A nők védelmében

2019. 11. 25.
A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit, ám az esetek nagy többsége nem kap nagy nyilvánosságot, pedig a statisztikák azt mutatják, egyre több nőt érint áldozatként az erőszak ezen formája. Magyarországon jelenleg az 1994-ben alakult NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) foglalkozik a nők elleni erőszak áldozataival.

A nők bántalmazásának gyakorisága és veszélyessége:

- Magyarországon az elérhető statisztikák szerint havonta legalább 3 nőt gyilkol meg férje, volt férje, élettársa vagy alkalmi partnere.
- Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját.
- A nőket érő erőszak elkövetői az esetek túlnyomó többségében partnerek vagy volt partnerek.
- A nők 23 százaléka élt át legalább valamilyenfajta fizikai erőszakot jelenlegi vagy volt férfipartnere által.
- A testi erőszakot átélt nőket partnerük az esetek legkevesebb 7 százalékában szexuálisan is bántalmazta.
- A válást vagy szakítást követő időszakban a nőket érő erőszak gyakorisága és intenzitása jelentősen növekszik, a szakítási szándék bejelentésétől számított két évet a szakirodalom fokozott veszélyességű időszaknak tekinti. Ebben az időszakban sok nő a fenyegetésektől való jogos félelmében tér vissza a partneréhez.
- A párkapcsolatukban bántalmazást megélt nők ötször olyan gyakorisággal számolnak be depresszióról, mint nem bántalmazott társaik.
- Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának adatai szerint a partner vagy ex-partner elleni erőszakos cselekmények és fizikai erőszak 85 %-át férfiak követik el nők ellen. Ausztráliában az összes fizikai erőszakot elszenvedett nők 31%-át partnere vagy volt partnere bántalmazta, míg az összes fizikai erőszakot elszenvedett férfiak 4,4%-ának volt az elkövetője a partnere vagy volt partnere. Kanadában 30 éve 3-4-szer annyi nőt öl meg partnere vagy volt partnere, mint amennyi férfit.

Mik a nők ellen elkövetett bántalmazás leggyakoribb formái?

A nők elleni erőszaknak sajnos számos formája van. Többek között a testi (fizikai) erőszak és a szexuális erőszak, amelyekről a legtöbb szó esik. De az erőszak lehet szóbeli akár hosszú éveken át, ami ugyancsak borzasztóan romboló. Ilyen például a nő lekicsinylése, sértegetése, gúnyolódás, nevetségessé tevés, bántalmazással, veréssel való fenyegetése. Lehet lelki erőszak, ami az alapvető érzelmi igények és szükségletek megtagadásától a barátoktól, munkától, családtól, kedvenc foglalatosságoktól való elszigetelésen vagy eltiltáson át tárgyak összetöréséig nagyon sok dolog lehet. A célja a nő önrendelkezésének és lelki egységének megbontása. Az utolsó pedig a gazdasági erőszak (például az anyagi függésben tartás, a munkáról való lebeszélés vagy eltiltás, a nő fizetésének elsajátítása). Általában ezeket az erőszakfajtákat kombinálják, de mindegyik erőszakfajtának egy központi célja van, hogy a bántalmazó hatalmat gyakoroljon a bántalmazott felett.

A nők és gyerekek elleni erőszakot átélt áldozatok és segítőik minden hétköznap tudnak segítséget kérni a NANE képzett önkénteseitől a 06-80-505-101 számon.

Forrás: NANE, NŐK JOGA

Csak mert szeret

Csak mert szeret

Juli éjfél előtt pár perccel esett be Annához lélekszakadva, zihálva, hátra-hátrasandítva, nem követik-e, aztán ahogy egy kicsit biztonságban érezte magát, felzokogott. Anna végignézett rajta, és már nem is kérdezte, csak mondta. – Megint nála voltál. Megint bántott.
Hogyan lett március 8-a a Nemzetközi Nőnap?

Hogyan lett március 8-a a Nemzetközi Nőnap?

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.
10 könyv az evészavarokról, az anorexiától a bulimián át a túlevésig

10 könyv az evészavarokról, az anorexiától a bulimián át a túlevésig

Néha azok sem értik, mi történik velük, akik maguk is evészavarokkal küzdenek – ehhez nyújtanak segítséget a következő könyvek.
Életbe léptek a beutazási korlátozások

Életbe léptek a beutazási korlátozások

Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások.