#KORONAVÍRUS

Előállították az első vérplazma-alapú vakcinát

Csupán a fertőzöttek ötöde marad tünetmentes

A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

Szuperlátást ígér a jövő kontaktlencséje

2020. 02. 28.
Szerző: Szimpatika
A heads-up display (HUD), azaz a szem elé vetített kijelzők vagy a különféle intelligens szemüvegek egyre jobban elterjednek. Jelenleg olyan kontaktlencse kifejlesztésén dolgoznak részletes információkat szolgáltat majd viselőjének annak környezetéről.

A Mojo Vision startup egy olyan nagy felbontású kijelzőt megjelenítő lencse kifejlesztésén dolgozik, melynek prototípusát az idei CES fogyasztói szórakoztató-elektronikai kiállításon mutatták be. A kiterjesztett valóságon (augmented reality, AR) alapuló fejlesztés – a különféle technológiák kombinációjának köszönhetően – részletes információkat szolgáltat majd viselőjének annak környezetéről.

A zöld, monokróm képernyőjű prototípust egyelőre egy nagyméretű akkumulátorhoz és külső processzorhoz kell csatlakoztatni. A tervek szerint a végső termék egy vezeték nélküli, 14.000 pixeles kijelzőjű darab lesz, ami kép- és mozgásérzékelő szenzort is tartalmaz majd. A 14 ezer pixel egyetlen hüvelyken férne el. A forgalomba hozatalhoz ugyanakkor az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hivatal (FDA) engedélyére is szükség lesz majd.

A fejlesztőcég állítása szerint a speciális kontaktlencse segíthet majd a látási problémákkal, például makuladegenerációval küzdőknek, akik így kinagyítva vagy – rossz fényviszonyok között, esetleg a sötétben – kiemelve láthatják az egyes tárgyakat. A lencse továbbá képes lesz kiszámítani és megjeleníteni a távolságot, a sebességet és egyéb adatokat kerékpározás közben vagy az utazás során. Mindehhez a mesterséges intelligenciát fogja igénybe venni.

Forrás : iotzóna, Techspot

A kígyók hőlátó képessége segítheti a retina gyógyítását

A kígyók hőlátó képessége segítheti a retina gyógyítását

Egy, a Semmelweis Egyetem kutatóinak részvételével zajló vizsgálat során felfedezték, hogy a kígyók hőlátó képessége segíthet a retina gyógyításában, a mechanizmus felhasználásával pedig akár a látás is visszanyerhető.
Mit tehetünk, ha szemallergia kínoz?

Mit tehetünk, ha szemallergia kínoz?

Két és fél hónap korlátozás után végre mindenki rugalmasabban kimozdulhat otthonról, ám ezt könnyen ellehetetlenítheti szemünk allergiája.
Ősszel rosszabbodnak a penészallergia tünetei

Ősszel rosszabbodnak a penészallergia tünetei

Az esős, párás őszi időjárás kedvez mind a kültéri, mind pedig a beltéri penész megjelenésének. Megfelelő kezelés nélkül a penészallergia egészen tavaszig megkeserítheti az arra érzékenyek életét.
Szintetikus mikroszálak környezetünkben

Szintetikus mikroszálak környezetünkben

A szárazföldi műanyagszennyezés hatalmas részét teszik ki a műszálas textilekről mosáskor leszakadó mikroszálak egy új amerikai tanulmány szerint.