#KORONAVÍRUS

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

Ha megmondod az igazat – jobban érzed magad!

2014. 08. 26.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Anita Kelly pszichológus professzor (Psychology Today): „Erről a témáról szóló előadásom hangzott el az APA (Amerikai Pszichológus Társaság) legutóbbi ülésén, ahol egy vizsgálat eredményeiről számoltunk be, amelyben összehasonlítottuk két csoport munkáját: az egyik folyamatosan, mindennel kapcsolatban »igazat« mondott, a másik – a kontrollcsoport – pedig úgy viselkedett, mint általában bármelyikünk.”
Lássuk, milyen eredmények születtek!

A pszichológiai vizsgálatban két csoportot képeztünk: egyik volt az Őszinték csoportja, a másik pedig a Kontroll. A résztvevőket Indiana államban újsághirdetések révén toboroztuk, összesen 72 felnőtt került a vizsgálatba. A csoportok 5 héten át, hetente egy alkalommal jöttek be a laboratóriumba, ahol ún. poligráfos („hazugságvizsgáló”) tesztet és egyéb, egészséggel kapcsolatos méréseket végeztünk rajtuk.

Az Őszinték csoportja az alábbi utasítást kapta: „A következő 5 hét alatt mindig beszéljenek őszintén, szívből, nem csak a nagyobb problémákat, de a legkisebb dolgokat illetően is, mondjuk pl., hogy valaki miért késett el a vizitről. Azt természetesen tudniuk kell, hogy itt mindent komolyan veszünk, tehát nem lehet bizonyos dolgokkal viccelni, azokat humoros módon kezelni. Az persze választható, hogy egyes kérdésekre nem válaszolnak, de ezt is őszintén ki kell nyilvánítani.” A Kontroll csoport semmilyen hasonló értelmű utasítást nem kapott.

Meglepő tapasztalat volt, hogy a vizsgálat 5. és utolsó hetében az Őszinték csoportja lényegesen kevesebb egészségügyi panaszról számolt be, mint a Kontroll csoport. Néhány kiemelt tünet, panasz, ami ritkábban fordult elő: torokfájás, fejfájás, hányinger. Miután a két csoport között más különbség nem volt, csak az őszinte megnyilvánulásokkal, véleménynyilvánítással kapcsolatos utasítás, nyilvánvalónak látszik, hogy ezzel volt kapcsolatos az egészségügyi állapot általános javulása.

Ősz óta magam is követem ezt a tanácsot… Korábban általában 3 órákat aludtam, és a téli időszakban 5-7 alkalommal volt megfázásom. Jelenleg 8 órát alszom, és ősszel még egyáltalán nem voltam beteg. Nem állítom, hogy az őszinteséggel kapcsolatos tanács csodaszer lenne, de érdemes kipróbálni!

Természetesen mindenki tudja, hogy nem olyan egyszerű dolog ez az „ami a szívemen, az a számon” állapot. Utólag bizony számos esetben kell korrigálnunk azt, amit egyszer már kimondtunk. Ez azonban nem kell, hogy bárkit elbátortalanítson. Őszintének lenni voltaképpen egy folyamat, amit bizony gyakorolnunk kell. Az „igazmondás” során meglátjuk, hogy nyitottabbakká válunk, fogékonyabbá a tanulásra, és kevésbé fogunk egyes dolgokat elutasítani. Az őszinteség közelebb hozza a kedves, pozitív alapállású embereket, távolabbra viszi az örökösen nemet mondókat, és talán egy kicsit visszaadja bizalmunkat a világ iránt is. Ha már csak ennyit megtapasztalunk, akkor volt értelme kipróbálni, nem is szólva arról, hogy valóban jobban fogjuk érezni magunkat…


Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/, Dr. Székely Gábor

Gyógyszerrel is csökkenthető a bűnözés

Gyógyszerrel is csökkenthető a bűnözés

A svéd Karolinska Intézet kutatói 25 ezer figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő (ADHD-s) svéd ember követéses vizsgálatában megállapították, hogy kisebb a visszaeső bűnelkövetés esélye azoknál, akik gyógyszeres kezelést kapnak állapotukra.
A kutyák hatása az anyaságra

A kutyák hatása az anyaságra

Sokan családtagként tekintenek társállataikra, s mivel egész életükben gondoskodásra szorulnak, nemegyszer anyai érzéseket is kiváltanak gazdáikból.
Az év kiegészítője – a szájmaszk

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Akadnak olyan helyzetek az életben, amikor a divat háttérbe szorul, de a stílusos megjelenés a feszültségoldás eszköze is lehet.
Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

A járvány második hullámában ismét mindannyiunknak nagy a felelőssége abban, hogy mennyire lesz sikeres a védekezés. Figyeljünk egymásra, hogy elkerülhessük a további korlátozó intézkedéseket!