzást elszenvedő nők magzata oxigénhiányban szenved az anyaméhben, így éretlenül, korábban jöhet a világra.


Miért olyan nehéz a leszokás?

A dohányzás szenvedélybetegség. A morfinhoz, a kokainhoz hasonlóan, amelyek kábítószer-függőséget eredményezhetnek, a dohányzás következtében nikotinfüggőség alakulhat ki. Sokan egy-egy fontosabb évforduló, esemény kapcsán elhatározzák, hogy abbahagyják a dohányzást. Ez azonban segítség nélkül, csak az akaraterő segítségével ritkán vezet eredményre. Ahogy a testi betegségek gyógyításához is segítséghez kell fordulnunk, ugyanúgy a szenvedélybetegségek, így a nikotinfüggőség gyógykezeléséhez is szakember segítségére van szükség.

A függőség mértéke függ attól, hogy hány éve dohányzik valaki, hány szál cigarettát szív el egy nap, mikor kezdett el dohányozni, milyen erős cigarettát szív, és milyen mélyen szívja le a füstöt.


Mit nyer azzal, ha leszokik?

Minden dohányosban felmerül a kérdés: mit nyerhet azzal, ha fáradságos és átmenetileg költséges módszerrel leszokik a dohányzásról? Valóban, mit nyer az, és mikor érzi az eredményt, aki leszokik?

– Azonnal megszabadul egy káros és költséges szenvedélyétől.

– Egy napon belül javul a vérkeringése, a vér oxigén-ellátottsága, csökken a szívinfarktus veszélye.

– Egy héten belül javul a közérzete, a fizikai teljesítőképessége, jobban érzi az ízeket, megszűnik a kellemetlen lehelete.

– Egy hónapon belül javul a tüdő öntisztulása, csökken a légúti gyulladások veszélye, javulnak a légzésfunkciós kapacitások.

– Egy éven belül az agyvérzés és a szívinfarktus kockázata a felére csökken.

– Öt éven belül feleződik a tüdőrák kockázata, a szívinfarktus veszélye pedig közelít azokéhoz, akik soha nem dohányoztak.

– Tíz éven belül a daganatos betegségek kialakulásának kockázata is közelít a soha nem dohányzókéhoz.


Mennyibe kerül a leszokás?

A leszokásban való támogatás keretében ajánlott készítmények költségesek. Ez sok dohányost visszatart attól, hogy az ajánlott legjobb módszert vegye igénybe. Pedig ha csak egy egyszerű számítást végeznének, rájönnének, hogy a leszokás átmeneti költségei jóval kisebb anyagi terhet jelentenek, mint maga a dohányzás. És itt nem is számolunk a dohányzás hosszú távú egészségkárosító hatásaival és az abból később keletkező anyagi hátrányokkal. Ma – a választott készítménytől függően – kb. 20-23 ezer forint között lehet a leszokás egyhavi költsége. Ha ebből kivonjuk a kezdettől el nem szívott cigaretták havi átlagosan 15-20 ezer forintos költségét, láthatjuk, hogy a leszokás költsége már ekkor is csak havi 5-8 ezer forint. Az pedig, akinek sikerül leszoknia, havonta 15-20 ezer forinttal, a meg nem vásárolt cigaretták árával lesz gazdagabb! Ez egy év alatt kb. kétszázezer forint tiszta bevétel a családi költségvetésben.


Tartós leszokás vagy visszaesés?

A leszokás első próbálkozásra a legjobb módszerekkel is csak a páciensek egyharmadánál lesz sikeres. Vannak, akik már a program elején rágyújtanak a megvonási tünetek vagy a környezet közönye miatt. Vannak, akik a második-harmadik hónapban esnek ki a programból, és vannak olyanok is, akik a három hónapos programot sikeresen megvívják, de az azt követő időszakban kerülnek olyan nehéz élethelyzetbe, hogy visszaesnek, és újra elkezdik a dohányzást. Erről nem mindig tehetnek: egy szenvedélybetegség gyógyítása hosszadalmas, kitartást igénylő folyamat. Szerencsések azok, akiknek ez elsőre sikerül, és nem feltétlenül gyengébbek azok sem, akik visszaesnek. Lehet, hogy csak a körülményeik kedvezőtlenebbek. Ilyenkor sem történik semmi baj: fontos, hogy a visszaesők ne szégyelljék ezt. Keressék fel újra a szakembert, beszéljék meg közösen a kudarc okait, és ismét bele lehet vágni egy leszokási programba. A következő kísérletnél már több esély lesz a sikerre!


Hol kaphat segítséget, aki a leszokás mellett dönt?

Tanácsot adhat a leszokásához a háziorvosa, vagy a területi tüdőgondozó tüdőgyógyász szakorvosa. A tüdőgondozót azért is érdemes felkeresnie, mert ha már évek óta dohányzik, érdemes részt vennie az ajánlott tüdőszűrésen.

További leszokási információkat az alábbi internetes honlapokon találnak:

Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet: www.koranyi.huitt megtalálhatja a tüdőgondozók címlistáját is.

Országos Egészségfejlesztési Intézet: www.oefi.hu

Dohányzás Leszokás Támogatás Központ: www.dltk.hu


Forrás: https://www.koranyi.hu

A dohányzásról való leszokás támogatása

A dohányzásról való leszokás támogatása

2013. február elejétől ajánlható a leszokni vágyó pácienseknek az Országos Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ által működtetett, a leszokásban segítő telefonos szolgáltatás, mely helyileg az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben található.
Így szokhat le sikeresen a dohányzásról

Így szokhat le sikeresen a dohányzásról

A tüdőrákkal diagnosztizált betegek közel 90 százaléka dohányos.
Hét fehér történet

Hét fehér történet

A hó régen mértékegység is volt: az, hogy hány havat ért meg valaki, az életkorát is meghatározta. Ha minden hóra nem is, azokra, amik fontosak voltak valamiért, még emlékszem én is. Össze is gyűjtöttem hetet.
Az irritábilis bél szindróma kialakulásának mechanizmusa

Az irritábilis bél szindróma kialakulásának mechanizmusa

Belga kutatók feltárták az irritábilis bél szindróma kialakulásának biológiai mechanizmusát.