Kiütések a babapopsin

2009. 07. 21.
Szerző: Szimpatika
A babák bőre különösen érzékeny, és az anyukák természetesen aggódva figyelik, ha valami miatt kipirosodik gyermekük popsija. Lehet a C-vitamin a bőrirritáció oka? Olvasónk kérdésére a Szimpatika gyógyszerésze válaszolt.
Kedves Gyógyszerésznő!

Kislányom november 8.-án lesz 4 éves. Valamitől kisebesedik a popsija, a házi orvos szerint a C-vitamin tartalmú vitamin készítményektől. De már azt is abbahagytuk, már csak a mosópor maradt hátra. Kaptam olyan orvosi tanácsot, hogy a béta glükán immunrendszer erősítő vitamint kellene adnom neki, mert minden betegséget elkap. Mit csináljak?

Kérdés esetén mindenki bizalommal fordulhat szimpatikus gyógyszerészéhez a Szimpatika patikákban is, de már weboldalunkon a Gyógyszerészünk válaszol rovatra kattintva is bárki felteheti kérdését. A Szimpatika.hu gyógyszerész szakértője, Rábainé Maul Katalin e-mailben válaszol minden kérdésre, de, hogy mindannyian okulhassunk a válaszokból, azokat itt a Magazin rovatban is közzétesszük.

Tisztelt Hölgyem!

Ennyi információ alapján és látatlanban nehéz megválaszolni gyermeke popsijának kipirosodását. Valószínűleg egy túlérzékenységi reakció, allergia lehet a háttérben, de hogy ezt mi válthatja ki, nem tudhatom. Mindenképpen vigye el gyermekbőrgyógyász szakorvoshoz, aki a bőrelváltozás kinézete alapján és egy alapos kikérdezés után már biztosan fog tudni Önnek megnyugtató választ adni. A Beta glucan nevű szer nem vitamin, hanem egy árpából kivont tisztított poliszacharid tartalmú étrendkiegészítő szer. Valóban van immunerősítő hatása, és kedvező hatást gyakorol a szív és érrendszeri betegségekben, de gyermekeknek való alkalmazását kizárólag orvos javaslatára engedélyezi a gyártó. Véleményem szerint is, ezt a szert inkább felnőtteknek szánták, de beszélje meg gyermekgyógyásszal, és csak az ő beleegyezésével próbálja ki a kislányánál. Az orvos azonban lehet, hogy ajánl valami más, kifejezetten gyermekeknek készült immunerősítőt, hiszen sokféle van már a piacon ilyen készítményekből.

Üdvözlettel: Rábainé Maul Katalin