#KORONAVÍRUS

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

Minden beteg jobban lett, aki eddig vérplazmát kapott

A diabéteszgyógyszer a hosszú élet titka?

2014. 09. 21.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
A metformin a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt készítmény, amely azonban egy kutatás szerint a nem diabéteszes egyének egészségét is kedvezően befolyásolja.

„A diabéteszes betegek 90-95 százaléka 2-es típusú cukorbeteg. A kórkép hátterében részben az inzulinrezisztencia, részben a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeinek csökkent működése, és az így elégtelenné vált inzulinhatás, valamint -elválasztás áll – magyarázza dr. Bibok György diabetológus, a Budai Endokrinközpont főorvosa. – E két jellemző oknak a kezelését tartjuk szem előtt a terápia megválasztásakor. A 2-es típusú cukorbetegség kezelése diétával, rendszeres mozgással és gyógyszerrel, szükség esetén inzulin adásával lehetséges.”

A metformin képes a vércukorszint szabályozására, úgy, hogy részben gátolja a máj glükózleadását, a bélből a cukor felszívódását, valamint növeli az inzulin hatását, fokozva az inzulinra érzékeny szövetekben a glukóz felhasználását.

Korábbi kutatások során már felfedezték, hogy a metformin lassíthatja az öregedés folyamatát és megnövelheti a várható élettartamot. A Cardiff University kutatói egy több mint 180 ezer fő részvételével végzett kutatásban pedig azt vizsgálták, hogy a készítmény miként befolyásolja a bármely okból bekövetkező halálozást az inzulinelválasztást serkentő szulfonylureákkal kezelt, illetve a nem diabéteszes egyénekhez képest. Vizsgálataik során a metformin több kedvező tulajdonságára is fény derült: a daganatellenesnek és a szív- és érrendszeri betegségek ellen kedvező, védő hatásúnak bizonyult készítmény a cukorbetegséget megelőző stádiumban lévő betegeknél harmadával csökkentheti a betegség tényleges megjelenését.

Dr. Bibok György a vizsgálatra reagálva elmondta, hogy szakmai szempontból, az összes nemzetközi és hazai irányelvet is figyelembe véve egyértelmű tény, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelését a diéta és a mozgásterápia mellett gyógyszeresen metforminnal kell elkezdeni. A betegek ettől várhatják a legtöbb javulást, melyet most azzal erősítenek meg a cikket publikáló kutatók, hogy más terápiákkal összehasonlítva így még az életkilátások is kedvezőbbek. A daganatellenes és kardiovaszkuláris hatás ugyan még vizsgálat alatt áll, de úgy tűnik, a készítmény adása előnyösebb a nem adásánál, főleg a szulfonylureákkal összehasonlítva.

A kutatók azt is fontosnak tartják megjegyezni, hogy a metformin önmagában nem csodaszer. A cukorbetegség átlagosan 8 évvel csökkenti a várható élettartamot, tehát a betegek életkilátásai így is kedvezőtlenebbek. A betegség hosszú ideig lappanghat, gyakran csak a súlyosabb szövődmények – szem-, vese-, érbetegségek, neuropátia – megjelenésekor kerül sor a diagnózisra. „Azt gondolom, a kutatás kapcsán ismét arra kell felhívni a figyelmet, hogy időben szűrjük a cukorbetegséget – jegyzi meg dr. Bibok György. – Forduljunk diabetológus szakorvoshoz, aki ki tudja választani a megfelelő, akár az élettartamot is meghosszabbító, nem kontraindikált terápiát a cukorbeteg számára. Lényeges, hogy a betegek megbeszéljék kezelésüket a szakorvossal, hogy ők is tisztán láthassák, mit és miért kapnak a gyógyszeres terápia részeként.”


www.endokrinkozpont.hu

Új szuperélelmiszer hódít világszerte

Új szuperélelmiszer hódít világszerte

Szinte nem telik el év anélkül, hogy ne bukkanna fel a boltok polcain valamilyen új szuperegészséges harapnivaló. Az elmúlt években egyebek mellett a farkasbogyó, a búzafű és az acaibogyó adták egymásnak a stafétát, most pedig az aztékzsályamag került terítékre. A mexikói, és dél-amerikai mentafélék családjába tartozó növény vonzereje a tápanyagbombát jelentő parányi magjaiban rejlik.
Eszkimó diéta

Eszkimó diéta

Egy, az alaszkai yup’ik eszkimókkal foglalkozó vizsgálat szerint az eszkimókat, akik átlagosan hússzor annyi omega-3 zsírsavat fogyasztanak, mint az USA 48 másik államának lakói – ez a nagy mennyiség megvédi a kövérséggel kapcsolatos krónikus betegségektől, mint amilyen a diabétesz és a szívbetegség.
Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

A járvány második hullámában ismét mindannyiunknak nagy a felelőssége abban, hogy mennyire lesz sikeres a védekezés. Figyeljünk egymásra, hogy elkerülhessük a további korlátozó intézkedéseket!
Ingyenes szemvizsgálatokkal szűrik a nyak- és fejfájás okait

Ingyenes szemvizsgálatokkal szűrik a nyak- és fejfájás okait

A magyarok kétharmada szenved nyak- és fejfájástól, melynek számtalan oka lehet. Kevesen tudják, hogy a panaszok gyakran a látással és a digitális eszközök képernyői által okozott, ún. digitális szemfáradtsággal is összefügghetnek.