Ingyenes fogorvosi beavatkozások

2013. 10. 15.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Egy tökéletes, hófehér fogsor az életben fél siker. Legyen szó ismerkedésről, állásinterjúról, vagy üzletkötésről. A mosoly mögül elővillanó gyönyörű fogak azt sugallják, hogy viselőjük egészséges, sikeres és jómódú. S ez tulajdonképpen igaz is. Hiszen a hiánytalan fogsor nagyon ritka, a fogorvosi ellátás viszont nagyon drága. A bonyolultabb fogorvosi beavatkozások, fogpótlások rengeteg pénzbe kerülnek. És egyre több embernek nincs módja megfizetni ezt

1995-ben ugyanis, az államilag finanszírozott fogorvosi ellátást megszüntették. Az állami finanszírozás korlátozódott a nyugdíjasok és a kiskorúak ellátására, az aktív korosztály nem kaphatott térítésmentesen semmilyen fogorvosi ellátást, kivéve az elsősegélyt. Ez rendszerint foghúzást jelentett.

Valamennyit enyhült a helyzet azzal, hogy az aktív korosztályoknak a fogmegtartó kezelése is az OEP-finanszírozás körébe került. A volt SZTK-fogorvosok szerződést kötöttek az OEP-pel. Tehát mindenki tartozik egy OEP-finanszírozott fogorvoshoz, akik általában a régi SZTK területén működnek. Ha ide elmegy a beteg, akkor ingyenesen betömik vagy kihúzzák a fogát, esetleg gyökérkezelik, mert az ott dolgozó fogorvos ezeket a tevékenységeket az OEP felé elszámolja, és ezt megtérítik neki.

Az a probléma, hogy a térítés nem megfelelő nagyságú, a valós költségeket nem minden esetben fedezi, ezért a fogorvosok igyekeznek spórolni. Nyugdíjasoknál a fogpótlások alapesetét is az OEP támogatja, tehát csak a fogtechnikai önköltséget kell fizetniük a kivehető fogpótlásfajtákhoz. A koronát, hidat, rögzített pótlásokat azonban nem téríti az OEP. A volt SZTK területén rendelő OEP által finanszírozott rendelők ebben az esetben teljesen piaci alapon dolgoznak. Ezt egyébként az emberek nem tudják, pedig ez már lassan húsz éve így működik. Azt hiszik, hogy ha elmennek az SZTK-ba, akkor ott olcsóbb lesz a fogpótlás. Lehet, hogy olcsóbb lesz, lehet, hogy drágább, és az is előfordulhat, hogy ugyanannyi.

A fogtöméseknél van különbség, hiszen ott nem kell térítést fizetni a betegeknek.

forrás: Hölgyvilág

Tényleg ki kell cseréltetni az amalgámtöméseket?

Tényleg ki kell cseréltetni az amalgámtöméseket?

Miközben sok szó esik arról, hogy az amalgámtömésekből felszabaduló higany esetleg káros hatással lehet az egészségünkre, a fogszínű tömések ugyancsak veszélyesnek tartott biszfenol-A-tartalmáról sokkal kevesebbet hallani.
Komoly betegségeket kaphatunk fogkőtől

Komoly betegségeket kaphatunk fogkőtől

A tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségi problémák közti összefüggéseket. Fogaink és ínyünk egészségének, épségének egyik alapköve a fogkövek szakszerű eltávolítása, amelyről dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt.
Jazz+Az lányok újratöltve

Jazz+Az lányok újratöltve

Májusi magazinunk címlapinterjúját a Jazz+Az három énekesnőjével, Behumi Dórival, Váczi Eszterrel és Kozma Orsival készítettük volna el, de a járványhelyzet miatt a lap nem jelenhetett meg. Az énekesnőkkel már a korlátozások feloldása után beszélgettünk karrierről, családról, és arról, hogy mit gondolnak az anyaságról.
Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

A hulladékot a víz felszínéről összegyűjtő tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére.