Magyar kutatás sikere a nemzetközi daganatgyógyászatban

2014. 06. 29.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Az idei évben rangos szakmai rendezvényekre kapott meghívást dr. Somlyai Gábor kutatóbiológus, aki világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai, élettani jelentőségét a rákkutatásban.

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója, és kutatótársa, dr. Boros G. László, a Kalifornia Egyetem professzora részt vett az Amerikai Rákkutatók Szövetségének 2014-es kongresszusán San Diegóban, ahol a legkiemelkedőbb tudományos eredmények kaptak bemutatkozási lehetőséget. Hasonló jelentőségű volt dr. Somlyai meghívása előadóként Svédország vezető orvostudományi intézetébe, a Karolinska Intézetbe.

Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója és dr. Boros G. László, a Kalifornia Egyetem (UCLA, Los Angeles) professzora 2014 áprilisában részt vett az Amerikai Rákkutatók Szövetségének (AACR) éves kongresszusán San Diegóban. A világ legjelentősebb rákkongresszusán bemutatták a közös kutatások eredményeit, melyek a daganatgyógyászat jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű adatokkal pontosítják azt a biokémiai mechanizmust, amelyen keresztül a deutériummegvonás daganatellenes hatása megvalósul.

Az amerikai rákkongresszusra beküldött anyagokat minden évben szakmai bírálóbizottság vizsgálja meg. A szerepléshez a bizottság jóváhagyására és egy AACR-tag személyes ajánlására van szükség, ennek köszönhetően kizárólag kiemelkedő tudományos színvonalú és jelentőségű eredmények, munkák kaphatnak bemutatkozási lehetőséget a konferencián. Szakmailag tehát igen komoly elismerésnek számít, hogy elfogadták a terápiás célú deutériummegvonás eredményeinek bemutatását a világ első számú rákkongresszusán.

Az eseményen bemutatott poszteren Somlyai doktor és Boros professzor – más eredményeik mellett – ismertették a terápiás deutériumcsökkentés hatását műtétileg nem gyógyítható hasnyálmirigy-daganatos betegek esetében. Az eredmények szerint a várható túlélés 6-8 hónapról 39 hónapra nőtt azoknál a betegeknél, akik a deutériumcsökkentést a diagnózist követő 60 napon belül elkezdték  alkalmazni. Mindkét csoport megkapta a standard protokoll szerinti kemoterápiás kezelést, betegségük stádiumának megfelelően.

A konferencián bemutatott poszter itt tekinthető meg:

https://www.hyd.hu/documents/aacr-2014-poster-1426-somlyai-ddw.pdf

„A kongresszus – saját eredményeink bemutatásán túl – egyedülálló lehetőséget biztosított számunkra, hogy tájékozódjunk az élvonalbeli kutatásokról, és visszajelzést kapjunk saját kutatási eredményeinkről. Örömmel mondhatom el, hogy bemutatott poszterünk iránt jelentős volt a szakmai érdeklődés. A közelmúltban szintén megtisztelő meghívást kaptam a stockholmi Karolinska Intézettől is, ahol „Deuterium is the key element of a submolecular regulatory system in living organisms” címmel tartottam előadást a napokban. Ez a meghívás is jelentős szakmai elismerése a deutériummegvonás több mint 20 éves kutatásainak, és megnyitja a tudományos együttműködés lehetőségét a rangos intézet kutatóival” – mondja dr. Somlyai Gábor. 

Az AACR éves kongresszusát, a világ legnagyobb szakmai jelentőségű rákkongresszusát immár 105. alkalommal rendezték meg 2014-ben. A konferencia több mint 18 000 kutatót, orvost, az onkológia területén dolgozó szakembert vonzott a világ minden tájáról. A rendezvény a legfontosabb rákkutatási eseménynek számít, ahol a szigorú szakmai elővizsgálat miatt kizárólag a legújabb és legjelentősebb kutatási és klinikai eredmények, fejlesztések mutatkozhatnak be. Tudományos szempontból tehát igen nagy rangot jelent, hogy dr. Somlyai Gábor és Boros G. László professzor kutatási eredményeit elfogadta az AACR tudományos bizottsága.
A fermentált búzacsírakivonat rákellenes hatását bizonyították

A fermentált búzacsírakivonat rákellenes hatását bizonyították

A fermentált búzacsírakivonat koncentrátuma tumorellenes hatással bír és jelentősen, mellékhatás nélkül növeli a rákbeteg kísérleti állatok túlélését.
Fonálféreg segíthet egy ritka rákbetegség gyógyításában

Fonálféreg segíthet egy ritka rákbetegség gyógyításában

Egy nemzetközi kutatócsapat tagjaként az ELTE kutatói új modellt vezettek be egy ritka, örökletes ráktípus megismeréséhez.
A legfinomabb vasforrásunk

A legfinomabb vasforrásunk

A bazsalikom az egyik legkedveltebb fűszer, amely rengeteg jótékony hatású vegyi elemet tartalmaz. A „zöldségek királyaként” is emlegetik, sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít.
Mégis hasznosak a poloskák?

Mégis hasznosak a poloskák?

Kicsik, idegesítőek és büdösek a mindenki által ismert poloskák, amelyek időről-időre nemcsak az otthonainkban képesek felbukkanni, hanem gyakran a legkülönbözőbb tevékenységeinkben is kellemetlenséget okoznak számunkra.