#KORONAVÍRUS

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

Tanácsok: így kezelhető az alkoholizmus

2015. 02. 19.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Függőségek  Alkohol 
Az alkoholizmus a szenvedélybetegségek közé tartozó kóros állapot, mely túlmutat az orvosi kereteken, társadalmi, egzisztenciális, kulturális probléma. Genetikai hajlam, látott-tanult minták szerepe és élethelyzeti események egyaránt lehetnek döntőek.
Az alkohol rabságában töltött évek múlásával romlik a tényleges leszokás esélye. Sokszínű problémával állunk tehát szemben, melyet csak jelentős akaraterővel, és egyénreszabott, kombinált terápiás tervvel lehet leküzdeni. A gyógyulás esélyeit befolyásolja a beteg környezete, a család, a munkahely, a baráti kör szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A leszokást nehezíti, hogy az utolsó ivást követő 1-3 napban megvonási tünetek (pl. remegés, izzadás) jelentkezhetnek, melyek újabb italfogyasztással gyorsan oldódnak, továbbéltetve az alapproblémát. A megvonási tünetek gyógyszeresen jól és gyorsan rendezhetők pszichiáter szakorvos segítségével - írja Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter a webbeteg.hu-n.Milyen terápiás lehetőségek vannak alkoholizmus esetén?


Kellően motivált betegnél ezután a következő terápiás lehetőségek jöhetnek szóba:

Gyógyszerek

Jelentősebb alkoholfogyasztással kombinálva veszélyes mérgezési tüneteket eredményezhetnek, így csak motivált beteg esetén jöhet szóba.

Pszichoterápia


Egyéni és csoportos terápiák vagy ezek kombinációja. Célja a kóros mechanizmusok okainak feltárása, és lehetőség szerint korrekciós technikák megtanítása a beteggel.

Bentlakásos rehabilitációs intézetek

Az országban több ilyen is működik, a részvétel önkéntes(!), a korábbi kényszergyógykezelések nem léteznek, de amúgy is eredménytelenek voltak. A bejutás motivációelemzési „felvételi” alapján történik, később is a beilleszkedni képteleneket elbocsátják. A programok több hónaposak, gyógyszeres, pszichoterápiás módszerekkel dolgoznak védett környezetben, cél az életformaváltás. A beteg kiszakad a betegségét okozó, vagy fenntartó környezetéből, ez nyilván lemondás a részéről, de befektetés nélkül nincs siker.

Önszervező klubok

Gyógyult betegek erőt adó példájára, egymás tapasztalataira alapoznak, ilyenek például az Anonim Alkoholisták (AA).

Alternatív módszerek, pl. akupunktura

Segíthetnek az elvonási tünetek kezelésében.
Minden betegnél egyénileg kell megtalálni a legcélravezetőbb módszert, és mindig be kell vonni a beteg családját is támogatásként. Fontos viszont tudni, minden módszer csak segítő „mankó”, az akaraterő teljes hiányát egyik sem tudja áthidalni.

Forrás: Webbeteg
Meddig szedhetünk altatót mellékhatás nélkül?

Meddig szedhetünk altatót mellékhatás nélkül?

Az altatópirulák vagy az alkohol fogyasztása hosszú távon egyáltalán nem hatásos – derült ki a kanadai Ryerson Egyetem kutatóinak új tanulmányából.
Mersz tükörbe nézni a következő pohár után is?

Mersz tükörbe nézni a következő pohár után is?

A nők túlzott alkoholfogyasztásának az arcon jelentkező hatásait mutatja meg egy ideig még ingyen letölthető új okostelefon-applikáció.
Az év kiegészítője – a szájmaszk

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Akadnak olyan helyzetek az életben, amikor a divat háttérbe szorul, de a stílusos megjelenés a feszültségoldás eszköze is lehet.
Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

A járvány második hullámában ismét mindannyiunknak nagy a felelőssége abban, hogy mennyire lesz sikeres a védekezés. Figyeljünk egymásra, hogy elkerülhessük a további korlátozó intézkedéseket!