#KORONAVÍRUS

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

Minden beteg jobban lett, aki eddig vérplazmát kapott

Csak minden ötödik gyógyult termel elegendő ellenanyagot

Klímatudatos gyerekek

2020. 01. 17.
Egyszer egy jól kereső apa elvitte vidékre 7 éves kisfiát azért, hogy megmutassa neki, élnek szegény emberek is, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, s felfogja, milyen szerencsés családban él. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte fiát: - Nos, mit gondolsz erről az útról? Láttad, hogy egyesek milyen szükségben élnek? - Igen. - És mit tudtál meg mindebből? - Azt, apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk van egy medencénk, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig, amíg a szem ellát. És végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással, és hogy boldog családként élnek. Te és anyu viszont egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket. Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette: - Köszönöm apa, hogy megmutattad, milyen gazdagok is lehetnénk.

Persze, nem minden gyerek így reagál, elkötelezetté tenni őket általában nagy kihívás, és a zsémbelés sem igazán hatásos megoldás, ezért próbáljuk ki a következőket:

 • Járjunk elől a jó példával – bár időről időre mindannyian hibázunk, ez valóban a „Csináld úgy, mint én!” esete.
 • Azokban a családokban, ahol az ifjoncok használhatnak számítógépet, tévét, és egyéb kép- és hang lejátszó készülékeket, legyen az ő feladatuk a használaton kívüli eszközök teljes áramtalanítása.
 • Ha sokat használják a játékkonzolt, segítsünk kiszámolni, mennyit fogyaszt havonta, és hasonlítsuk össze a teljes energiaszámlával.
 • Helyezzünk el színes matricákat, saját készítésű rajzokat, figyelem-felkeltőket a szobák jól látható pontjaira, amelyek emlékeztetik az apróságokat, hogy le kell kapcsolni a villanyt és ki kell kapcsolni az elektromos berendezéseket.
 • Mutassuk meg, hogyan lehet a matekot otthon használni: tanítsuk meg őket az energiafogyasztás-mérő használatára, és bízzuk rájuk a különböző eszközök energiafelhasználásának megmérését. Ösztönzőleg hat rájuk, ha a mért adatokat közösen összeírjuk és elemezzük, hogy kiderüljön, mik a legnagyobb fogyasztók, melyik helyiség a legnagyobb energiafaló otthon, stb.
 • Használjuk a karbon-kalkulátort, és a havi fogyasztási adatok grafikonját rakjuk ki egy jól látható helyre, így mindenki tisztában van a család összes fogyasztásával, és szem előtt tudja tartani, hol kellene tudatosabbnak lenni.
 • Mutassuk meg nekik a legutóbbi szünidő számláit, hátha legközelebb sikerül kevesebb energiát használniuk – erre akár közös tervet is készíthetünk.
 • Hetente egyszer rendezzünk energiamentes estét, amikor néhány órára kikapcsolunk minden elektromos készüléket, hiszen gyertyafényben a társasjáték vagy a kártyaparti még izgalmasabb!

Motiváljuk a gyerekeket

 • Bízzunk a gyerekekre némi felelősségteljes munkát: kérjük meg őket, hogy a számítógép segítségével nyomozzák ki, melyek a leginkább környezetbarát és energiatakarékos termékek. Meg fogunk lepődni, mennyire érdeklődnek a hétköznapi termékek többsége iránt!
 • Vonjuk be őket a megtakarítások felhasználásába: kapjanak több zsebpénzt, kérdezzük meg őket, milyen energiatakarékossági eszközre, beruházásra fordítsuk a pénzt stb.
 • Szervezzünk közös, alacsony energiafelhasználású családi programokat (kirándulás, korcsolyázás, madár les, arborétum).
 • Végül, kipróbálhatjuk a versenyt: vezessünk táblázatot, amelyben nyilván tartjuk, hogy melyik gyerek után nem kellett kikapcsolni, lekapcsolni semmit. A legfigyelmesebb gyerkőc persze jutalmat kap – vagy ő választhatja ki, hogy mi legyen a hétvégi ebéd menüje. :)

Forrás: Kislábnyom

Ma van az óceánok világnapja

Ma van az óceánok világnapja

Június 8-án ünnepeljük az Óceánok Világnapját. Először 1992-ben gondoltak arra az ENSZ Rio de Janeiró-i környezetvédelmi csúcsértekezletén, hogy ezen a napon a tengerek és óceánok fontosságára fel kell hívni a figyelmet, azóta pedig minden évben megünnepeljük ezt a jeles dátumot.
Brit színházak a klímaváltozás ellen

Brit színházak a klímaváltozás ellen

A klímaváltozás hatásainak mérsékléséért, szénlábnyomuk csökkentéséért brit kulturális intézmények, köztük színházak is lépéseket tesznek. A brit Nemzeti Színház a héten bejelentette, hogy szakít a Shell szponzorációjával
Az élet jelenlétére utaló nyomot találtak a Vénusz légkörében

Az élet jelenlétére utaló nyomot találtak a Vénusz légkörében

A felfedezés alapos vizsgálaton esett át, de még további mérések szükségesek ahhoz, hogy teljesen bebizonyosodjon, a Vénusz légkörében kimutatott foszfin valóban az élet nyoma.
Hogyan viseld helyesen a maszkot?

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

A maszk megfelelő felhelyezésének elsősorban abban van szerepe, hogy a tünetmentes hordozók ne terjesszék a betegséget okozó vírusokat, de emellett szerepet játszik az adott egyén védelmében is.