Bukás és reflux – mikor kell orvoshoz fordulni?

2020. 01. 02.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A bukás természetes jelenség csecsemőkorban, ám a tünetei nagyon hasonlóak a reflux betegséghez, ami viszont már orvosi kezelést igényel. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán forduljunk mindenképp orvoshoz.

dr. Polgár Marianne PhD . gasztroenterológus, csecsemő-gyermekgyógyászA bukás okai és tünetei

A bukások során a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a hányás ezért rendszerint az étkezés utáni első két órában jelentkezik. A legtöbb ilyen epizód rövid és egyéb tünettel nem jár. Az esetek többségében a probléma kialakulása a nyelőcső záróizmának késleltetett fejlődésével függ össze. Ahogy a gyermek idősödik, a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom megerősödik. Emellett a csecsemő egyre több időt tölt ülő, álló vagy függőleges testhelyzetben, aminek eredményeképpen, a táplálékok visszaáramlása a gyomorból a nyelőcsőbe megszűnik.

A bukások általában nem vetik vissza a csecsemőt a fejlődésében, sőt gyakran éppen a „nagyevő, mohón szopó” csecsemők nyelnek levegőt és a fölösleges mennyiséget bukják ki. A bukások, amit „egyszerű refluxnak” is szoktak nevezni, - ha nem jár nagyobb mértékű visszaáramlással, hányással - egy éves korra megszűnik. Nagyon kevés számú csecsemőnél nem szűnnek meg a panaszok és „reflux betegség” alakulhat ki.

A bukások gyakorisága a tudományos felmérések szerint a csecsemőket a feltüntetett mértékben érinti:

3 hónapos korban a csecsemők 50%-ában • 4 hónapos korban 67%-ban

10-12 hónapos korban 5%-ban fordul elő visszatérő bukás és /vagy hányás.

A bukások, vagy egyszerű reflux kezelése

Szoptatott csecsemő esetében a gyermekorvos által javasolt kis mennyiségű sűrítő tápszerrel előetetés, tápszeresek számára vannak eleve sűrűbb AR (antireflux) tápszerek.

Hasznos az úgy nevezett pozicionálás, étkezés utáni böfiztetés, ültetés, ágyfejvég megemelése.

A hason fekvést kerülni kell, nehogy a visszabukott tápszer a baba orrába menjen és azt aspirálja. Gyakoribb etetés javasolt.

Az új orvos-szakmai álláspont szerint a bél baktérium összetétele a bukásokra is hatással van, ezért a kedvezőbb bélflóra kialakítása érdekében jól megválasztott probiotikum adása is javasolt.

Gyógyszeres kezelés csak szövődményes reflux betegség esetében szükséges.

Amikor feltétlenül szakemberhez kell fordulni

Szövődményes reflux betegségről beszélünk abban az esetben, ha a csecsemő nagy mennyiséget bukik vissza, vagy napi többször nagyobb mennyiségeket hány. Ha nagy az elvesztett táplálék mennyiség, akkor a gyermek a súlyfejlődésben elmarad a korcsoportjától, sírósabb, nyűgösebb lehet, fájdalmassá válik a nyelés, az evést elutasítja, evés alatt ív alakban megfeszíti magát. A hányadékban vér található, gyakori köhögés jelentkezik, vérszegénység, vitaminhiány is kialakulhat. Szövődményes reflux orrmelléküreg-gyulladást és tüdőgyulladást is okozhat. Ezekben az esetekben a gyermekgasztroenterológus feladata pontos diagnózis felállítása, és ennek megfelelően gyógyszeres kezelés bevezetése.

Forrás: Budai Allergiaközpont

A teljes igazság a  refluxról és az elsavasodásról

A teljes igazság a refluxról és az elsavasodásról

Sokan sokfélét beszélnek a refluxról, az elsavasodásról. És sokan sokféle megoldást kínálnak ellene. Dr.Hummel Zoltán érthetően elmagyarázza, miről is van szó.
Rágógumival a gyomorégés ellen

Rágógumival a gyomorégés ellen

A kellemes, közös családi ebédek gyakran végződnek gyomorégéssel. Azonban savlekötők helyett desszertként érdemes inkább rágógumit fogyasztani.
A méhfajok negyede eltűnt a '90-es évek óta

A méhfajok negyede eltűnt a '90-es évek óta

Nem lehet elég sokat beszélni arról, hogy mennyire elkeserítő a földi élet alapját jelentő rovarvilág helyzete világszerte. Most egy új kutatás a méhfajok hanyatlását számszerűsítette.
Hét fehér történet

Hét fehér történet

A hó régen mértékegység is volt: az, hogy hány havat ért meg valaki, az életkorát is meghatározta. Ha minden hóra nem is, azokra, amik fontosak voltak valamiért, még emlékszem én is. Össze is gyűjtöttem hetet.