#KORONAVÍRUS

Hazahívják külföldről a szlovák orvosokat

Egyes antiszeptikumok és szájvizek képesek a koronavírus hatástalanítására

Minden uniós tagország egy időben fér majd hozzá az oltóanyaghoz

Meglepő eredményt hozott koronavírusos gyerekek vizsgálata Kínában

2020. 03. 17.
Egy új kutatás alapján a gyermekeknél valóban enyhébb tüneteket okoz az új koronavírus, emiatt pedig nagyban hozzájárulhatnak a kórokozó terjedéséhez – írja az IFLScience. A szakértők eddig is tudták, hogy a gyermekeket jóval kevésbé fenyegeti a vírus, kilenc év alattiaknál még csak súlyos tüneteket sem tapasztaltak.

Hogy jobban megértsék a betegség gyerekekre gyakorolt hatását, Ji Csu, a Kantoni Orvostudományi Egyetem munkatársa és kollégái nem specifikus tüneteket produkáló kínai gyerekeket vizsgáltak. Egy 745 gyermekből és 3000 felnőttből álló csoportban csupán a gyermekek 1,3 százaléka produkált pozitív tesztet, míg a felnőtteknél az arány 3,5 százalék volt.

Az érintett gyermekek közül tíz került kórházba a vírus miatt, a legfiatalabb két hónapos, a legidősebb 15 éves volt.

Mind tünetmentesek voltak, vagy enyhe tüneteket, így köhögést, torokfájdalmat és orrdugulást mutattak.

A gyermekeknél a radiológiai és a laboratóriumi teszteken is enyhébb elváltozásokat tapasztaltak. Tüdőgyulladásra utaló egyértelmű jeleket például nem azonosítottak náluk, az orrból és a torokból vett mintáik negatívak lettek, a végbélből vettek viszont meglepő módon pozitívak voltak.

A gyermekek mind felépültek a fertőzésből, a szakértők szerint ennek ellenére akár még tüneteik eltűnése után is terjeszthették a vírust. A kutatók szerint a gyermekek esetében alternatív szűrési módszerekre lehet szükség.

Forrás: 24.hu

A súlyos koronavírus-fertőzés nagyon ritka a gyerekek körében

A súlyos koronavírus-fertőzés nagyon ritka a gyerekek körében

A kutatások szerint a gyerekek és a fiatalok körében sokkal kisebb a valószínűsége a súlyos koronavírus-megbetegedésnek, mint a felnőtteknél, a fertőzés okozta gyermekkori halálozás pedig rendkívül ritka.
A gyerekek lehetnek a koronavírus „szuperterjesztői”?

A gyerekek lehetnek a koronavírus „szuperterjesztői”?

Egy indiai adatokat elemző nagyléptékű kutatás szerint az új koronavírus, a SARS-CoV-2 terjedésében a fertőzöttek kis százaléka játszik fontos szerepet.
A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

A fruktózban gazdag étrend súlyosbítja a gyulladásos bélbetegséget.
Összefügghet a sarkvidéki olvadás és a légszennyezés

Összefügghet a sarkvidéki olvadás és a légszennyezés

A Tibeti-fennsík „harmadik sarkvidék” néven emlegetett, igen nehezen megközelíthető helye bolygónknak, ám az egyik legtisztább környezet is.