#KORONAVÍRUS

A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

Szellőztessen az irodában!

2009. 06. 23.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
A munkahely épületének, irodájának, szobáinak levegője döntően befolyásolja a benne dolgozók állapotát. Rossz minőségű, szennyeződésekkel és méreganyagokkal teli légtérben tartózkodva előbb-utóbb érzékelni fogjuk ennek kellemetlen mellékhatásait.
Ilyen sokak által ismert ártalmak a szem-, torok- és orrirritáció, a fejfájás, a köhögés, a szédülés, az émelygés.Természetesen ezen tényezők negatív hatása erősebben érvényesül hosszabb munkaidő, túlóra esetén.

Habár a környezeti hatásokból fakadó rosszullétek egyénenként eltérő súlyosságúak lehetnek, a legtöbb esetben a gyógyulás egy kis odafigyeléssel megvalósítható. Az első és legfontosabb probléma a levegő minősége. Az úgynevezett. „állott levegő szindróma” a modern irodák kialakításának következménye, hiszen itt jellemzően a hatékonyság, s nem a megfelelő szellőzés, a levegőcsere megoldása jelenti az elsődleges szempontot. Ennek következtében a fénymásolók, tisztító- és rovarírtószerek, a közeli épületek és parkolóházak égési melléktermékei mind a légtérben rekednek. A mennyezeten, szőnyegekben felgyűlt, pangó nedvesség számos kórokozó, vírus, pollen és penész táptalaja.

Vigyáznunk kell azonban, mert esetleg épp a fenti hibák kijavítására kezdett felújítás jár nem kívánt következményekkel. Ilyenkor ugyanis amennyibben a felújítandó területet nem megfelelően zárják le, úgy a munkák során keletkező por, festékanyag szintén egészségügyi problémákat okozhat a dolgozók körében.

Az újonnan szerzett szőnyeg, vagy bútor sem mindig öröm. Különösen az asztmások, allergiások életét keseríthetik meg a frissen kezelt darabokról elpárolgó kémiai anyagok. Amennyiben penészt fedezünk fel munkahelyünkön, akár otthonunkban, igyekezzünk attól mihamarabb megszabadulni. Nem elég azonban csak letörölni, a kiváltó forrást is – nedves falak, szőnyegek – meg kell szüntetnünk. Ügyeljünk a légkondicionáló, légtisztító berendezések szűrőinek megfelelő időközönkénti cseréjére.

Poratkák ellen gyakori takarítással, illetve az ágynemű, párna, takarók esetleg plüssállatok rendszeres forró vízben történő tisztításával tudunk védekezni. Végezetül pedig díszítsünk bátran növényekkel. Az alábbi fajták kifejezetten hatékonyan képesek mind otthonunk, mind irodánk levegőjét tisztítani: botpálma, aréka pálma, bambuszpálma, szobafikusz és dracaena.
Az állandó stressz elhízáshoz vezethet

Az állandó stressz elhízáshoz vezethet

Aki darázsderékra vágyik, semmiképp ne válasszon magának stresszes munkahelyet. Amerikai kutatók egy New York-i cég munkatársait vizsgálták, elbocsátásokat követően. A kutatók azt állapították meg, hogy a magasabb stresszfaktorral járó munkakörökben dolgozók testtömeg-indexe (BMI) magasabb volt a kisebb stresszel járó munkaköröket betöltő kollégáikénál.
Így kerülheted el a daganatos betegségeket

Így kerülheted el a daganatos betegségeket

Az onkológusok tanácsa: csaknem vegetáriánus étrend, heti 6x30 perc séta, stresszoldás, jóga, légzőgyakorlatok, imagináció, progresszív relaxáció.
A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

A Semmelweis Egyetem kutatóinak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatóival együttműködve először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni.
Miért félünk használni a defibrillátort?

Miért félünk használni a defibrillátort?

Hirtelen szívleállás esetén a nyilvánosan elérhető defibrillátorokkal a kezünkben van a megoldás, mégis tízből csupán hárman tudják pontosan, mire való ez az életmentő készülék – derül ki az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) online felméréséből.