Népbetegség, ne szégyelljük

2018. 10. 18.
Vannak betegségek, amelyek nemcsak kellemetlen tüneteket okoznak, de orvoshoz sem szívesen fordulunk, mert kényelmetlen róluk beszélni, vagy tartunk a vizsgálatoktól. Ilyen az aranyér is, amelyet gondosan titkolunk mindaddig, míg a panaszaink otthoni kezeléssel megszüntethetők. Pedig jó, ha tudjuk, hogy a lakosság közel 40 százaléka szenved tőle, így nem vagyunk egyedül a problémánkkal. Mit kell tudunk a betegségről?

„A végbél utolsó szakaszának nyálkahártyája alatt futó, illetve a végbélnyílás záróizmát is dúsan behálózó vénás érhálózatot nevezzük belső, illetve külső aranyereknek. Ezek az erek, ha az eláramlás nehezített, megtágulnak. Számos fiziológiás helyzet okozhatja átmeneti tágulatukat pl.: terhesség, szülés, valamilyen haspréssel járó sport tevékenység, de addig nincs gond, amíg visszahúzódnak. Ha a vénák elváltozása állandóvá válik és panaszokat okoz, akkor beszélünk aranyérbetegségről. A tünetek jelentkezésekor az egyéb végbél betegségek, mint pl.: gyulladás, vagy daganat kizárása érdekében elengedhetetlen a proktológiai vizsgálat – mondta el dr. Schöller Andrea, a Budai Egészségközpont proktológus szakorvosa.

Külső vagy belső aranyér?

A külső aranyeres csomók könnyedén felismerhetők, de a belső aranyeres csomók kialakulása kezdetben tünetmentes lehet, ugyanakkor eredményesen kezelhetők, ezért különösen fontos a proktológiai szűrés. Előrehaladottabb stádiumban a belső csomók méretüknél fogva kihelyeződhetnek, ezzel állandó kellemetlenséget okozva. Ez kezdetben diszkomfort érzést, idegentest érzést jelent, de kizáródásuk nagy fájdalmat okozhat, kisebesedésük pedig vérzéshez, gyulladáshoz vezethet. A külső aranyeres panaszok a megtágult vénás öbölben pangó vér megalvadásából erednek általában, fájdalommal, és akár kisebesedéssel, gyulladással járó kellemetlen állapot, melyet felismerve szintén gyorsan és könnyen lehet kezelni.

Emellett hasonló panaszokat okoznak a végbélrepedések is, melyek az aranyerektől függetlenül kialakult sebek a záróizom területén, és teljesen más kezelést igényelnek, ezért különösen fontos a differenciáldiagnózis.

Mi okozhat aranyérbetegséget?

 – a vénafal öröklött gyengesége

 – tartós, gyakori székrekedés

 – hasmenéssel járó állapotok

 – mozgásszegény életmód

 – sok ülés

 – megterhelő fizikai munka

 – emeléssel járó sport

 – túlsúly

 – terhesség

 – rostszegény táplálkozás

 – a bél nyálkahártyájának irritációja erős fűszerekkel vagy alkohollal

Melyek a legjellemzőbb tünetei?

 – a végbélnyílás viszketése

 – vérzés

 – tapintható, fájdalmas kitüremkedés

 – székeléskor jelentkező fájdalom

A betegség a kezdeti szakaszában kenőccsel, végbélkúppal, gyógynövényes ülőfürdővel, rostdús ételekkel, sok folyadék fogyasztásával vagy gyógyszerrel kezelhető. Ha a kellemetlen érzést nem tudjuk házilag enyhíteni, a szakorvos a kialakult aranyeres csomókat egy gumigyűrű segítségével elszorítja, amely ezután elhal és magától leesik.

Panaszainkkal mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, hiszen a tüneteket rosszabb esetben akár végbéldaganat is okozhatja.  A külső aranyeres csomót a szakember könnyen felismeri. A belső aranyeres csomót az orvos általában gumikesztyűs keze egyik ujjával tapintja ki a végbélnyíláson keresztül. A pontos diagnózishoz végbéltükrözés szükséges, amely egyben az aranyeres csomók elhelyezkedésének és súlyosságának felmérésére, és egyéb vérzést okozó elváltozások (végbéltáji daganatok) kizárására is szolgál.