Hajfesték-allergia: melyik összetevő okozza?

2014. 04. 04.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Viszkető, égő érzés, vörös kiütések és hajhullás – a hajfestékek összetevőire bármikor kialakulhat allergia. Az is előfordul, hogy az éveken keresztül használt hajfesték vagy dauervíz ismételt alkalmazása okoz tüneteket. Kivizsgálással a későbbi panaszok megelőzhetők.

Ma már nem az ammónia a legfőbb gond

A nők életében számos alkalom adódik a megújulásra. Hajat festünk az aktuális trendektől függően; ha egy kapcsolat véget ér, ha egy új kezdődik, vagy olykor egészen praktikus okokból: az ősz hajszálak eltakarására. Életünk során több termékcsalád színárnyalatait is kipróbáljuk, míg megtaláljuk az egyéniségünkhöz legközelebb állót, de a változatosság olykor kellemetlen meglepetéseket is hozhat. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy korábban a legtöbb panaszt a hajfestékek többségében megtalálható, főként szőkítésre használt ammónia és a peroxid keveréke okozta. Az ammónium-perszulfát gyakran égő, viszkető érzést, súlyos esetekben légzési nehézségeket, arcduzzanatot is okozott, emiatt a gyártó cégek egyre inkább törekednek ammóniamentes hajfestékek előállítására. A probléma azonban ezzel nem oldódott meg; ma jellemzően a PPD és PTD okozza a legtöbb allergiás panaszt.

A hajfestékek, szempillafestékek, fodrászati anyagok az arcon, fejbőrön viszkető, égő érzést, vörös kiütéseket, hajhullást okozhatnak, használatuk során ritkán súlyos allergiás tünetek, így arc-, illetve szemhéj-duzzanat, légzési nehezítettség is felléphet.Allergiát okozó összetevők

A hajfestékek leggyakoribb allergiát okozó összetevői jelenleg az anylaminok (PPD, PTD), az ammónia, a p-aminophenol, m-aminophenol és a resorcinol.
Az anylaminok közé tartozó PPD-t és PTD-t gyakran használják a színtartósság elérésére. Fontos tudni, hogy a fekete henna is tartalmaz PPD-t a természetes vörös festékanyagon kívül, ami a henna sötét színét adja.
Ammóniumsókat a hajfestékeken kívül a dauervizek is tartalmazhatnak, ezenkívül a thioglycolsav nevű összetevő is kiválthat allergiás tüneteket.
Az aminophenolok gyakori allergizáló összetevői a hajfestékeknek, színezőknek, színező samponoknak, emellett a PPD-vel keresztallergiát is okozhatnak. Amennyiben felmerül a hajfesték-allergia lehetősége, ezen összetevőket is vizsgálni kell.

A kivizsgálás menete

„Amennyiben hajfestékek, fodrászati anyagok allergiás tüneteket okoztak, úgy az összetevők vizsgálata az úgynevezett rátevéses bőrpróba, az epicután teszt elvégzésével történik – magyarázza a Budai Allergiaközpont orvosa. – A vizsgálatot standardizált anyagokkal végezzük. Ezeket az anyagokat a hát bőrére bőrbarát ragtapasz segítségével helyezzük fel, majd 48 óra múlva távolítjuk el. Az eredmény végső leolvasása 3 nap múlva történik.”

Az összetevők nevei és jelentésük

Ha az allergiavizsgálat során kiderült, hogy pontosan melyik összetevő okozza a tüneteket, akkor fontos, hogy a jövőben elkerüljük az érintkezést ezzel az allergén anyaggal. A allergiát gyakran okozó összetevőket a következő néven is megtalálhatjuk:
- PPD, azaz paraphenylenediamine
- PTD, azaz toluene-2,5-diamine
- ammonium thioglycolate: thioglycolsavat tartalmazó ammóniumsó
- ammonium persulfate vagy ammonium peroxodisulfate: ammóniumsó

Mit tegyünk allergiás tünetek esetén?

Mivel a hajfestékek, különböző fodrászati anyagok gyakran okoznak súlyos allergiás tüneteket, ha használatuk során vagy után bármi szokatlant tapasztalunk, mindenképp forduljunk szakorvoshoz. Az akut tünetek kezelését azok súlyossága határozza meg; antihisztamin- és szteroidkészítményekkel a többségük jól kezelhető. Az allergia lezajlása után közvetlenül újabb hajfesték kipróbálása nem javasolt: először bőrteszt segítségével meg kell határozni a tünetekért felelős összetevőket. Ezt követően keressünk olyan hajfestéket, ami a kérdéses összetevőt vagy az ahhoz hasonló, keresztallergiát okozó származékot nem tartalmazza. Ilyenkor is minden esetben szükséges azonban az új hajfesték kis felületen történő tesztelése hajfestés előtt!


Forrás: www.allergiakozpont.hu

Fogászati allergiák

Fogászati allergiák

Az elmúlt 10-15 év során rohamosan emelkedett az allergiás betegek száma. Allergia számos formában felléphet, a tüneteket okozhatja például pollen, az elfogyasztott étel, lakáson belüli allergének, de nem ritka a fogászatban használt anyagok okozta allergiás reakció sem.
Pollenhelyzet: megkezdődött az idei szezon

Pollenhelyzet: megkezdődött az idei szezon

A szokatlanul enyhe januári napokban már megjelentek az első pollenek. Most, hogy a meleg tartósnak ígérkezik, a tavaszias idővel együtt megérkezett a pollenszezon is.
Jazz+Az lányok újratöltve

Jazz+Az lányok újratöltve

Májusi magazinunk címlapinterjúját a Jazz+Az három énekesnőjével, Behumi Dórival, Váczi Eszterrel és Kozma Orsival készítettük volna el, de a járványhelyzet miatt a lap nem jelenhetett meg. Az énekesnőkkel már a korlátozások feloldása után beszélgettünk karrierről, családról, és arról, hogy mit gondolnak az anyaságról.
Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

A hulladékot a víz felszínéről összegyűjtő tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére.