Karácsonyi főzőcske

2019. 12. 08.
Szerző: Küttel Dávid
Minden évben leírom, így most sem maradhat el: a karácsony a legkedvesebb ünnepem. Egyszerre szól a szeretetről, a születésről, a várakozásról és legfőképpen arról, hogy töltsünk együtt minél több időt. Idén azonban sokkal nagyobb feladat vár rám, mert Györgyi munkája nyár vége óta nagyon besűrűsödött, ráadásul sokszor szombaton is dolgozik. Ennek azért örülök nagyon, mert életem legkedvesebb hobbijának, a főzésnek hódolhatok immár kötelezően.

Gyakorlatilag kamasz korom óta imádok főzni, de eddig csak hobbijelleggel, legtöbbször szabadtűzön hétvégéken, vagy a szünidőben tettem ezt. Amikor bent, a konyhában főztem, akkor is a lecsón, a pörköltökön túl esetleg egy-egy rizottóig vagy rakott tésztáig merészkedtem el. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy kétszer olyan hosszú ideig készítettem bármit, mint egy nagyon lassan főző anyuka. A tempót az utóbbi időben az is befolyásolja, hogy az általában hűséges segítőmmel, Rékával főzök.

Mostanra már olyan kihívásoknak is nekiláttunk, mint a sütőtökös muffin, vagy a hortobágyi húsos palacsinta, és a közelmúltban elkészítettem életem első húslevesét is. Elárulom, sajnos csak másodszorra sikerült, mert az elsőt katasztrofálisan elszúrtam: mellényúltam, és a szegfűbors helyett szegfűszeget tettem a levesbe. Ehetetlen volt. Elképesztő kudarcként éltem meg, huszonnégy órán át depressziós állapotban voltam, majd rituálisan kiöntöttem a levet, a zöldségeket és a húst, Maia, a kutyánk kapta meg. Több szempontból is nehéz volt ezt feldolgoznom. Egyrészt elég jól főzök, és elképesztően bántotta a hiúságomat, hogy egy húslevest elrontottam, másrészt nálunk ez az étel eddig a feleségem privilégiuma volt. A nagymamájától tanulta és kétségtelenül kiválóan készíti a magyar konyha ezen egyszerű, de utánozhatatlan fogását. Ez a magazin olvasóinak nyilván nem nagy szám, mivel minden háziasszony rutinszerűen készít húslevest a hétvégeken, de a fentiek okán én kihívásnak tekintettem, hogy lepipáljam Györgyit ebben a dologban. No, nem kell komoly feszültségre gondolni, csak amolyan egészséges versengésre, ahogy ez köztünk – mint háziasszonyok között – lenni szokott...

A karácsonyi időszakban arra számítok, hogy komolyabb kihívások elé nézünk majd Rékával, de nem rettenünk meg a feladattól! Minden új étel elkészítése előtt alaposan átnézzük a recepteket az interneten, s vannak videoblogok, amiket közösen szoktunk nézni, de a tuti siker érdekében a decemberi időszakban bevonjuk a tizenkétéves Dávidot is a csapatba. Amúgy is ő előszeretettel fotózza a folyamatokat és a kész ételeket, majd elküldi a nagytesóknak, hogy aznap mi várja Őket otthon. Jövőre lehet, hogy indítunk egy főzős csatornát is...

Azt kívánom mindenkinek, hogy főzzenek sokat együtt a gyermekeikkel, mert kiváló szórakozás!

Boldog karácsonyt kívánok az egész családunk nevében!

Lemondhatatlan ünnep

Lemondhatatlan ünnep

Rovatunkban egy nagycsalád életét mutatjuk be, férfi és a női szemszögből. Alább Apa gondolatait olvashatjátok, Anya írása pedig itt található.
Adventi terápia

Adventi terápia

Az adventi időszakban a legfőbb vágyam, hogy mire beköszönt a karácsony, addigra csak a családommal tudjak foglalkozni, és az ünnepekhez tartozó összes napot megéljük rendesen. Ezt a problémát évekkel ezelőtt felismertem, felállítottam a diagnózist, és különböző terápiákba kezdtem, hogy áthangoljam magamat karácsonyi hangulatba.
Barnulunk, de milyen áron?

Barnulunk, de milyen áron?

Mivel a súlyosabb tünetek csak később, évek múlva jelentkeznek, a napégésre kisebb mértékben hajlamos emberek kevésbé veszik komolyan a fényvédelemre vonatkozó tanácsokat.
Zöld helyett sárga besorolású lett Spanyolország

Zöld helyett sárga besorolású lett Spanyolország

A koronavírus-fertőzés miatt zöldből sárga besorolású lett Spanyolország.