#KORONAVÍRUS

Mi okozza a légszomjat?

Már 75 ezren töltötték le a VírusRadar alkalmazást

Nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen

Kiütések a babapopsin

2009. 07. 21.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
A babák bőre különösen érzékeny, és az anyukák természetesen aggódva figyelik, ha valami miatt kipirosodik gyermekük popsija. Lehet a C-vitamin a bőrirritáció oka? Olvasónk kérdésére a Szimpatika gyógyszerésze válaszolt.
Kedves Gyógyszerésznő!

Kislányom november 8.-án lesz 4 éves. Valamitől kisebesedik a popsija, a házi orvos szerint a C-vitamin tartalmú vitamin készítményektől. De már azt is abbahagytuk, már csak a mosópor maradt hátra. Kaptam olyan orvosi tanácsot, hogy a béta glükán immunrendszer erősítő vitamint kellene adnom neki, mert minden betegséget elkap. Mit csináljak?

Kérdés esetén mindenki bizalommal fordulhat szimpatikus gyógyszerészéhez a Szimpatika patikákban is, de már weboldalunkon a Gyógyszerészünk válaszol rovatra kattintva is bárki felteheti kérdését. A Szimpatika.hu gyógyszerész szakértője, Rábainé Maul Katalin e-mailben válaszol minden kérdésre, de, hogy mindannyian okulhassunk a válaszokból, azokat itt a Magazin rovatban is közzétesszük.

Tisztelt Hölgyem!

Ennyi információ alapján és látatlanban nehéz megválaszolni gyermeke popsijának kipirosodását. Valószínűleg egy túlérzékenységi reakció, allergia lehet a háttérben, de hogy ezt mi válthatja ki, nem tudhatom. Mindenképpen vigye el gyermekbőrgyógyász szakorvoshoz, aki a bőrelváltozás kinézete alapján és egy alapos kikérdezés után már biztosan fog tudni Önnek megnyugtató választ adni. A Beta glucan nevű szer nem vitamin, hanem egy árpából kivont tisztított poliszacharid tartalmú étrendkiegészítő szer. Valóban van immunerősítő hatása, és kedvező hatást gyakorol a szív és érrendszeri betegségekben, de gyermekeknek való alkalmazását kizárólag orvos javaslatára engedélyezi a gyártó. Véleményem szerint is, ezt a szert inkább felnőtteknek szánták, de beszélje meg gyermekgyógyásszal, és csak az ő beleegyezésével próbálja ki a kislányánál. Az orvos azonban lehet, hogy ajánl valami más, kifejezetten gyermekeknek készült immunerősítőt, hiszen sokféle van már a piacon ilyen készítményekből.

Üdvözlettel: Rábainé Maul Katalin
Amit a terhességi tesztekről tudni kell

Amit a terhességi tesztekről tudni kell

Bármi legyen is a cél – a régóta várt baba megfoganása vagy a terhesség elkerülése –, de nagy valószínűséggel minden nő találkozik élete során legalább egyszer a terhességi tesztekkel.
Ha itt a láz

Ha itt a láz

Különbözőek vagyunk. Van köztünk, akit már egy kisebb hőemelkedés is ágynak dönt, és van olyan, aki egy komolyabb lázas állapotot is könnyedén átvészel. Számtalan kérdés merülhet fel a lázcsillapítással kapcsolatban. Kell-e csillapítani, és ha igen, kinél, hogyan, mivel és mikor kell haladéktalanul orvoshoz fordulni?
Az első penicillin nyújthat megoldást az antibiotikum-rezisztenciára

Az első penicillin nyújthat megoldást az antibiotikum-rezisztenciára

Alexander Fleming forradalmasította az orvostudományt, és leírhatatlanul sok ember életét mentette meg a baktériumölő penicillin, véletlennek köszönhető felfedezésével.
Meglátogattuk Jankovics Marcellt, a mesék királyát

Meglátogattuk Jankovics Marcellt, a mesék királyát

Minden szerző hasonlít történeteinek hőseihez. Jankovics Marcell is olyan, mint János, aki vitéz lett, és Fehérlófia, aki legyőzte a sárkányokat. Ma már a Nemzet Művésze, az MMA tiszteletbeli elnöke, és dolgozott a Disney-nek is. A 78-éves művésszel a járványhelyzetre való tekintettel házának kertjében beszélgettünk.