Őszi-téli vitaminforrás: tökmagolaj

2019. 10. 16.
A tökmagolaj igazi vitaminbomba, gazdag A-, B1-, B2-, D- E- és F-vitaminban is, valamint jelentős mennyiségű kalcium, kálium, magnézium, cink, réz, szelén és nátrium is található benne. Magas a rosttartalma, 79,4%-ban esszenciális zsírsavakat tartalmaz, különösen sok palmitin-, sztearin-, olaj- és linolsavat tartalmaz.

A népi gyógyászatban több betegség gyógyítására használták. Modern tudományos kutatások bizonyítják, hogy a tökmagolaj képes megelőzni több betegséget, valamint elősegítheti a gyógyulást számos esetben.

  • A tökmagolajat elsősorban prosztata problémák kezelése és megelőzésével kapcsolatban ismerjük vagy hallunk róla. A benne található antioxidánsoknak, gyulladáscsökkentő hatásnak valamint a delta-7 fitoszterolnak köszönheően ugyanis csökkenthetőek a jóidnulatú prosztata megnagyobbodás illetve az azt kísérő kellemetlen tünetek.
  • Telítetlen zsírsavtartalma miatt hozzájárul a koleszterinszint normalizálásához és támogatja a keringési rendszer optimális működését – ezáltal csökkenti az érelmeszesedés és a szívinfarktus kockázatát
  • Magas linolsav (omega 6) tartalmából kifolyólag segíti a szervezet fejlődését és növekedését, valamint elősegíti a bőr és a haj növekedését. Ezenkívül az Omega 6 zsírsavak részt vesznek az anyagcsere szabályozásában és a csontok egészségének megőrzésében.
  • Segít a szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések megelőzésében
  • Vértisztító hatása miatt köszvény ellen is alkalmazható
  • Gyulladáscsökkentő hatása által elősegíti a felfázás, húgyúti fertőzések gyógyulását
  • Méregtelenítő, májregeneráló, sebgyógyulás-serkentő, féregtelenítő és székletkönnyítő tulajdonsága is ismertek
  • Magnézium tartalma miatt hozzájárul a szervezet szénhidrát háztartásának szabályozásához
  • A benne található fitoösztrogének segítenek csökkenteni a menopauzával járó hőhullámokat és fejfájást
  • Szintén a magnézium és triptofán aminosav tartalmának köszönhetően elűzi a stresszt és elősegíti a nyugodt alvást. ( A triptofán megnöveli a szerotonin, majd az alvást segítő melatonin szintet.)
  • E- vitamin tartalma segít a bőr egészségének megőrzésében, segíti a gyulladt, sérült bőr gyógyulását valamint lassítja az öregedési folyamatokat
  • A-vitamin, zeaxantin és lutein tartalma miatt a szem barátja is.
  • A B-vitaminok  fontos szerepet töltenek be a fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontásában és felszívódásában valamint a kiegyensúlyozott emésztésben.
  • Kálium tartalmából adódóan vízhajtó hatású, így segít megszabadulni a sejtközötti felesleges folyadéktól

Néhány tipp vásárlás előtt- és után

Ha tökmagolajat vásárolunk szerencsés, ha előtte meg tudjuk kóstolni– adott esetben ez döntheti el a kérdést, hogy hidegen sajtoltat- vagy hagyományos sajtolásút választunk- döntsünk bátran ízlésünknek megfelelően! Mint a boroknál, a tökmagolajnál is érvényes az, hogy ahány fajta, annyi termőterület, annyi talaj, annyi ízű mag, illetve a megannyi pirítási fokozat mind különböző végeredményt ad. Ne gondoljuk azt, hogy ha egyszer kóstoltunk tökmagolajat, akkor mindegyiket ismerjük!

Mindig figyeljünk rá, hogy 100%-os tisztaságú olajat válasszunk.

Felbontás után tartsuk száraz, hűvös, fénytől védett helyen– ha nem fogyasztjuk mindennap, akkor akár hűtőszekrényben is tarthatjuk, hogy tovább megőrizze frissességét. Általában felbontás után nagyjából fél éven belül érdemes elfogyasztani, utána jó eséllyel már megavasodik sajnos.

És végül a legfontosabb: Fogyasszuk rendszeresen!

Forrás: Donum Terrae