#KORONAVÍRUS

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

Ambuláns mintavételi pontok segítik az ingyenes tesztelést

Tapintsd ki a bajt!

2018. 12. 13.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Havonta egyszer 3, évente 36 perc. Egy kicsivel több, mint fél óra évente, de akár az életünk is múlhat rajta. Az időben felfedezett mellrák az esetek jelentős részében gyógyítható, amiért mi magunk is nagyon sokat tehetünk. Az otthoni önvizsgálat jelentősségéről beszélgettünk Dr. Riedl Erikával, a Margit Medical Center radiológus főorvosával.

A mellrák elleni harc kulcsa a korai felfedezés, melynek első és legfontosabb pillére a rendszeres szűrés. Az otthoni önvizsgálat jelentős mértékben növeli az esélyét annak, hogy egy esetleges elváltozás még korai stádiumban észlelésre kerüljön. Nagyon fontos azonban tisztában lenni vele: az önvizsgálat NEM helyettesíti a mammográfiai szűrést, viszont kiegészíti.

Csökkentsd az esélyt!

A mellrákot nem lehet megelőzni. Számtalan dolog hozzájárulhat a kialakulásához, de sok tényezőt még a mai napig nem ismerünk. A családi előfordulás, a túlsúly, az alkohol, vagy a stressz is hozzájárulhat a betegség kialakulásához, de maga az életkor is egy kockázati elem. Az emlődaganatok 80%-át 50 éves kor felett diagnosztizálják. Ettől függetlenül még fiatalon sem dőlhetünk nyugodtan hátra, 30 év felett az előfordulás gyakorisága fokozatosan nő, így ettől a kortól már 3 évente javasolt a mammográfiai szűrés. Ami az önvizsgálatot illeti, 20 éves kortól mindenkinek erőteljesen javasolt.

Ismerd a tested!

Ahhoz, hogy az önvizsgálat során felfedezzük még a legapróbb jeleket is magunkon, tisztában kell lennünk saját testünkkel. Ismernünk kell mellünket, hogy tudjuk mihez viszonyítani. „Mindenki a saját mellét ismeri legjobban, így hamarabb vesz észre bármilyen változást. Mindig a menstruáció után rögtön a legideálisabb átvizsgálni a mellet. Végig kell tapintani állva és fekve, felemelt és leengedett karral. Emellett tükörben érdemes nézni a bőrelváltozásokat is” - figyelmeztet Dr. Riedl Erika. Azoknak, akik már menopauzában vannak, érdemes minden hónapban kijelölni egy napot és mindig ugyanezen a napon végezni a vizsgálatot.

Vizsgálat menete:

1.  Leengedett kezekkel tükör előtt állva alaposan ellenőrizni kell a melleket. Előről és oldalról is, illetve a mellbimbót is szemügyre kell venni, nincs-e rajta valamilyen változás.

2.  Ugyanezt a vizsgálatot felemelt karokkal is meg kell ismételni.

3.  Egyik kart a magasba emelve, másik kézzel zárt ujjakkal, köröző mozgással vizsgáljuk át a melleket. Figyelni kell, nem érezhető-e bármilyen apró kis csomó, göb.

4.  A vizsgálatot a másik oldalon is meg kell ismételni.

5.  Fekvő helyzetben az egyik vállat alá kell támasztani egy párnával. Ugyanezt a kezet magasba nyújtva alaposan át kell tapintani a mellet. Nem szabad kihagyni a hónalj közötti területet sem. Leengedett kézzel ugyanezt újra végig kell csinálni.

6.  Az előző pontot a másik oldalon is szükséges megismételni.

7.  A mellbimbókat enyhén megnyomva meg kell figyelni, nem tapasztalható-e bármilyen váladékozás.

Figyeld a jeleket!

Mikre kell odafigyelni? Minden jelre! Ilyenek például a kisebb-nagyobb csomók a mellben, vagy a hónaljban, a mell formájának elváltozása, a mellbimbó behúzódása, az emlő bőrének megváltozása, a narancsbőr tünet, a bimbók váladékozása, amely lehet akár véres váladék is, vagy a bimbó udvaron lévő nem gyógyuló seb is. Mindenképp fontos tudni, hogy a csomók a legtöbb esetben nem járnak fájdalommal, ez pedig megtévesztheti a betegeket. „A fájdalom nem utal daganatra, az hormonális okok miatt szokott jelentkezni” - mondja a doktornő.

 

Amennyiben az önvizsgálat során – vagy önvizsgálaton kívül bármikor – változást, váladékozást, csomót, vagy bármilyen furcsa tünetet észlelünk mellünkön, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

A férfiak és a mellek - másként

A férfiak és a mellek - másként

A férfiak körében is előfordulhat emlődaganat, habár ritkábban, mint a nőknél, ettől függetlenül fontos, hogy beszéljünk róla!
Mi a különbség a mammográfia és az emlő tomoszintézis között?

Mi a különbség a mammográfia és az emlő tomoszintézis között?

Az emlőrák Magyarországon is vezető daganatos megbetegedésnek számít, főként a nők 40 év feletti korosztályában. A betegség korai felismerése nagy mértékben növeli a kezelés eredményességét.
Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

A járvány egészségügyi kockázatának csökkentése érdekében minden iskola több területre kiterjedő ajánlást kapott, amelynek fontos része az iskolai étkeztetésre vonatkozó javaslatsor is.
Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

Ez a nyár nem egy szokásos nyár volt, kb. fél éve itthon vannak gyermekeim. Feleségemmel az egész tavaszi vírushelyzetet végigdolgoztuk, és rengeteg kompromisszumot kellett meghozni, sok szervezést igényelt, és ami a legfontosabb: a gyermekeink részéről elképesztő rugalmasságra volt szükség.