Aki örökre megváltoztatta a karácsonyt

2019. 12. 27.
Címkék: Karácsony 
1939 nem igazán tartozott a legvidámabb évek közé az Egyesült Államokban: az ország még javában szenvedte a gazdasági világválság hatásait, és előttük állt meg a második világháború is. Mégis ebben az évben született meg a 20. század egyik leghatásosabb története, ami azóta az amerikai karácsonyi folklór fontos részévé nőtte ki magát – annyira, hogy hatása még nálunk is érződik.

A gyerekek túlnyomó része tudja, hogy ki a Rudolf – de a felnőttek sokszor értetlenkedve vakarják a fejüket, hogy oké, Rudolf a piros orrú rénszarvas, de hogy került a karácsony és a Mikulás közelébe?

A mese születésének története van olyan izgalmas, mint maga a mese. 1939-ben a Montgomery Ward, a chicagói székhelyű nagy kereskedőhálózat úgy döntött, hogy kicsit lejjebb szeretnék tornászni a marketingköltségeket – addig ugyanis jogdíjas meséket és történeteket használtak fel a vásárlók gyerekeinek karácsonykor ingyen osztogatott kifestőkhöz és könyvecskéknek. A vezetőségben megszületett az igény arra, hogy saját történettel dolgozzanak, ezért felkérték a reklámszövegíróként és a katalógusok anyagáért felelős Robert Lewis Mayt, hogy írjon egy állatos mesét.

Maynek igen jól jött a felkérés, mert komoly írói álmait már ép kezdte feladni, és ő is megszenvedte a világválságot. Ráadásul 1937-ben feleségénél rákot diagnosztizáltak, és a kezelése elvitte minden pénzüket. May 1939 elején kezdett el dolgozni a történeten, ám felesége sajnos az év nyarán elhunyt. A friss özvegy férfitől, aki egyedül maradt négyéves kislányával, főnöke vissza akarta volna venni a megbízást, ám ezt ős azzal utasította vissza, hogy most nagyobb szüksége van a munkára, mint bármikor. May gyászában a munkába temetkezett, így 1939 végére meg is írta a 86 versszakból álló verses mesét.

A mese ötlete kis részletekben született meg: May kislánya, Barbara imádta a rénszarvasokat, oda volt értük, akárhányszor az állatkertbe látogattak, így adta magát, hogy a történet egy rénszarvasról szóljon. A piros orr ötlete pedig akkor született meg, amikor May a Michigan-tó feletti sűrű, vastag ködöt bámulta, és hirtelen beugrott neki az ötlet: milyen fontos az ilyen rémes időben a jó tájékozódás.

A rénszarvas végül a Rudolf nevet kapta a még versenyben lévő Rollo, Reginald, Rodney és Romeo helyett, hogy végül elfoglalja az őt megillető helyet. May a történethez saját gyerekkori élményeit használta fel, mert fiatalkorában gyakran bántották és kiközösítették, mert gyenge volt és kistermetű, így a másság miatt való elutasítást testközelből ismerte. A történethez bevallottan merített A rút kiskacsából is, hogy Rudolf ne csak otthonra találjon, hanem igazi hőssé nője ki magát, és piros orra segítségével mentse meg a karácsonyt.

A mesekönyv már az első évben hatalmas sikert aratott – annak ellenére, hogy May-nek komoly csatát kellett vívnia a vezetőséggel a piros orr miatt, hiszen azt akkoriban a részegességgel és az alkoholizmussal hozták szoros kapcsolatba. Karikatúrákon és rajzokon gyakran piros orral ábrázolták az iszákosokat, és nem volt egyértelmű, hogy ez nem viszi-e tévútra a mesét. A Montgomery Ward egyik illusztrátora, Denver Gillen ezért azt a feladatot kapta, hogy aranyos állatot rajzoljon.

Úgy tűnt, hogy ez működött: 1939 karácsonyán 2,4 millió példányt osztottak ki a Montgomery Ward üzleteiben, és már tervben volt a következő milliós példányszámú kiadás, amikor a háború közbeszólt, és korlátozták a papíripart. Az újranyomásra ezért 1946-ig, a háború végéig és a korlátozások feloldásáig várni kellett, amikor további 3,6 millió példány fogyott el a mesekönyvből.

A hatalmas siker ugyanakkor anyagi hasznot még nem igazán hozott alkotójának, hiszen a mese jogait a Montgomery Ward birtokolta – ám a szervezet elnöke, Sewell Avery végül abban az évben visszaadta May-nek a jogokat, hogy anyagilag is összeszedhesse magát.

Ez tette lehetővé, hogy May kereskedelmi forgalomban is megjelentesse a könyvet, illetve azt, hogy zeneszerző sógora, Johnny Marks megzenésítse a művet. Ám a dallal akadtak problémák: több énekes is visszautasította a felkérést, mert féltek megpiszkálni a karácsonyi legendakört. Végül Gene Autry, az Éneklő Cowboyként ismert énekes-dalszerző-színész és baseballcsapat-tulajdonos vállalta el a feladatot, amivel élete egyik legnagyobb közönségsikerét aratta.

1949-ben a kislemez letarolta a Billboardot, és egészen a nyolcvanas évekig a második legjobban fogyó felvétel maradt az Egyesült Államokban.

1964-ben stop-motion technikával dolgozó animációs sorozat készült belőle, amely az NBC csatornán fél évszázadon keresztül a legnézettebb karácsonyi adás maradt.

May mindeközben újranősült, egy kolléganőjét vette el és született egy második gyermeke. A Montogmery Wardnál 1951-ben mondott fel, hogy Rudolf egyre növekvő sikere mellett bábáskodjon: a figurából készült hógömb, bögre és kirakós is – ám a jelek szerint nem May volt a legjobb üzletember, mert hét évvel később visszatért munkahelyére, ahol egészen 1971-ig, nyugdíjazásáig dolgozott.

A történetből azóta készült képregény a DC Comics jóvoltából, több egész estét rajzfilm, és Rudolf alakja azóta a világon majdnem mindenhol beette magát a köztudatba, mint a Mikulás hős kis segítője – és nem fog rajta a kor. Rudolf idén ünnepli nyolcvanadik születésnapját, és nincs kétség afelől, hogy ő már az amerikai karácsonyi folklór igazi, kitörölhetetlen része.

Forrás: Kultúrpart, szöveg: Varga Julis

Karácsonyi gondolatok

Karácsonyi gondolatok

A karácsony az egyik legszebb, legemelkedettebb, legbékésebb időszaka az évnek. Néhány gondolat talán segít átélni az ünnep örömét.
Egyre gyakoribb az együttalvás

Egyre gyakoribb az együttalvás

1993 óta megkétszereződött azok száma, akik együtt alszanak gyermekükkel.
Furcsa objektumokat találtak a világűrben

Furcsa objektumokat találtak a világűrben

Különös jeleket fogtak a rádióteleszkópok, a szakértők egyelőre nem tudják, mi állhat a háttérben.
A kutyák hatása az anyaságra

A kutyák hatása az anyaságra

Sokan családtagként tekintenek társállataikra, s mivel egész életükben gondoskodásra szorulnak, nemegyszer anyai érzéseket is kiváltanak gazdáikból.