#KORONAVÍRUS

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

Minden beteg jobban lett, aki eddig vérplazmát kapott

Csak minden ötödik gyógyult termel elegendő ellenanyagot

Borban az egészség

2019. 10. 17.
A mértéktartó borfogyasztás kedvező hatásának hite az emberi szervezetre hosszú ideje erősen tartja magát. A jól ismert és sokat emlegetett francia paradoxon (látszólagos ellentmondás) lényege, hogy egyes borvidékeken lényegesen kisebb a szívinfarktus előfordulása és az ebből adódó halálozás aránya, mint az a táplálkozásban meglévő jelentős mennyiségű zsírfogyasztás miatt várható lenne.

A bor mint gyógyszer a régi időkben

Amióta az emberiség „felfedezte”, hogy bort inni jó, tart a vita, hogy a bor élvezete, fogyasztása helyes vagy nem helyes. Már Mezopotámiában készítettek bort datolyából és szőlőből. A babiloniakhoz és asszírokhoz hasonlóan orvosságnak is használták. Egyiptomban a bor szintén értékes gyógyszer volt. Fertőtlenítő, fájdalomcsillapító szerként használták. Ezek a népek a borba, ha gyógyszerként használták mézet, gyógyfüveket, fűszereket vegyítettek.
Hippokratesz, aki Kr.e.460 körül Kósz szigetén született és az ókor azóta is elismert, leghíresebb orvosa volt, ezt mondta. „A bor az italok között a leghasznosabb, az orvosságok között a legjobb ízű és az ételek között a legkellemesebb”. Hippokratesz a bort gyógyszerek bevételekor vivőanyagként ajánlotta, továbbá fertőtlenítésre. A különböző borféleségeket különböző betegségek gyógyítására is használta. A vizet - amely sokszor fertőzött volt - a görögök többnyire borral keverve itták.

A Biblia 500 helyen említi a szőlőt és a bort. Egészségügyi vonatkozásait az Újtestamentumban ajánlja Pál apostol Timóteusnak: „Ne légy továbbá vízivó, hanem élj egy kevés borral, gyomrodra is gyakori gyengélkedéseidre tekintettel”
Szent Ágoston dicséri a bor jó hatását gyomorpanaszok, kimerültség, szomorúság és kétségbeesés ellen, valamint sebekre fertőtlenítőszerként. Az arabok a Mohamed előtti időkben szívesen itták a bort. Az iszlám azonban tiltja a fogyasztását. Ennek ellenére a híres arab orvos Avicenna lefordította a bor gyógyhatására vonatkozó görög és római írásokat.

A középkorban a kórházak, kolostorok szintén használtak gyógy- és fertőtlenítőszerként bort. Mivel az ivóvíz egészségtelen gyakran possadt volt, a lakosság főként bort fogyasztott. Így ellenállóbbá vált a járványokkal szemben. A 12. századi Európában már a borpárlatot is használták gyógyászatban aquva vitae (életvíz) néven, amely név tovább él az akvavi mai elnevezésében.

Miután azonban a bor mértéktelen fogyasztásának negatív hatásai gyógyászatban bizonyítást nyertek, a 19. századtól kezdett eltűnni gyógyszerkönyvekből. A 19. század végétől majd a 20. században pedig megkezdődtek azok az antialkoholista mozgalmak, amelyek az USA-ban és a skandináv államokban az alkoholtilalomhoz vezettek. Ezt ugyan már 1933-ban feloldották, de ennek következménye többek között az Amerikában a borcímkéken kötelező „warning label”, amely szerint a bor káros az egészségre. A mérsékelt, kulturált borfogyasztás a bor egészségügyi vizsgálatainak hatására az utóbbi években azonban növekedőben van.

A borfogyasztás egészségre gyakorolt hatása

Az utóbbi 20 év vizsgálatai alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a naponta, rendszeresen 1,5-3 d1 bort fogyasztóknál 25-40 százalékkal csökken a szívinfarktus gyakorisága. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a mértékletes borfogyasztásnak kifejezett védőhatása van a szívre.

A szívinfarktus-halálozás a napi 3-4 dl bort elfogyasztók között a legalacsonyabb. Mind az absztinensek, mind a többet fogyasztók között magasabb. Nők esetében 1-2 deciliterrel kevesebb bor fogyasztását is elégségesnek tartják. A kedvező mennyiségű borfogyasztás úgy gátolja a szívinfarktus előfordulását, hogy csökkenti az össz- koleszterinszintet és növeli az érfalvédő HDL-koleszterinszintjét.

A bor egyéb egészségvédő hatásai

Állatkísérletek bizonyítják, hogy a bor antioxidáns hatású fenolos komponenseinek védőhatása van egyes daganatos betegségekkel szemben, illetve késleltetik a daganat kialakulását. Az antioxidáns tulajdonságú anyagok főleg a szőlő héjában, kisebb mennyiségben a kocsányban, a magban, a bogyóhúsban vannak. Ezek különféle fenol-vegyületek. A legjobb antioxidáns tulajdonsággal a héjon erjesztett vörösborok rendelkeznek. A resveratrol- polifenol komponens - gyógyászati jelentősége már régóta ismert. Kínai és japán orvosok az érelmeszesedés megelőzésére, illetve a gyulladásos és allergiás betegségek kezelésére használják. Megfigyelések igazolják, hogy a borral a gyomorba került alkohol és az általában megemelt gyomorsavtöbblet elpusztítja a vérhas, a szalmonellózis baktériumait és a hepatitis -A vírust (antiszeptikus hatás). Legújabb kutatások alapján feltételezik, hogy a borban lévő antioxidáns tulajdonságú fenol-vegyületeknek fogszuvasodást gátló, ionizáló sugárzások és a napsugár káros hatásai elleni védőhatása is van. A bor élettani szerepei közül ki kell emelni étvágyjavító és emésztésre gyakorolt jótékony hatását. A borkedvelő embereknek már kedvenc bora címkéjének megpillantására, illatának megérzésére megindul a gyomornedv elválasztása.

Forrás: Vitáltippek

Hogyan tartósítsuk ételeinket, hogy egészségesek maradjanak?

Hogyan tartósítsuk ételeinket, hogy egészségesek maradjanak?

Ha egészségesek akarunk maradni, óvakodnunk kell a gyulladásoktól.
A koleszterinszint évszakonként változik

A koleszterinszint évszakonként változik

Néhány éve tudjuk, hogy a téli időszakban a koleszterinszint magasabb, mint a nyári hónapokban. Ennek oka azonban még tisztázatlan. Egy amerikai kutatás keretében 500 fő bevonásával vizsgálták a koleszterinszint és az évszakok változása közötti összefüggéseket…
Hogyan viseld helyesen a maszkot?

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

A maszk megfelelő felhelyezésének elsősorban abban van szerepe, hogy a tünetmentes hordozók ne terjesszék a betegséget okozó vírusokat, de emellett szerepet játszik az adott egyén védelmében is.
Minden beteg jobban lett, aki eddig vérplazmát kapott

Minden beteg jobban lett, aki eddig vérplazmát kapott

Az eddigi tapasztalatok szerint minden ötödik, a koronavírus-fertőzésen átesett ember szervezete termel elegendő ellenanyagot, így tőlük le lehet venni a vérplazmát.