loader

Milyen hatása van valójában a füves cigarettának?

2015. 04. 02.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika
Drámai módon csökkenti az agy finomszabályozását biztosító molekulák mennyiségét a marihuánás cigaretta – erre jöttek rá a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének munkatársai. Felfedezésüket a tekintélyes Nature Neuroscience szaklap közölte.
Korábban már felfedezték, hogy az endokannabinoid jelmolekulák – amelyek hatásukban a marihuána aktív hatóanyagához, a THC-hoz hasonlítanak – kulcsfontosságúak az idegsejtek közötti kétirányú kommunikációban, a marihuánás cigaretta használatáról viszont most derítették ki, hogy jelentős negatív hatással van a kommunikáció finomszabályozására.

Fotó: rantlifestyle.com

A Katona István vezette magyar kutatócsoport mikroszkópon keresztül vizsgálta az agyat, és arra jutott, hogy 6 napig tartó THC-kezelés hatására mintegy 85 százalékkal csökkent az endokannabinoid molekulákat fogadó receptorok száma az idegsejtek kapcsolódását biztosító szinapszisokban, ráadásul nagyon lassan álltak helyre, 6 napos „élvezet” után 11 napnak kellett eltelnie az 50 százalékos javulásig, de a teljes helyreállás 6 hetet vett igénybe.

A tízszeresen hígított, terápiás célra jó néhány helyen legalizált marihuána hatását is megvizsgálták: a receptorok száma ebben az esetben csak 16 százalékkal csökkent, ami a kutatócsoport szerint összhangban áll azzal a megfigyeléssel, hogy ekkora dózisban a kannabiszfogyasztásnak általában nincsenek pszichotikus mellékhatásai.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Januártól már sehol nem lehet rágyújtani

Januártól már sehol nem lehet rágyújtani

Mi a véleménye a 2012. január 1–jétől életbe lépő, nemdohányzók védelméről szóló törvényről?
Ez fogja megkönnyíteni a leszokást?

Ez fogja megkönnyíteni a leszokást?

Vérvizsgálat segíthet megtalálni a dohányosoknak azt a stratégiát, amely jobb eséllyel szoktatja le őket - írták amerikai tudósok.
A legfinomabb vasforrásunk

A legfinomabb vasforrásunk

A bazsalikom az egyik legkedveltebb fűszer, amely rengeteg jótékony hatású vegyi elemet tartalmaz. A „zöldségek királyaként” is emlegetik, sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít.
Mégis hasznosak a poloskák?

Mégis hasznosak a poloskák?

Kicsik, idegesítőek és büdösek a mindenki által ismert poloskák, amelyek időről-időre nemcsak az otthonainkban képesek felbukkanni, hanem gyakran a legkülönbözőbb tevékenységeinkben is kellemetlenséget okoznak számunkra.