#KORONAVÍRUS

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

A hipnózis egyszerű magyarázata

2014. 01. 03.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
A hipnózist önmagában nem tekinthetjük terápiának, hanem egy módszernek, ami felerősítheti, gyorsíthatja a terápiás folyamatot. A hipnózishoz hasonló módon kiváltott, módosult tudatállapotot már több ezer éve – az ókori kínai, egyiptomi. indiai, görög, római stb. kultúrák – is használták gyógyításra.

Fénykorát a XIX. század végén élte. Háttérbe szorulását általában Freud negatív hatásának tulajdonítják, pedig valódi oka inkább az volt, hogy a századfordulóra a hipnózis kimerítette addigi lehetőségeit. A hipnózist ugyanis akkor még egy alvásszerű állapotnak tartották, amelynek terápiás hatása azon alapult, hogy ebben az állapotban az ember fokozottan érzékeny a szuggesztiókra. Ezért a korai hipnotizőrök autoriter, direkt szuggesztiókkal törekedtek a tünetek megszüntetésére. Az ilyen hipnózis hatása pedig gyakran felületes és átmeneti.

Ma már tudjuk, hogy a hipnózis nem egyfajta alvás, hanem olyan, módosult tudatállapot, amelyben a terapeuta és páciense igen szorosan egymásra hangolódnak. Az agy működésében a hétköznapi életben általában háttérbe szorított jobb agyfélteke kerül túlsúlyba. A figyelem sajátosan átrendeződik, ezáltal a képzelet mintegy szárnyakat kap, a testi, érzékszervi élmények, a múlt elfelejtett, elfojtott eseményei, a tudattalan tartalmai könnyebben hozzáférhetők, átélhetők, átdolgozhatók. A hipnózishoz igen hasonló módosult tudatállapottal dolgozik számos imaginációs és NLP-technika is.

A hipnoterápia sikere szempontjából igen nagy szerepe van a beteg hiedelmeinek, beállítódásának is. A betegek egy része fél a hipnózistól – ebben a tekintetben sokat ártottak a lelkiismeretlen színpadi hipnotizőrök. (Ezek prototípusát Thomas Mann igen érzékletesen jeleníti meg Mario és a varázsló című kisregényében.) Mások csodát várnak, de legalábbis valami gyökeresen új, eddig sosem ismert élmény átélését, s a hipnotizőr „mágikus erejében” bíznak, egyedül tőle várják a gyógyulást. Pedig a hipnoterápia – a többi pszichoterápiához hasonlóan – munka, melyben a gyógyulás a terapeuta és paciense egymásra hangolódásán, együttműködésén múlik.

 

forrás: Dr. Valló Ágnes, https://www.valloagnes.hu

Hogyan birkózzunk meg 2012 nehézségeivel?

Hogyan birkózzunk meg 2012 nehézségeivel?

Feszült, nehéz időszakot élünk, rengeteg a bizonytalanság a jövő körül, a médiából pedig folyamatosan ömlenek ránk a negatív üzenetek. Egy ilyen periódust valóban nem könnyű ép lélekkel átvészelni, amit tovább nehezít a tény, hogy a világhálón a legabszurdabb jóslatok keringenek 2012-ről, melyekre a szorongó, aktuálisan kapaszkodót vesztett ember különösen fogékony.
 A belső harmónia titka az érett személyiség

A belső harmónia titka az érett személyiség

Merőben új, régi hiányt pótló pszichológiai könyv jelent meg dr. Berentés Éva tollából. A szerző, aki évtizedek óta tanít az ELTE-n, mellette pszichoterapeuta és vezetői tanácsadó is, egy olyan érett személyiségmodellt alkotott meg, amelyhez hasonlóra 1937 óta nem volt példa. A modell azokat az emberi tulajdonságokat foglalja tudományosan megalapozott rendszerbe, amelyek a sikerhez és boldogsághoz nélkülözhetetlenek, ugyanakkor a társadalom számára is hasznosak.
Az év kiegészítője – a szájmaszk

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Akadnak olyan helyzetek az életben, amikor a divat háttérbe szorul, de a stílusos megjelenés a feszültségoldás eszköze is lehet.
Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

A járvány második hullámában ismét mindannyiunknak nagy a felelőssége abban, hogy mennyire lesz sikeres a védekezés. Figyeljünk egymásra, hogy elkerülhessük a további korlátozó intézkedéseket!