Az allergia hosszú távra tervez – és Ön?

2014. 06. 13.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Akinél egyszer már jelentkeztek a pollenallergia tünetei, számíthat rá, hogy – az allergén növény virágzásától függően – az év nagyjából azonos időszakában a panaszai évről évre visszatérnek majd. Ilyenkor újra elkezdődik a szokásos procedúra a tüneti kezelésben alkalmazott orrcsepp, szemcsepp és gyógyszerek bevetésével.

Több éve elérhető hazánkban is az allergén immunterápia, ami tartós megoldást ígér: akár 10-12 évre is megszüntetheti a panaszokat, ha vállaljuk a minimum 3 éves kezelést.

Egyre többen keresik
Dr. Balogh Katalin allergológus, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság Immunterápia szekciójának vezetőségi tagja, a Budai Allergiaközpont főorvosa 2008 óta végez immunterápiás kezeléseket. Elmondása szerint a kezdetben még alig ismert terápia iránt ma már nagyobb az érdeklődés mind a betegek, mind pedig az orvosok részéről. „Az elmúlt évek alatt egyre több allergológiai rendelésen vezették be a betegek immunterápiás kezelését – ez is azt mutatja, hogy ha lassan is, de nő a terápia iránti igény a páciensek részéről. A 2011-es évben megközelítőleg ezer immunterápiás kezelés történt, ez a szám 2013-ben 2500-ra emelkedett. A saját praxisomban az elmúlt hat évben összesen közel 300 betegem választotta az immunterápiát” – tudjuk meg a főorvosnőtől.

Tapasztalatok a kezelésről

„Az immunterápia oki kezelés, amely tartósan képes megszüntetni az allergiás tüneteket azáltal, hogy a szervezetet hozzászoktatja az adott allergénhez. Ez a folyamat 3-5 éven át tart: ezen időszak alatt a beteg azt az allergént szedi ellenőrzött, tisztított formában, amely a tüneteit kiváltja. Az immunterápia során nagy adag allergént juttatunk be a szervezetbe, ezáltal az immunrendszer más úton aktiválódik, a korábban a tünetek kiváltásában szerepet játszó ellenanyagok nem termelődnek – foglalja össze a terápia lényegét dr. Balogh Katalin. – A tartós hatás eléréséhez a kezelést valóban minimum 3 évig célszerű folytatni, de ez nem jelenti azt, hogy addig ne volna érzékelhető a hatása. A betegeim 80 százaléka már az első évben jelentős javulást tapasztal, elsősorban az orrdugulás és a szemtünetek terén.”

Túl drága és macerás?

„Parlagfű-allergia esetén szezonális kezelést végzünk. A növény virágzása előtt 2-4 hónappal kezdjük a készítmények alkalmazását, és a szezon végéig folytatjuk. A kezelés így éves szinten 60 ezer forint körüli kiadást jelent a beteg részéről. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan az egyéb tüneti szerekre fordított kiadásai folyamatosan csökkennek, majd az eredményes kezelést követően akár 10-12 évre megszűnnek. A készítmények tabletta vagy nyelv alá adagolható cseppek formájában szedhetőek. Ezt akár gyerekek is önállóan elvégezhetik, ha képesek az oldatot 2 percig a szájukban tartani, mivel a felszívódás a szájnyálkahártyán keresztül történik ” – ismerteti a szakember.

Túl hosszú kezelés?

„A 3 éves kezelési idő első hallásra talán valóban hosszúnak tűnhet, de a tapasztalatok mégis ennek az ellenkezőjét igazolják. Egyrészt pollenallergia esetében szezonális kezelést végzünk, tehát a beteg nem szedi egész évben a készítményeket, a gyakorlatban így alig foglalkozik többet az allergiája kezelésével, mintha a szokásos tüneti szereket használná. A tüneti szerekkel szemben azonban az immunterápia belátható időn belül végleges megoldást kínál, ami véleményem szerint fontos motiváció lehet a betegeknek a kezelés megkezdéséhez – magyarázza az Allergiaközpont főorvosa. – A saját tapasztalataimat támasztja alá egy, a közelmúltban megjelent vizsgálat is, melyben 81 tanulmány (közel 10 ezer résztvevő) eredményeit összegezték és megállapították, hogy az immunterápiával kezelt betegek lemorzsolódása teljesen átlagosnak tekinthető, 14 százalék körüli.”

Asztma ellen is hatásos?

Az immunterápia mindenki számára javasolható, aki nem szeretne hosszú távon gyógyszereket szedni pollenszezonban, vagy akinél a hagyományos tüneti szerek nem hozták meg a várt javulást. Fontos megemlíteni, hogy az immunterápia az egyedüli olyan gyógymód, amely az allergia szövődményeit – újabb allergiák vagy asztma megjelenése – is képes meggátolni. Egy kutatásban további pozitív hatását vizsgálták: 60, átlagosan 8,5 éves, enyhén asztmás gyermek állapotának változását követték nyomon 10 éven keresztül. Megfigyelték, hogy az immunterápiás kezelésben részesült gyerekek asztmás tünetei csökkentek, így esetükben kevesebb asztmagyógyszer használatára volt szükség.


www.allergiakozpont.hu

Előzze meg a szénanátha következményeit

Előzze meg a szénanátha következményeit

A tüsszögéssel, orrfolyással és köhögéssel járó panaszokat hajlamosak vagyunk félvállról venni. A házi patikából beszerzett, recept nélküli kapható szerekkel átvészelt allergiás időszak azonban hosszú távon kellemetlen szövődményeket is okozhat. Az öngyógyítás veszélyeiről dr. Augusztinovicz Mónikát, a Budai Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdeztük.
Hajfesték-allergia: melyik összetevő okozza?

Hajfesték-allergia: melyik összetevő okozza?

Viszkető, égő érzés, vörös kiütések és hajhullás – a hajfestékek összetevőire bármikor kialakulhat allergia.
Jazz+Az lányok újratöltve

Jazz+Az lányok újratöltve

Májusi magazinunk címlapinterjúját a Jazz+Az három énekesnőjével, Behumi Dórival, Váczi Eszterrel és Kozma Orsival készítettük volna el, de a járványhelyzet miatt a lap nem jelenhetett meg. Az énekesnőkkel már a korlátozások feloldása után beszélgettünk karrierről, családról, és arról, hogy mit gondolnak az anyaságról.
Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

A hulladékot a víz felszínéről összegyűjtő tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére.