Újabb védelmi vonal egészségünk érdekében

2014. 08. 26.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
A sejtekről lefűződő apró hólyagok komoly szerepet töltenek be a sejtek közötti kommunikációban. Ezen hólyagoknak, vagy vezikulumoknak számos típusa ismert, azonban egységes tulajdonságuk a kettős membrán, mely biztosítja egyes molekulák sejten belüli és sejtek közötti szállítását.

Egy nemzetközi kutatás során a Semmelweis Egyetem és a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársai arra a felismerésre jutottak, hogy egyes fehérvérsejtek antibakteriális hatással bíró apró hólyagokat, mikrovezikulumokat bocsátanak ki a környezetükbe.

Hasznos fehérvérsejtek

A fehérvérsejtek egy csoportja, az ún. neutrofil granulociták kiemelt szerepet töltenek be szervezetünk védekezőképességének kialakításában. Aktív mozgásuknak köszönhetően a vérben és a szövetekben egyaránt megtalálhatóak. A baktériumfertőzés helyén átlépve a sérült érfalon amőbaszerű mozgással, kémiai ingerek segítségével jutnak célba. Kisméretű, szervezetidegen anyagok, például mikroorganizmusok bekebelezésére, endocitózisára képesek. Enzimeikkel lebontják a baktériumok sejtmembránját, majd megemésztik azokat. Egyetlen neutrofil granulocita 10-15 baktérium elpusztítására alkalmas.

Egy eddig ismeretlen ösvény

A kutatók munkájukban egy új, sejteken kívüli lehetőségét mutatják be a szervezet védelmi vonalának: egy olyan folyamatot, mely a neutrofil granulocitákról lefőződő mikrovezikulumok segítségével megy végbe. Megfigyeléseik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a neutrofil granulocitákat érő külső hatások eltérő típusú hólyagok lefűződéséhez vezetnek, melyek biológiai funkciója is különböző lehet. Ezen specifikus mikrovezikulumok nagyon jó hatásfokkal veszik fel a harcot a baktériumokkal szemben. A védekezési folyamat alapja, hogy felületünkön képesek megkötni a baktériumokat.

A mérések igazolták azt az elgondolást, miszerint az egészséges kontrollcsoporthoz képest a bakteriális fertőzésben szenvedő betegeknél jóval magasabb a neutrofilgranulocita-eredetű vezikulumok mennyisége a vérben. A külső hatásokra felszabaduló hólyagok méretét azonosnak találták, de fehérje-összetételükben és funkciójukban jelentős eltéréseket mutattak. A neutrofil granulociták tehát nem csupán közvetlenül bekebelezés útján, hanem közvetetten, az általuk termelt mikrovezikulák segítségével is visszaszorítják a baktériumok támadását, aminek felismerése új lehetőségeket nyit a korszerű antibakteriális gyógyszerek kifejlesztésében.

 

Forrás: Balogh Zoltán, NilNocere.hu

Az eredeti közlemény elérhető itt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23144171

Piszkos titok

Piszkos titok

Minden pénzfelvételnél veszélyben vagyunk.
Az immunsejtek számának növelése segíthet a legsúlyosabb betegeken

Az immunsejtek számának növelése segíthet a legsúlyosabb betegeken

A tudósok új kezeléssel próbálkoznak, amely reményeik szerint csökkentheti a koronavírus-fertőzés hatásait a legsúlyosabb eseteknél.
Jazz+Az lányok újratöltve

Jazz+Az lányok újratöltve

Májusi magazinunk címlapinterjúját a Jazz+Az három énekesnőjével, Behumi Dórival, Váczi Eszterrel és Kozma Orsival készítettük volna el, de a járványhelyzet miatt a lap nem jelenhetett meg. Az énekesnőkkel már a korlátozások feloldása után beszélgettünk karrierről, családról, és arról, hogy mit gondolnak az anyaságról.
Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

A hulladékot a víz felszínéről összegyűjtő tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére.