Ingyenes fogorvosi beavatkozások

2013. 10. 15.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Egy tökéletes, hófehér fogsor az életben fél siker. Legyen szó ismerkedésről, állásinterjúról, vagy üzletkötésről. A mosoly mögül elővillanó gyönyörű fogak azt sugallják, hogy viselőjük egészséges, sikeres és jómódú. S ez tulajdonképpen igaz is. Hiszen a hiánytalan fogsor nagyon ritka, a fogorvosi ellátás viszont nagyon drága. A bonyolultabb fogorvosi beavatkozások, fogpótlások rengeteg pénzbe kerülnek. És egyre több embernek nincs módja megfizetni ezt

1995-ben ugyanis, az államilag finanszírozott fogorvosi ellátást megszüntették. Az állami finanszírozás korlátozódott a nyugdíjasok és a kiskorúak ellátására, az aktív korosztály nem kaphatott térítésmentesen semmilyen fogorvosi ellátást, kivéve az elsősegélyt. Ez rendszerint foghúzást jelentett.

Valamennyit enyhült a helyzet azzal, hogy az aktív korosztályoknak a fogmegtartó kezelése is az OEP-finanszírozás körébe került. A volt SZTK-fogorvosok szerződést kötöttek az OEP-pel. Tehát mindenki tartozik egy OEP-finanszírozott fogorvoshoz, akik általában a régi SZTK területén működnek. Ha ide elmegy a beteg, akkor ingyenesen betömik vagy kihúzzák a fogát, esetleg gyökérkezelik, mert az ott dolgozó fogorvos ezeket a tevékenységeket az OEP felé elszámolja, és ezt megtérítik neki.

Az a probléma, hogy a térítés nem megfelelő nagyságú, a valós költségeket nem minden esetben fedezi, ezért a fogorvosok igyekeznek spórolni. Nyugdíjasoknál a fogpótlások alapesetét is az OEP támogatja, tehát csak a fogtechnikai önköltséget kell fizetniük a kivehető fogpótlásfajtákhoz. A koronát, hidat, rögzített pótlásokat azonban nem téríti az OEP. A volt SZTK területén rendelő OEP által finanszírozott rendelők ebben az esetben teljesen piaci alapon dolgoznak. Ezt egyébként az emberek nem tudják, pedig ez már lassan húsz éve így működik. Azt hiszik, hogy ha elmennek az SZTK-ba, akkor ott olcsóbb lesz a fogpótlás. Lehet, hogy olcsóbb lesz, lehet, hogy drágább, és az is előfordulhat, hogy ugyanannyi.

A fogtöméseknél van különbség, hiszen ott nem kell térítést fizetni a betegeknek.

forrás: Hölgyvilág

Szájhigiéniai ABC

Szájhigiéniai ABC

A fogak tisztán tartása, a megfelelő eszközhasználat és a rendszeres fogorvosi kontroll nem csak esztétikai szempontból fontos. A rossz vagy mozgó fogak az egészségre nézve is komoly kockázatot jelentenek. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa a szájhigiéniai alaptételeiről beszélt.

Az öregedés nem jelentheti a fogak elvesztését. A megelőzés otthoni módszerei

Az ínygyulladás a fogak elvesztésének egyik legfőbb oka. Ráadásul a kor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel kell szembenéznünk a problémával, amelybe azonban nem szabad belenyugodni. Dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical esztétikai fogszakorvosa a legújabb kutatásokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.
A legfinomabb vasforrásunk

A legfinomabb vasforrásunk

A bazsalikom az egyik legkedveltebb fűszer, amely rengeteg jótékony hatású vegyi elemet tartalmaz. A „zöldségek királyaként” is emlegetik, sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít.
Mégis hasznosak a poloskák?

Mégis hasznosak a poloskák?

Kicsik, idegesítőek és büdösek a mindenki által ismert poloskák, amelyek időről-időre nemcsak az otthonainkban képesek felbukkanni, hanem gyakran a legkülönbözőbb tevékenységeinkben is kellemetlenséget okoznak számunkra.