Trombózisveszély a repülőút alatt

2009. 08. 28.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Egy hosszú repülőút mindenkit megvisel, aki pedig trombózisra hajlamos, azt különösen. Egyik olvasónk a repülőút előtti teendőkről kérdezte a Szimpatika gyógyszerészét.
Hosszú repülőútra indulok, és kicsit aggódom a visszeres lábaim miatt. Körülbelül 8 órát kell kibírnom ülve, ez alatt természetesen azért fel fogok állni néha, hogy kicsit megmozgassam a lábaimat. A kérdésem, hogy milyen óvintézkedéseket tehetnék a trombózis, a lábdagadás és a nehézláb-érzés elkerülésére? Van-e olyan gyógyszer, ami nem vényköteles, de a hatóanyagával a trombózis megelőzhető, illetve a már meglévő tünetek enyhítésére mit lehet tenni?

Kérdés esetén mindenki bizalommal fordulhat szimpatikus gyógyszerészéhez a Szimpatika patikákban is, de már weboldalunkon a Gyógyszerészünk válaszol rovatra kattintva is bárki felteheti kérdését. A Szimpatika.hu gyógyszerész szakértője, Rábainé Maul Katalin e-mailben válaszol minden kérdésre, de, hogy mindannyian okulhassunk a válaszokból, azokat itt a Magazin rovatban is közzétesszük.

Tisztelt Hölgyem!

A hosszú repülőút tényleg fokozza a trombózishajlamot. Azt, hogy ez a megnövekedett rizikó az Ön esetében tényleg komoly trombózisveszélyt jelent-e, csak szakorvos tudja megállapítani, aki figyelembe veszi az Ön visszereinek jelenlegi állapotát, életkorát, családi trombózishajlamot, életmódot (például dohányzás) és ez alapján meg tudja becsülni, hogy a repülőút az Ön esetében milyen mértékben növeli meg a trombózis kockázatát. Amennyiben Ön fokozott kockázatnak van kitéve, akkor szükséges a gyógyszeres megelőzés. Ebben az esetben az orvos Önnek bőr alá adható injekció formájában véralvadásgátló gyógyszert ír fel. Ezt kell majd alkalmaznia az utazás előtt, alatt illetve után. A trombózis megelőzésére ez az elfogadott, hatékony módszer. Vény nélkül kapható, visszér elleni kenőcsökkel, tablettákkal a repülőút által jelentett magasabb rizikót nem tudja kivédeni. Azok viszont a mindennapjai során segíthetnek Önnek a visszér által okozott kellemetlen tünetek mérséklése révén.

Üdvözlettel: Rábainé Maul Katalin