Mindent a szemölcsökről

2014. 09. 20.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Talán kevésbé közismert tény, hogy a szemölcsök megjelenése a bőrön vírusfertőzésre utal. Közel 50 típusát ismerjük ezeknek a bőrelváltozásoknak, s korántsem egyértelmű, melyiktől milyen módon lehet megszabadulni.

„A szemölcs a hámsejtek fertőzéséből fakadó fokozott sejtosztódás – magyarázza dr. Boros-Gyevi Márta, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyász-kozmetológusa. – A fertőzést elősegíthetik a bőrsérülések, a bőr felázása, a fokozott izzadás, korábban lezajlott betegségek, melyek átmenetileg legyengíthetik az immunrendszert, sőt akár a láb deformitásai is.” Szemölcsök bármely testtájon megjelenhetnek, néha fájdalmat is okozva, s a nemi szervek esetében az elfertőződések nőknél akár a méhnyakrák kialakulásának is előkészíthetik a talajt.

„A patikákban kaphatóak otthoni kezelésére szolgáló szerek, ám épp a szemölcsök különbözősége miatt érdemes szakértőnek is megmutatni az esetet, mielőtt megpróbáljuk házilag eltüntetni a növedékeket – fűzi hozzá a doktornő. – Szakértő segítség nélkül ugyanis akár éveken át is elhúzódhat, illetve vissza-vissza térhet a probléma.”

Az orvos döntése alapján a kezelés megoldható helyileg alkalmazott szerekkel, fagyasztással, sebészeti úton, elektromos vagy lézerkéssel való roncsolással, illetve ezek kombinációjával. „A Dr. Rose Magánkórházban az egyik leggyakrabban alkalmazott és leginkább fájdalommentes eljárás a folyékony nitrogénes fagyasztás, amely a szemölcsök mellett olyan bőrelváltozások eltávolítására is alkalmas, mint az ún. szoláris keratózis és a szeborreás keratózis” – tájékoztat a szakember.

Ha észreveszi, hogy szemölcsszerű kinövés jelent meg a bőrén, fokozottan figyelnie kell rá, hogy ne sértse meg a felületét. Dörzsölés, kapargatás után ugyanis a szemölcsök gyorsan továbbterjedhetnek és elszaporodhatnak más testrészeken is.


Forrás: drrose.hu/hírlevél

A nyári fülbetegség megelőzhető

A nyári fülbetegség megelőzhető

A nyári fülgyulladásokat leggyakrabban a medencék, tavak, tengerek vize okozza,
Tényleg gyógyítanak a levesek?

Tényleg gyógyítanak a levesek?

Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt „gyógyír” a mai napig a leves.
Furcsa objektumokat találtak a világűrben

Furcsa objektumokat találtak a világűrben

Különös jeleket fogtak a rádióteleszkópok, a szakértők egyelőre nem tudják, mi állhat a háttérben.
A kutyák hatása az anyaságra

A kutyák hatása az anyaságra

Sokan családtagként tekintenek társállataikra, s mivel egész életükben gondoskodásra szorulnak, nemegyszer anyai érzéseket is kiváltanak gazdáikból.