#KORONAVÍRUS

Hazahívják külföldről a szlovák orvosokat

Egyes antiszeptikumok és szájvizek képesek a koronavírus hatástalanítására

Minden uniós tagország egy időben fér majd hozzá az oltóanyaghoz

MR -vizsgálat klausztrofóbiásként

2019. 11. 11.
Egy klausztrófóbiás embernél egy CT vagy MRI viszgálat szorongást, vagy akár pánikrohamot is kiválthat.

A klausztrofóbia enyhébb vagy súlyosabb formái százból kb. öt embert érintenek. A félelmet, szorongást a kisebb vagy nagyobb zárt terek keltik a betegben, pontosabban az a képzet, hogy a zárt helyről nem tud „elmenekülni”, ha szükséges lenne, illetve gyakori az a félelem is, hogy a zárt térben elfogy a levegője.

A mindennapi életben természetesen számtalan ilyen mesterséges „zárt tér” van, autók, liftek, alagutak, szobák, de tipikusan ilyenek a föld alatt lévő helyiségek, mélygarázsok, pincék vagy akár a metróvonalak is.

Azonban klausztrofóbiás tünetek jelentkezhetnek egy természetes barlangban is, sőt sokszor olyan helyzetek is kiválthatják a szorongást, amikor valójában nincsen zárt térben az ember, csak nem tudja felmérni a helyszín határait. Ez lehet egy sűrű erdő vagy egy zsúfolt tömeg szabadtéren akár.

Klausztrofóbiás tüneteket az életében párszor szinte mindenki tapasztal, sőt még a rendszeresen jelentkező enyhébb klausztrofóbia sem okoz jelentős életminőség-romlást. Ilyenkor az érintett igyekszik legyűrni magában a kellemetlen érzéseit, és nem menekül el a helyzetek elől, pl. beszáll a liftbe, ahelyett hogy lépcsőzne, felszáll a tömegközlekedési járművekre stb.

Azonban a súlyosabb klausztrofóbiás tünetekkel élők gyakran elkerülik az olyan szituációkat, amelyekről feltételezik, hogy kiválthatják szorongásukat, sőt nem ritkán a komolyabb pánikrohamokat is – ez pedig kockázatos következményekkel járhat.

Amellett, hogy a klausztrofóbiát nagyon fontos kezeltetni, bizonyos orvosi vizsgálatok előtt érdemes előre szólni róla. Ugyanis a CT és különösen a nagyobb zajjal járó és hosszabb ideig tartó MR vizsgálatok alatt jelentkezhet klausztrofóbiás szorongás.

A vizsgálatok alatt mozdulatlanul kell feküdni, amíg egy gyűrű, illetve henger formájú műszer feltérképezi a vizsgálandó területeket, ez pedig néhányakban a zárt terek okozta szorongást válthatja ki.

Ha klausztrofóbiás:

– és CT vagy MR vizsgálatot kell végeztetnie, mindenképpen jelezze a problémát a szakorvosnak, ugyanis ma már lehetőség van arra, hogy ezeket a méréseket szükség esetén altatásban végezzék.

Altatást nem csak azoknál a pácienseknél alkalmaznak, akik állapotukból vagy életkorukból adódóan nem tudnak mozdulatlanul feküdni (pl. kisgyerekek), hanem azoknál is, akik szoronganak vagy pánikba eshetnek egy ilyen helyzetben.

Enyhébb klausztrofóbia esetén általában elegendő szokott lenni a nyugtatás, a részletes tájékoztatás a történésekről, a biztonságos körülményekről és a felügyeletről, de az MR vagy a CT vizsgálatokat súlyosabb klausztrofóbia esetén altatás is szóba jöhet.

Fontos, hogy a vizsgálat előtt mindenképpen tájékoztassa szakorvosát, ha klausztrofóbiával küzd, mert a vizsgálatokat nem kell és nem ajánlott ilyen okból elkerülni. Van már megoldás rá, ne halogassuk a CT vagy MR vizsgálatot emiatt, életmentő lehet!

Forrás : Margit Medical Center

CT vagy MRI vizsgálat? Mi a különbség?

CT vagy MRI vizsgálat? Mi a különbség?

Mi a különbség a kettő között? Min múlik, hogy CT vagy MRI vizsgálatra kell menni?
Féljünk-e a műtéti altatástól gyermekkorban?

Féljünk-e a műtéti altatástól gyermekkorban?

Ijesztő esemény egy gyermek számára az altatás, aki csak szülei mellett érzi magát biztonságban. Az ismeretlen környezet, bizonytalanság, kiszolgáltatottság komoly szorongást okoz. Számtalan kérdés merül fel a gyermekekben és szüleikben is.
A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

A fruktózban gazdag étrend súlyosbítja a gyulladásos bélbetegséget.
Összefügghet a sarkvidéki olvadás és a légszennyezés

Összefügghet a sarkvidéki olvadás és a légszennyezés

A Tibeti-fennsík „harmadik sarkvidék” néven emlegetett, igen nehezen megközelíthető helye bolygónknak, ám az egyik legtisztább környezet is.