#KORONAVÍRUS

Mi okozza a légszomjat?

Már 75 ezren töltötték le a VírusRadar alkalmazást

Nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen

Amikor a szerelem drog: a társfüggőség 6 jele

2020. 02. 13.
Szerző: Szimpatika
A felnőtt emberek közel tíz százaléka szenved valamilyen szintű szerelem- és társfüggőségtől. “Röviden úgy foglalható össze ez az állapot, hogy az illető mindennél elszántabban próbál találni valakit, aki szereti, ugyanakkor irracionálisan erős félelem él benne az elutasítástól vagy párja elvesztésétől” – magyarázta Dr. Becky Whetstone pszichoterapeuta, aki elmondta azt is, mik a társfüggőség leggyakoribb jelei.

Folyamatos szorongás attól, hogy elhagy a párunk.
A társfüggők legnagyobb félelme, hogy elmegy a párjuk és egyedül maradnak. A pszichológus szerint még akkor is ettől rettegnek, ha olyan emberrel vannak együtt, aki odáig van értük. Sosem érzik magukat biztonságban és nem bíznak a társukban.

Nem tudnak másra gondolni a másik emberen kívül.
Amikor a társfüggő embert valamilyen tévéműsorban ábrázolják, már-már megszállottságig fokozódik rajongásuk a másik ember iránt. Ez a megszállottság pedig gyakran veszélyes viselkedésbe torkollik. “Sok erőszakos férfi társfüggő, melyhez egyéb mentális betegség társul. Leskelődnek, fenyegetnek, vadásznak. Ez valóban veszélyes lehet” – figylemeztetett a pszichológus.

A párunk az egyetlen, aki miatt jól érezzük magunkat.
A társfüggők önbecsülése, pozitív érzései és életcélja egyetlen dologban gyökerezik: abban a személyben, aki függőségük tárgya. A társfüggőség nem jelenti azt, hogy valaki automatikusan szerelemfüggő is, ám a szerelemfüggők szinte minden esetben már-már extrém módon társfüggők is a szakember szerint.

Megoldatlan traumák az anyával kapcsolatban.
A szerelemfüggőség egyik leggyakoribb külső oka az anyai szeretetre való éhezés: olyan feltétel nélküli szeretetre vágyunk, amilyen anya és gyermeke között alakulhat ki. “Szinte minden szerelemfüggő személynek megoldatlan problémái, traumái vannak az édesanyjával való kapcsolatában. A szerelemfüggők anyja általában távolságtartó volt gyermekével, és nem adta meg a babusgatást, kényeztetést nekik” – magyarázta a pszichológus. Az anyai szeretet hiányát próbálják betölteni a szerelemmel, így válnak függővé tőle.

Úgy érzik, csak a párjukért érdemes élni.
Mind a szerelem-, mind a társfüggőség pillérje a társtól való függés, a szakítást lehetetlennek érzik, függetlenül attól, mennyire jó vagy rossz a kapcsolat. A szakember szerint a drogfüggőséghez hasonló ez az állapot. Jóllehet tudjuk, hogy a párunk rossz számunkra, ám mégsem vagyunk képesek kilépni a mérgező kapcsolatból, esetleg újra és újra visszatérünk. A másik ember feltétlen szeretete utáni vágy olyan erős, hogy ha a szerelemfüggőt elhagyja a párja, úgy érezheti, céltalan és értéktelen az élete ezek után.

Nem kivétel, hanem párkapcsolati mintázat.
A szerelemfüggés viselkedési minta. “Ha a szerelem- vagy társfüggővel szakít a párja, akibe addig kapaszkodott, általában nagyon gyorsan újabb pár keres” – mondta Whetstone. Nem árt felfigyelni erre a viselkedési módra. Ennek felismerése lehet ugyanis a szakember szerint az első lépés ahhoz, hogy megtörjük a szerelem- és társfüggés ördögi körét, és továbblépjünk egy egészségesebb párkapcsolati mintázat felé.

 

Forrás: Marie Claire

5 mondat, ami megmentheti a párkapcsolatot

5 mondat, ami megmentheti a párkapcsolatot

A jó párkapcsolat fenntartása nem mindig egyszerű, hiszen két különböző emberről szól, akiknek megvan a saját értékrendszerük, hitük és álmaik. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csupán különböző. Ezért természetes, hogy nem értünk egyet a másikkal és vannak vitáink. Van azonban öt olyan mondat, amivel pozitívan és hatékonyan állhatunk a párunkhoz, és akár meg is menthetjük velük a kapcsolatunkat.
A férfiaknak nem kell az a nő, aki harcol értük

A férfiaknak nem kell az a nő, aki harcol értük

Te harcoltál már valakiért, akit szerettél? És mi lett a vége?
Az első penicillin nyújthat megoldást az antibiotikum-rezisztenciára

Az első penicillin nyújthat megoldást az antibiotikum-rezisztenciára

Alexander Fleming forradalmasította az orvostudományt, és leírhatatlanul sok ember életét mentette meg a baktériumölő penicillin, véletlennek köszönhető felfedezésével.
Meglátogattuk Jankovics Marcellt, a mesék királyát

Meglátogattuk Jankovics Marcellt, a mesék királyát

Minden szerző hasonlít történeteinek hőseihez. Jankovics Marcell is olyan, mint János, aki vitéz lett, és Fehérlófia, aki legyőzte a sárkányokat. Ma már a Nemzet Művésze, az MMA tiszteletbeli elnöke, és dolgozott a Disney-nek is. A 78-éves művésszel a járványhelyzetre való tekintettel házának kertjében beszélgettünk.