Cinkhiány: mitől alakul ki és mi jelezheti?

2014. 08. 18.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Mi is a cinkhiány, és miért kell rá komoly figyelmet fordítanunk? Ha csak csekély mértékű a szervezetben ennek a nyomelemnek a hiánya, különböző reakciók fordulhatnak elő; kezdetben inkább diffúz panaszok jelzik a problémát.

A cinkhiány miatt gyengül az immunrendszer, amivel összefüggésben például gyakrabban lépnek fel megfázásos megbetegedések. Ha a hiány hosszabb időn keresztül fennáll és az állapotot a cink pótlásával nem ellensúlyozzuk, különféle súlyosabb tünetek következhetnek be.

A cinkhiány okainak felismerése

Az egyoldalú táplálkozás és a rendszeres alkoholfogyasztás cinkhiányt vonhat maga után – az egészségtelen táplálkozás egy fontos tényező, amire figyelni kell. Hashajtó vagy fogamzásgátló tabletták rendszeres szedése ugyancsak hiányt eredményezhet. Ráadásul az idősebbeknek, gyermekeknek és várandósoknak magasabb a cinkszükségletük. Maga a stressz is meghatározó lehet a cinkhiány kialakulásában. Az esetek egy részében pedig örökletes zavar is megállapítható a cinkanyagcserében.

A tünetek értelmezése

A túl alacsony cinkbevitelre a szervezet különböző panaszok fellépésével reagál. A fokozott hajhullás és a rosszul gyógyuló sebek is jelek lehetnek, illetve halmozottan fordulhatnak elő fertőzések és gyulladások. A cinkhiány általában különféle bőrproblémákért tehető felelőssé, de depresszív hangulatoknál is szóba kerülhet, ahogyan az akaratlan súlycsökkenés esetén is gondolnunk kell rá. Ha ezek közül valamelyik, vagy akár több tünet is megjelenik, valószínűleg a szervezetben kialakult cinkhiány az oka.


Forrás: https://www.nepbetegsegek.hu/

6 tipp kézmosáshoz, hogy elkerüljenek a betegségek

6 tipp kézmosáshoz, hogy elkerüljenek a betegségek

Már egy egészen kis fertőzött felület is elég ahhoz, hogy a betegségeket okozó baktériumok, vírusok átkerüljenek egyik emberről a másikra. Télen különösen fontos, hogy megállítsuk terjedésüket. Erre pedig még mindig a rendszeres kézmosás a leghatékonyabb.
Immunrendszer. Mi is az?

Immunrendszer. Mi is az?

Az őszi-téli időszakban kiemelt figyelmet fordítunk az immunrendszer erősítésére. Sokszor azonban épp apróságokkal, mindennapi szokásainkkal ártunk a legtöbbet. Mit ne tegyünk, hogy a náthás, influenzás hónapokat könnyebben átvészeljük?
Jazz+Az lányok újratöltve

Jazz+Az lányok újratöltve

Májusi magazinunk címlapinterjúját a Jazz+Az három énekesnőjével, Behumi Dórival, Váczi Eszterrel és Kozma Orsival készítettük volna el, de a járványhelyzet miatt a lap nem jelenhetett meg. Az énekesnőkkel már a korlátozások feloldása után beszélgettünk karrierről, családról, és arról, hogy mit gondolnak az anyaságról.
Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

A hulladékot a víz felszínéről összegyűjtő tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére.