Kör alakú lombkorona-ösvény nyílt a Gerecsében

2019. 11. 01.
Címkék: Ősz  Programajánló 
Süttő és Tardos községek határán a Gerecse Tájvédelmi Körzetben egy korábbi kőfejtő területén kialakított lombkorona-ösvényt adott át a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

A kör alakú, 44 méteres átmérőjű és összesen 105 méter hosszan bejárható tanösvény a völgypart két oldaláról indul, és egy időszakos vízfolyás felett ível át. A lombkorona-ösvényt 9%-os lejtésű szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal alakították ki, legnagyobb magassága a talajszinttől számítva 11 méter.

Tervezői a fémvázú tartószerkezethez a járófelületek anyagaként tölgyfát választottak, és mivel a közelben található a Vöröshíd nevű kirándulóhely, ezért az egész fémszerkezetet vörösre festették. A tanösvényen tájékoztató táblákat helyeztek ki, amelyek az erdőt látogatóknak segítenek megismerni a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát, de betekintést nyújtanak a táj kultúrtörténeti fejlődésébe és élő környezetének átalakulásába is. Az ingyenesen látogatható sétány gyalogosan és kerekesszékkel is bejárható.

A tanösvénnyel egy napon adták át az onnan alig egy kilométerre található, felújított Alsóvadácsi vadászpanziót is. A panzióban most már minőségi szálláshely várja a vadászni vagy kikapcsolódni vágyó családokat és természetjárókat – teszi hozzá a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

 

Forrás: Travelo