#KORONAVÍRUS

Hazahívják külföldről a szlovák orvosokat

Egyes antiszeptikumok és szájvizek képesek a koronavírus hatástalanítására

Minden uniós tagország egy időben fér majd hozzá az oltóanyaghoz

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott a probiotikum-kúra

2014. 04. 08.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Tavaszra nem csak a vitaminraktárak merülnek ki, de a téli antibiotikum-kúrák, hasmenéses betegségek is nyomot hagynak a szervezetben. A probiotikumok kedvező hatásairól dr. Polgár Marianne gyermek-gasztroenerológus, az Allergiaközpont főorvosa számolt be.

Mi az a probiotikum?

A probiotikumok a szervezetünkben, a vastagbélben élő hasznos baktériumok, melyek számos kedvező funkcióval bírnak. Jótékony hatásaik közül fontos kiemelni, hogy segítenek a normál bélflóra fenntartásában azzal, hogy gátolják a kártékony baktériumok elszaporodását, vitaminokat termelnek, segítik az ásványi anyagok felhasználását és a nemkívánatos anyagcsere-termékek lebontását.

Széleskörű és hatékony

A probiotikumok elszaporodásukkal megakadályozzák a kórokozó patogén baktériumok megkötődését a bélfalon, ennek következtében hatékonyan alkalmazhatóak a hasmenéses betegségek megelőzésére és kezelésére. Az immunrendszerre is kedvező hatást gyakorolnak: hosszú távon csökkenthető segítségükkel a légúti fertőzések gyakorisága, emellett fontos szerepet játszanak az allergiás betegségek – különösen az atópiás ekcéma – megelőzésében és kezelésében is.

A probiotikumok és a bélflóra

A probiotikumok hatékonyan alkalmazhatóak a bélfóra megváltozott összetételével összefüggő betegségek kezelésében is. Dr. Polgár Marianne szerint a funkcionálisnak nevezhető betegségek, így az irritábilisbél-szindróma és a krónikus bélbetegségek, pl. a Crohn-betegség vagy a krónikus vastagbél-gyulladás esetében nagyon fontos, hogy a sérült bélflóra helyreállítása megtörténjen. A probiotikumok szedése akkor is hasznos lehet, ha a betegnek csak enyhébb, de visszatérő panaszai vannak; segítségükkel a székletproblémák vagy a haspuffadás enyhíthetők és a stressz miatt megváltozott bélflóra is kezelhető.

Téli betegségek és a gyomor-bél rendszer

A felsorolt betegségek mellett a probiotikumok szedése egyéb esetben is hasznos lehet. Ma már az egész világon elterjedt az a gyakorlat, hogy mintegy megelőzés céljából is probiotikumokkal kombinálják az antibiotikumok szedését. A télen leginkább a gyakori légúti fertőzések kezelésére szedett készítmények ugyanis nemcsak a káros, hanem a jótékony, hasznos baktériumokat is elpusztítják a szervezetben, és szedésük során kellemetlen mellékhatásként hasi panaszok, hasmenés jelentkezhetnek. Ennek megelőzésében a probiotikumok segíthetnek. Télen nemcsak a légúti, de a fertőzéses eredetű, hányással, hasmenéssel járó megbetegedések is nagyobb számban fordulhatnak elő, ilyenkor a regeneráció során szintén jótékony hatású a probiotikumok szedése.

Érdemes rendszeresen szedni

A probiotikumok szedését gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdemes elkezdeni – javasolja az Allergiaközpont főorvosa. Tavasszal mindenkinek érdemes helyreállítania a teli hónapokban esetleg betegségek és gyakori gyógyszerszedés által megviselt bélflórát. A felsorolt panaszok enyhítésére huzamosabb időn át is biztonsággal alkalmazható készítményekről van szó. A probiotikumok patikai készítmények formájában is elérhetők – ebben az esetben ismert törzsek, meghatározott csíraszámban szedhetők –, mellékhatásuk gyakorlatilag nincsen. Az egészséges bélflóra fenntartását táplálkozásunkkal is segíthetjük. Probiotikumban különösen gazdag források a savanyított tejtermékek: a joghurt és a kefír.


Forrás: www.allergiakozpont.hu

Az antibiotikumok szedése asztmára hajlamosít?

Az antibiotikumok szedése asztmára hajlamosít?

Az újabb kutatások szerint összefüggés van a sérült bélflóra, a genetikai tényezők és a csökkent immunvédekezés között.
Mire jók a probiotikumok?

Mire jók a probiotikumok?

Mindenkinek ismerős a figyelmeztetés: ha valamilyen betegség miatt antibiotikumot kell szednünk, akkor szedjünk mellé probiotikumot is. De mik is azok a probiotikumok, miért van rájuk szükségünk, és mikor kell szedünk őket?
Új szervet azonosítottak az emberi testben

Új szervet azonosítottak az emberi testben

A holland rákkutató intézet tudósai új, eddig ismeretlen szervet azonosítottak az emberi testben.
A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

A fruktózban gazdag étrend súlyosbítja a gyulladásos bélbetegséget.