Úton a világ legnagyobb polgári kórházhajója

2019. 07. 13.
Afrika felé hajózik a világ legnagyobb, Kínában gyártott, polgári rendeltetésű kórházhajója. A Global Mercy névre keresztelt hajó a Mercy Ships amerikai jótékonysági szervezet megrendelésére készült, és az ingyenes gyógyászati ellátáshoz és orvosi képzéshez járul hozzá Afrikában.

A hajó július elején hagyta el az északkelet-kínai Tiencsin kikötőjét, és indult Afrika partjaihoz.

A 174,1 méter hosszú és 28,6 méter széles, 37 300 tonna vízkiszorítású, 12 emeletes, 277 szobás, 641 ágyas hajó akár 950 beteg befogadására alkalmas - közölte a jótékonysági szervezet.  A hajó megépítése két évet vett igénybe, tervezésénél a luxus tengerjárók építési szabványait vették figyelembe, a berendezés és a dekoráció pedig az európai mintákat követi. 


A kínai gyártású kórházhajó a Mercy Ships első újonnan gyártott hajója, a tulajdonukban lévő többi három vízi járművet ugyanis használtan szerezték be és alakíttatták át. Az 1978-ban alapított szervezet hajóin eddig több mint 100 ezer műtétet végeztek el.  A szervezet a hajó fenntartását adományokból finanszírozza. 
   

A világ legszegényebb országaiban nyújtanak orvosi segítséget. Az önkéntesekből álló orvosi szakemberek a hajón térítésmentesen sürgős esetekben műtéti beavatkozásokat, valamint kezeléseket hajtanak végre a legkülönbözőbb szakterületeken.Gyakran olyan műtéteket is végeznek, amelyekre az adott országban egyáltalán nincs lehetőség.

A hajón végrehajtott műtétek mellett speciális szakemberek a környék falvaiban is folytatják felvilágosító tevékenységüket: egészségügyi tanácsadással, fogászati rendeléssel, orvosi rendelésekkel, HIV/Aids prevencióval, de vízellátási és egészségügyi projektek támogatásával, egészen a kutak építéséig és mezőgazdasági projektek szervezéséig.