Répakrém

2019. 10. 27.
Sokszor halljuk, sőt talán még mi is mondjuk gyermekeinknek, ha répát eszel, amellett, hogy remekül fogsz fütyülni, még a látásodat is javítja. Sajnos ez a népi bölcsesség nem teljesen igaz.

A répa narancssárga színét a béta-karotin adja, melyből a szervezet A-vitamint (más néven retinolt) képes előállítani, ami pedig elengedhetetlen a szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez. Éppen ezért a megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitele segíthet pl. a szürkületi időben történő látászavar, azaz a farkasvakság megelőzésében. Összefoglalva a sárgarépa ropogtatása valóban jót tesz a szemünknek, de a látásélességet
(rövid-, illetve távollátást) sajnos nem fogja javítani.

A répát sokféleképpen fogyaszthatjuk, sülve, főve, párolva, főzeléknek, köretnek vagy éppen nyersen. Mi most egy könnyen elkészíthető és isteni finom füstölt sajtos répakrém ötletet hoztunk. Nem is kell más hozzá, mint:

  • sárgarépa,
  • ugyanannyi füstölt sajt,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • tejföl és majonéz ízlés szerint.

A füstölt sajtot és a répát lereszeljük, majd a többi alapanyagot hozzáadva krémes állagúvá keverjük. A krém akkor lesz a legfinomabb, ha jó erős ízű füstölt sajtot teszünk hozzá, de ízlés szerint ízesíthetjük még sóval, borssal, lilahagymával, illetve más fűszerekkel. Rozskenyérrel a legfinomabb!

Korábbi sárgarépás cikkünket itt találjátok!